de preliminära bostadsbidragen

Skriftlig fråga 1998/99:336 av Hellberg, Owe (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-02-05
Anmäld
1999-02-16
Besvarad
1999-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:336 av Owe Hellberg (v) till statsrådet Maj-Inger Klingvall om de preliminära bostadsbidragen

den 5 februari

Alltfler personer som fått preliminärt bostadsbidrag för 1997 får nu besked om att de antingen skall betala tillbaka eller få ett större bidrag. I broschyren för bostadsbidraget står: "Du är återbetalningsskyldig om du lämnar oriktiga eller ofullständiga uppgifter eller om du låter bli att genast anmäla förändringar."

I flera fall visar det sig nu att personer avkrävs återbetalning trots att de till punkt och pricka följt anvisningarna och även i många fall fått hjälp av personal på försäkringskassan att uppge korrekta uppgifter. Problemen uppstår när det under året sker förändringar som man i slutet av föregående år inte kunde beräkna. Ett exempel för ett sammanboende par: Från den 1 januari till mitten av augusti studerar båda, från september till december studerar en och en jobbar.

Bostadsbidraget utgick under åtta månader. Under hösten utgick inget bostadsbidrag på grund av de förändrade inkomsterna, vilket korrekt uppgivits. Men den slutgiltiga bedömningen av nivån för bidraget beräknas på årsbasis. Kravet blir att hela bostadsbidraget skall återbetalas.

Detta orimliga sätt att behandla dem som beviljas bostadsbidrag kan inte vara avsikten med det nya systemet. Bostadsbidraget kan inte vara avsett att fungera som ett tillfälligt lån, som sedan skall återbetalas.

Min fråga till socialförsäkringsministern blir:

Hur tänker ministern hjälpa dem som har fått återbetalningskrav, trots att de helt och hållet följt regelsystemet?

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:336 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:336 om de preliminära bostadsbidragen
    Statsrådet Maj-Inger Klingvall

den 17 februari

 

Owe Hellberg har frågat mig hur jag tänker hjälpa dem som fått återbetalningskrav, trots att de enligt Hellberg helt och hållet följt regelsystemet. Frågan är ställd mot bakgrund av det system för inkomstprövning av bostadsbidrag som genomfördes år 1997. Systemet innebär att de inkomster för bidragsåret som hushållet självt uppskattar - och som ligger till grund för ett preliminärt beräknat bostadsbidrag - i efterhand kontrolleras mot den inkomst som skattemyndigheten fastställer vid taxeringen för det kalenderår då bidraget betalades ut. Det preliminära bostadsbidraget justeras, med såväl utbetalning eller återkrav som följd, så att bidragstagaren får bostadsbidrag i förhållande till sina faktiska inkomster. Vid höga återbetalningsbelopp kan en återbetalningsplan göras upp med försäkringskassan.

System med preliminärt beräknade inkomster och därefter avstämning mot slutligt fastställd inkomst förekommer även inom andra delar av den offentliga förvaltningen. Den mest omfattande gäller betalning av inkomstskatt där det s.k. preliminärskattesystemet tillämpas.

Sammantaget är de ändringar av bostadsbidragssystemet som genomfördes år 1997 omfattande. De viktigaste drivkrafterna bakom de nya bestämmelserna var dels att bryta de senaste årens kraftiga utgiftsökning inom området, dels behovet av åtgärder för att öka kostnadskontrollen och motverka fusk och överutnyttjande.

Regeringen har i regleringsbrev för år 1997 gett Riksförsäkringsverket i uppdrag att utvärdera det samlade resultatet av de nya bestämmelserna. Inkomstprövningssystemet skall särskilt belysas. Jag har med Riksförsäkringsverket diskuterat möjligheterna att påskynda detta arbete. Regeringen kommer nu att se över bestämmelserna om eftergift för dem som saknar betalningsförmåga när det gäller kraven på återbetalning av bostadsbidrag. Avsikten är att ett förslag till ändring av bestämmelserna skall lämnas till riksdagen den 10 mars. Om verkets utvärdering visar att reglerna har effekter som inte kan anses rimliga kommer jag att överväga ytterligare förändringar.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.