Till innehåll på sidan

Det svenska ordförandeskapet för Barentsrådet

Skriftlig fråga 2008/09:1031 av Zakrisson, Kristina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-06-16
Anmäld
2009-06-16
Besvarad
2009-06-24
Svar anmält
2009-08-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 juni

Fråga

2008/09:1031 Det svenska ordförandeskapet för Barentsrådet

av Kristina Zakrisson (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

I oktober 2009 övertar Sverige och utrikesminister Carl Bildt ordförandeskapet för Barentsrådet för perioden 2009–2011.

Det internationella intresset för det euroarktiska området och dess betydelse för utvecklingen i norr har ökat markant under de senaste åren. Regeringarna i Finland och Norge har utarbetat strategier för de nordliga områdena. Regeringen i Sverige däremot har hittills inskränkt sig till att i regeringsdeklarationen nämna Barentssamarbetets betydelse.

Vi är många som är intresserade av vad som kommer att hända under det svenska ordförandeskapet och vilka prioriteringar regeringen kommer att göra. Det handlar bland annat om samverkan med Finland och Norge i det nordliga området och om hur nuvarande avbrott i projektsamarbetet med nordvästra Ryssland ska kunna normaliseras. Det handlar också om de frågor som behandlades på den fjärde parlamentariska Barentskonferensen i Syktyvkar i Ryssland, den socioekonomiska utvecklingen för befolkningen – inte minst för urfolken – folkhälsa, kultur och utbildning samt om skyddet av den känsliga miljön i regionen.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till utrikesministern:

Har utrikesministern tagit initiativ till något strategi- eller programarbete, där regionerna är delaktiga, inför det svenska ordförandeskapet för Barentsrådet?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1031 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 24 juni

Svar på fråga

2008/09:1031 Det svenska ordförandeskapet för Barentsrådet

Utrikesminister Carl Bildt

Kristina Zakrisson har frågat mig om det svenska ordförandeskapet för Barentsrådet.

I UD:s enhet för Östeuropa och Centralasien har det etablerats ett sekretariat om tre tjänstemän, som sedan i mars arbetar med beredningen i Regeringskansliet för att fastställa prioriteringarna för det svenska ordförandeskapet. UD har för detta ändamål också anlitat en konsult som i dagarna avlagt sin rapport. Beredningen kommer inte att vara avslutad förrän under sensommaren men klart är redan nu, att miljöområdet kommer att bli en mycket viktig svensk prioritering. Detta underlättas av att Sverige samtidigt med ordförandeskapet i Barentsrådet kommer att vara ordförande i dess miljöarbetsgrupp. Ett Barents-miljöministermöte kommer att hållas tidigt 2010.

Under den pågående beredningen undersöks naturligtvis också hur Sverige ska kunna uppmärksamma och driva andra för samarbetet viktiga frågor, gällande till exempel ursprungsfolk, hälsa och kultur. Likaså undersöks hur arbetsgruppen för ekonomiska/näringspolitiska frågor bättre ska kunna utnyttjas.

Beredningen av de svenska prioriteringarna genomförs i nära kontakt med länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten.

I samarbete med riksdagens internationella kansli kommer UD någon gång under september–oktober att arrangera ett speciellt informationstillfälle i riksdagen om det svenska ordförandeskapet. Jag känner också till att riksdagen vid den parlamentariska Barentskonferensen i Syktyvkar nyligen åtog sig att våren 2011 arrangera nästa parlamentariska Barentskonferens, något vi från regeringens sida mycket uppskattar.

Slutligen vill jag nämna, att Barentssamarbetet från i höst och fyra år framåt kommer befinna sig under svensk-norskt styre. Åren 2009–2011 är Sverige ordförande på nationell nivå och Troms fylke på regional nivå. Åren 2011–2013 blir Norge ordförande på nationell nivå och Norrbottens län på regional nivå. Det är ett förhållande som ger Sverige och Norge möjlighet att gemensamt driva långsiktiga frågor i Barentssamarbetet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.