Darfur

Skriftlig fråga 2005/06:1257 av Carlsson, Gunilla i Tyresö (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-22
Anmäld
2006-03-22
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-03-31
Svar anmält
2006-04-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 mars

Fråga 2005/06:1257 av Gunilla Carlsson i Tyresö (m) till vice statsminister och utrikesminister Bosse Ringholm (s)

Darfur

Den humanitära situationen i Darfur fortsätter att förvärras och FN:s generalsekreterare Kofi Annan har betonat vikten av att en robust FN-styrka kommer på plats och kan ersätta Afrikanska unionens styrkor.

Nu gäller det att det internationella samfundet aktivt verkar för att den sudanesiska regeringen och rebellerna kan ingå en politisk överenskommelse samt att de efterlever eldupphöravtalet. Det ska inte uteslutas att en politisk överenskommelse kan komma på plats inom ett antal månader. Då kommer det att krävas snabba insatser från FN:s medlemsstater för att backa upp överenskommelsen.

Hur avser statsrådet att agera för att säkerställa att det finns svensk kapacitet att stödja en FN-insats i Darfur när en sådan blir aktuell?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1257 besvarad av

den 31 mars

Svar på fråga 2005/06:1257 om Darfur

Utrikesminister Carin Jämtin

Gunilla Carlsson har frågat hur utrikesministern avser att agera för att säkerställa att det finns svensk kapacitet att stödja en FN-insats i Darfur när en sådan blir aktuell.

Jag delar Gunilla Carlssons förhoppning om en snar politisk lösning på konflikten i Darfur genom undertecknandet av ett övergripande fredsavtal och en förstärkt vapenvila. Läget i Darfur i dag är ytterst allvarligt, med ett försämrat säkerhetsläge och fortsatta övergrepp mot civilbefolkning och också mot internationella aktörer. Samtidigt fortsätter de humanitära behoven att vara mycket omfattande.

Afrikanska unionen (AU), som leder fredsförhandlingarna mellan parterna, strävar efter att nå en överenskommelse de närmaste månaderna. EU stöder de pågående förhandlingarna i Abuja både politiskt och finansiellt och svensk expertis finns på plats. Därigenom bidrar Sverige och EU till att sätta press på parterna för att kunna nå en politisk lösning, vilket är nödvändigt för att förbättra säkerheten för den mycket utsatta befolkningen i Darfur.

Afrikanska unionens freds- och säkerhetsråd har nyligen beslutat att AU-insatsen i Darfur (AMIS) ska fortsätta att verka åtminstone fram till den 30 september 2006. En av det internationella samfundets viktigaste uppgifter i nuläget är därför att fortsätta och intensifiera stödet till AMIS. Sverige står berett att göra detta, inklusive genom bidrag med personal och finansiering.

AU har också fattat ett principbeslut om att överlämna ansvaret för den internationella närvaron i Darfur till FN. Detta är ett beslut som svenska regeringen välkomnar. FN har nu tillsammans med AU påbörjat planeringen för hur och när ett sådant överlämnande ska ske. Det är sannolikt att den nuvarande FN-insatsen i södra Sudan (Unmis) kommer att utvidgas till att också omfatta Darfur.

Regeringen har slagit fast att Sverige ska fortsätta att delta med väpnad trupp i FN-insatser i Afrika. Sudan är ett av de alternativ som bereds vad gäller framtida insats. I detta arbete vägs ett stort antal faktorer in, såsom FN:s behov och önskemål, tillgängliga svenska förmågor och en bedömning av var och hur svenska förband är efterfrågade.

Det är samtidigt viktigt att komma ihåg att en FN-insats i Darfur sannolikt kommer att få breda och omfattande uppgifter, vilket ställer krav på olika former av personal. Det handlar med andra ord inte bara om militära förband. Sverige bidrar redan i dag med bland annat poliser både i Unmis och till stöd för AU-insatsen i Darfur. Detta deltagande kommer att fortsätta. Vi utökar också antalet poliser i Unmis.

Sverige är en stor humanitär givare och kommer i år att bidra med omkring 200 miljoner kronor för humanitära insatser, varav en stor andel naturligtvis går till Darfur. Under 2006 kommer Sverige också att bidra med över 100 miljoner kronor för återuppbyggnadsinsatser som svar på fredsavtalet i södra Sudan.

Låt mig sammanfattningsvis konstatera att Sverige på olika sätt redan i dag bidrar till det internationella samfundets insatser i Sudan och Darfur och att regeringen överväger olika sätt att förstärka detta engagemang.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.