Till innehåll på sidan

Bruka med biologisk mångfald på ett hållbart sätt genom fäbodbruk

Skriftlig fråga 2006/07:1318 av Svedberg, Per (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-06-07
Anmäld
2007-06-07
Besvarad
2007-06-13
Svar anmält
2007-06-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 juni

Fråga

2006/07:1318 Bruka med biologisk mångfald på ett hållbart sätt genom fäbodbruk

av Per Svedberg (s)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

De svenska fäbodarna och den betade skogen är viktiga för att upprätthålla ett unikt odlingslandskap med starka regionala särdrag, och de representerar en viktig kulturbärande tradition. Fäbodmiljöerna är viktiga inte minst för att de värnar unika naturliga betesmarker, bevarar den biologiska mångfalden och inte minst är en förutsättning för att bibehålla och stärka en traditionell kunskap om att bruka med biologisk mångfald på ett hållbart sätt.

Den 23 maj föredrogs och godkändes det svenska landsbygdsprogrammet av RDC-kommittén i Bryssel. Det innehåller ändringar i stödsystemet i förhållande till tidigare besked. Om ersättningen för fäbodbete halveras från 7 000 kronor per djurenhet och år till 3 500 kronor, så som godkännandet aviserar, är stora värden för samhället hotade. Särskilt drabbade är större brukare, som när verksamheten stabiliseras skulle kunna bygga upp en självbärande verksamhet. De gäller våra mest hotade betesekosystem och det gäller traditionell kunskap om hur biologisk mångfald kan brukas på ett långsiktigt hållbart sätt.

Är jordbruksministern beredd att ersätta bortfallet i nuvarande stödsystem med nationella naturvårdsmedel och därmed bevara traditionell kunskap om att bruka med biologisk mångfald på ett hållbart sätt?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1318 besvarad av Jordbruksminister Eskil Erlandsson

den 13 juni

Svar på frågorna

2006/07:1318 Bruka med biologisk mångfald på ett hållbart sätt genom fäbodbruk

2006/07:1319 Fäbodarna och den biologiska mångfalden

Jordbruksminister Eskil Erlandsson

Per Svedberg har frågat mig och miljöminister Andreas Carlgren om vi är beredda att ersätta bortfallet i nuvarande stödsystem till fäbodbete med nationella naturvårdsmedel. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågorna.

Jag delar Per Sandbergs omsorg om det svenska fäbodbruket som en viktig del av vårt kulturarv och som förvaltare av natur- och kulturmiljövärden som är viktiga att bevara. Därför innehåller regeringens förslag till nytt landsbygdsprogram omfattande ersättningar för att kompensera fäbodbrukarna för de insatser som de gör för att bevara dessa värden.

Ersättningar till fäbodbetet har förändrats på ett antal punkter jämfört med tidigare program. Motivet för dessa förändringar är bland annat att ersättningen i vissa fall har lett till en för hög betesintensitet vilket kan riskera de biologiska och kulturhistoriska värdena.

Per Sandberg hävdar att det nya förslaget innebär en halvering av ersättningen. Så är inte fallet. Visst kommer vissa företag med stor djurhållning vid fäbodarna att få en lägre ersättning än i dag, men det finns också exempel på det motsatta. Till skillnad mot tidigare program är ersättningarna till fäbodbetet uppdelade på flera insatser. Per Sandberg jämför bara ersättningen till fäbodbete inom tidigare programperiod med en av flera ersättningar till fäbodbete som införs under den kommande perioden. I stället för att enbart basera ersättningen på basis av antalet djur vid fäboden innehåller de nya ersättningarna också en grundläggande kompensation för alla brukare som bedriver fäbodbruk, oavsett hur många djur man håller vid sin fäbod. Dessutom finns en möjlighet för länsstyrelserna att i sina regionala prioriteringar bevilja ytterligare stöd för angelägna skötselåtgärder vid fäbodarna.

De ändringar som görs syftar till att stärka kvaliteten på de hävdade betesmarkerna, och inte enbart fokusera på antalet hektar som hävdas.

Utöver de riktade ersättningarna till fäbodbete finns flera insatser inom landsbygdsprogrammet för att stärka fäbodbruket såsom investeringsstöd, förädlingsstöd och kompetensutveckling. Det är min förhoppning och övertygelse att de samlade insatserna inom det nya landsbygdsprogrammet, både miljöersättningar och övriga insatser inom programmet, ska bidra till att fäbodbruket i Sverige ska kunna fortsätta att utvecklas och bidra till en positiv utveckling på den svenska landsbygden.

Inom mitt ansvarsområde ser jag därför inte behov av att ytterligare tillföra resurser till fäbodbruket, utöver de kraftfulla satsningar som görs inom landsbygdsprogrammet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.