det ökade utanförskapet

Skriftlig fråga 2004/05:2010 av Wittgren-Ahl, Siw (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-07-08
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-08-15
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 juli

Fråga 2004/05:2010

av Siw Wittgren-Ahl (s) till statsrådet Hans Karlsson om det ökade utanförskapet

Trots hög tillväxt under många år har behovet av arbetskraft inte ökat i den omfattning som vore önskvärd. Det är därför angeläget att ge verksamheten inom privat som offentlig sektor förutsättningar för att kunna öka sysselsättningen. Det verkar som om uttrycket jobless growth @ tillväxt utan nya arbeten @ får ett starkare inslag inte bara i Sverige utan även i andra EU-länder.

Alla i arbetsför ålder @ oavsett kön, ålder, social bakgrund och egna färdigheter @ måste få möjlighet till yrkesutbildning och fast anställning för att kunna bestämma över sin egen och sin familjs framtid. Alla de som inte klarar grundskolan med fullgoda betyg får senare betydligt svårare att få fotfäste på arbetsmarknaden. Dessutom måste studiegången anpassas till såväl arbetsmarknadens behov av praktisk hantverksutbildning inom ett antal vårdande och redan befintliga bristyrken som den enskildes förmåga att tillägna sig kunskaper i basämnena, upp till den nivå som krävs i respektive yrke.

Min fråga till arbetslivsminister Hans Karlsson berör den komplexa bilden av utanförskapet. Den handlar om både dem som har utbildning och dem som behöver komplettera den, samt behovet av att se till människans arbetsförmåga och dem som står långt borta från arbetsmarknaden i form av sjuk- eller aktivitetsersättning.

Vad avser statsrådet att göra för dem som i dag har en svag koppling till arbetsmarknaden?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:2010 besvarad av

den 16 augusti

Svar på fråga 2004/05:2010 om det ökade utanförskapet

Statsrådet Hans Karlsson

Siw Wittgren-Ahl har mot bakgrund av den komplexa bilden av utanförskapet frågat mig vad jag avser att göra för dem som i dag har en svag koppling till arbetsmarknaden.

Precis som Siw Wittgren-Ahl beskriver har konjunkturuppgången inte haft den effekt på sysselsättningen och arbetslösheten som hade varit önskvärd. Läget på arbetsmarknaden präglas tyvärr fortfarande av en relativt låg efterfrågan på arbetskraft och en hög arbetslöshet även om det finns tecken på en begynnande uppgång.

Det är mycket viktigt att alla individer har arbete och en egen försörjning för att känna trygghet och frihet. Inom arbetsmarknadspolitiken riktas också särskild uppmärksamhet mot dem som står längst från arbetsmarknaden. I vårpropositionen för 2005 föreslogs en rad åtgärder för att underlätta för personer med en svag koppling till arbetsmarknaden att komma in.

Bland annat skapades utrymme för en satsning på anställningsstöd från och med halvårsskiftet 2005. Ytterligare 10 000 helårsplatser gör att arbetsgivare som anställer långtidsarbetslösa kan få en skatterabatt som motsvarar upp till 85 % av lönekostnaden. Taket för den bidragsgrundande lönen för lönebidrag och för stöd till offentlig arbetsgivare som anställer någon i skyddat arbete höjdes från 13 700 kr till 15 200 kr från och med den 1 juli 2005. Den kvalificerade yrkesutbildningen utökas tillfälligt med 1 000 platser under hösten 2005 för att ge möjlighet till utbildning inom de yrkesområden där det råder brist på kvalificerade yrkesutbildade. Vidare har ytterligare medel anslagits till arbetsmarknadsutbildningen i syfte att 2 000 fler utbildningsplatser med inriktning mot bristyrken skapas. För långtidsarbetslösa ungdomar inrättas, temporärt under hösten 2005 och under våren 2006, 500 utbildningsplatser vid landets folkhögskolor. Invandrade akademiker får möjlighet till en kompletterande utbildning vid Linköpings universitet och Malmö högskola. För att säkerställa antalet platser i den kommunala vuxenutbildningen behålls det riktade statliga stödet för vuxenutbildning i ytterligare tre år.

Det är en huvuduppgift för regeringen att hålla tillbaka den öppna arbetslösheten samt att öka sysselsättningen. Regeringen följer därför utvecklingen noga och avser att återkomma i budgetpropositionen för 2006 med förslag om ytterligare förstärkningar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.