CSN-lån för körkortsutbildning

Skriftlig fråga 2021/22:586 av Mikael Larsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-10
Överlämnad
2021-12-13
Anmäld
2021-12-14
Svarsdatum
2021-12-27
Sista svarsdatum
2021-12-27
Besvarad
2021-12-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Att få ta körkort är en stor frihetskänsla för många. Hittills har man kunnat få körkortslån om man är mellan 18 och 47 år och är arbetslös. Från och med den 1 december 2021 finns möjligheten till körkortslån även för personer mellan 19 och 20 år med fullföljd gymnasieutbildning, vilket innebär att det är många som är i målgrupp för att kunna ta del av det. 

Som mest kan man låna 15 000 kronor. Pengarna betalas ut tre gånger under körkortsutbildningen, och varje utbetalning är på 5 000 kronor. Oavsett om man klarar av att ta körkortet eller inte ska dessa pengar betalas tillbaka som vilket annat lån som helst. Det har uppdagats att den första utbetalningen à 5 000 kronor inte alltid används till just körkortsutbildningen, utan att man använder pengarna till annat. Pengarna betalas ut från CSN till den som ansöker om lånet, och det är personen i fråga som ska ta körkortet. 

De pengar som inom CSN avsätts för att man ska kunna genomföra en utbildning, till exempel som i det här fallet för att kunna ta körkort, ska då också användas till det som det är avsatta för. 

Min fråga till utbildningsminister Anna Ekström blir därför:

 

Hur säkerställer ministern och regeringen att pengarna som betalas ut för körkortslån också används just till att ta körkort, och hur följer man upp detta?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:586 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

U2021/04823 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:586 av Mikael Larsson (C)
CSN-lån för körkortsutbildning

Mikael Larsson har frågat mig hur jag och regeringen säkerställer att pengarna som betalas ut för körkortslån också används just till att ta körkort, och hur man följer upp detta.

Flera jobb som kan vara en väg in på arbetsmarknaden kräver körkort. För att förbättra möjligheten till etablering på arbetsmarknaden införde regeringen den 1 september 2018 statligt lån för körkortsutbildning, så kallat körkortslån, för vissa arbetssökanden. Den 1 december i år utvidgades målgruppen för lånet till att även omfatta 19–20-åringar med fullföljd gymnasieutbildning.

Centrala studiestödsnämnden (CSN) har till uppgift att administrera körkortslånet och beviljar sådana lån enligt bestämmelserna i förordningen (2018:1118) om körkortslån. Lånet får användas för vissa kostnader i samband med utbildning hos en godkänd trafikskola och det får endast användas för att betala kostnader som uppkommit efter att lånet beviljats. Körkortslån innehåller ingen bidragsdel utan ska betalas tillbaka i sin helhet.

För att tilltron till körkortslånet ska vara hög är det viktigt att lånet används för avsett ändamål och att felaktiga utbetalningar inte görs. Enligt CSN:s instruktion ska myndigheten bland annat motverka bidragsbrott och säkerställa att felaktiga utbetalningar inte görs. Myndigheten ska också säkerställa att de lån som myndigheten administrerar betalas tillbaka.

CSN får besluta att körkortslånet omedelbart ska betalas tillbaka i sin helhet tillsammans med upplupen ränta om låntagaren till exempel har förorsakat att lånet felaktigt beviljats eller delbelopp felaktigt betalats ut. Detsamma gäller om låntagaren har använt lånet på ett sätt som uppenbarligen står i strid med vad lånet får användas för.

Avslutningsvis är det viktigt att skattepengar, även när det avser ett statligt lån som ska betalas tillbaka, går till det de är avsedda för. Regeringen avser därför att inom kort ge CSN i uppdrag att tydligare följa körkortslånets utveckling. En sådan uppföljning bör bland annat bestå av i vilken omfattning körkortslånet leder till körkort men även övriga effekter av körkortslånet som myndigheten bedömer relevanta.

Stockholm den 22 december 2021

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.