Den nordiska passfriheten

Skriftlig fråga 2006/07:673 av Linna, Elina (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-16
Anmäld
2007-02-16
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-02-26
Besvarad
2007-02-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 februari

Fråga

2006/07:673 Den nordiska passfriheten

av Elina Linna (v)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

När socialutskottet nu i helgen ska besöka Norge och Danmark påminns vi av resebyrån i riksdagen om att pass bör medtagas på resan.

Redan 1954 infördes den nordiska passunionen av den svenska riksdagen och ersatte då ett tidigare protokoll om passfrihet från 1952. Passunionens fullständiga namn är ”Protokoll angående befrielse för nordiska medborgare från att under uppehåll i annat nordiskt land än hemlandet innehava pass och uppehållstillstånd”. Titeln talar tydligt om vad överenskommelsen innebär.

Regeringarna i de olika nordiska länderna befriade alltså redan på 1950-talet sina medborgare från skyldigheten att vara försedd med pass eller annan reselegitimationshandling vid resa inom Norden. Samtidigt försvann också skyldigheten att inneha uppehållstillstånd vid längre vistelse i annat nordiskt land.

När socialutskottets ledamöter i dag ombeds att ta med sig pass för besök i två nordiska grannländer är det lätt att ställa sig frågan om den nordiska överenskommelsen inte längre gäller. Eftersom den nordiska passunionen bara kräver en valfri legitimation vid vistelse utanför hemlandet (men inom Norden), till skillnad mot Schengenavtalet som kräver pass eller ett särskilt nationellt ID-kort vid vistelse utanför hemlandet, vill jag fråga statsrådet Cristina Husmark Pehrsson följande:

Med anledning av det anförda, avser statsrådet att ta några initiativ beträffande den nordiska passunionen?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:673 besvarad av Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

den 26 februari

Svar på fråga

2006/07:673 Den nordiska passfriheten

Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

Elina Linna har frågat mig om jag avser att ta några initiativ beträffande den nordiska passunionen. Frågan är ställd mot bakgrund av att socialutskottets ledamöter inför sin resa till Norge och Danmark av riksdagens resebyrå blivit påminda om att medta pass på resan.

Överenskommelse mellan Danmark, Finland, Norge och Sverige om upphävande av passkontrollen vid de internordiska gränserna undertecknades den 12 juli 1957 och trädde i kraft den 1 maj 1958. Island anslöt sig den 24 september 1965, och Färöarna omfattas av överens­kommelsen sedan den 1 januari 1966.

Som Elina Linna mycket riktigt påpekar måste man, vid resor till EU-länder som deltar i Schengensamarbetet samt till Schweiz, kunna styrka sin identitet och medborgarskap med ett pass eller med det nationella ID-kort som polisen utfärdar sedan den 1 oktober 2005. Till övriga EU-länder krävs pass för svenska medborgare.

Den nordiska passfriheten innebär dock att nordiska medborgare inte behöver pass eller nationellt ID-kort för resor inom Norden. Polisen rekommenderar ändå att man vid resor har med sig ID-kort för att kunna styrka sin identitet. Det skulle därför i ovan nämnda fall ha räckt att resebyrån påmint de resande om att ta med sig giltig ID-handling.

Det kan också tilläggas att Luftfartsstyrelsen ställer krav på flygbolagen att de ska försäkra sig om att det är samma person som checkar in bagage som sedan går ombord på flygplanet. Bakgrunden är ett krav i EG-förordningen 2320/2002 som lägger ett ansvar på medlemsstaterna att med lämpliga åtgärder säkerställa detta. Under hösten 2005 infördes kravet för alla utrikes avgångar och den 1 maj 2006 infördes kravet även vid inrikes avgångar. Ett sätt för flygbolagen att utföra kontrollen är att kontrollera en ID-handling vid incheckning och sedan vid ombordstigning. Följande identitetshandlingar är godkända: SIS-märkt ID-kort och tjänstekort, körkort, pass och nationellt ID-kort.

Den nordiska passfriheten är fortfarande viktig både praktiskt och som symbol för nordisk samhörighet. Detta trots att samtliga nordiska länder numera deltar i Schengensamarbetet. Jag avser således inte att ta några initiativ för att göra ändringar vad avser den nordiska passfriheten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.