Brittiskt initiativ mot bosättarprodukter

Skriftlig fråga 2008/09:455 av Hultqvist, Peter (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-12-29
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2009-01-13
Anmäld
2009-01-13
Besvarad
2009-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 december

Fråga

2008/09:455 Brittiskt initiativ mot bosättarprodukter

av Peter Hultqvist (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den brittiska regeringen har reagerat starkt mot att utbyggnaden av nya bosättningar på den av Israel ockuperade Västbanken inte upphör. Bland annat noterar man att det i samband med den så kallade Annapolisprocessen utlovats att byggande av nya bosättningar ska frysas. Nu kräver den brittiske premiärministern Gordon Brown att EU ska agera kraftfullare i frågan och vill att det ska krävas en särskild ursprungsmärkning av produkter producerade av bosättare på den av Israel ockuperade Västbanken. Den brittiska regeringen anser att andra EU-stater bör stödja deras initiativ. Agerandet är att betrakta som en stark markering mot den fortsatta expansionen av enligt internationell lag illegala bosättningar på ockuperat område.

Min fråga till utrikesministern är:

Vilka åtgärder avser den svenska regeringen att vidta med anledning av den brittiska regeringens initiativ ?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:455 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 13 januari

Svar på fråga

2008/09:455 Brittiskt initiativ mot bosättarprodukter

Utrikesminister Carl Bildt

Peter Hultqvist har frågat mig vilka åtgärder regeringen avser att vidta med anledning av den brittiska regeringens initiativ gällande produkter från israeliska bosättningar.

Europeiska unionens och Sveriges inställning är tydlig: Bosättningarna på Västbanken, inklusive östra Jerusalem, strider mot folkrätten. De föregriper också slutstatusförhandlingarna och riskerar att omöjliggöra en hållbar tvåstatslösning.

Det finns inget förbud mot att handla med varor från bosättningar. Däremot har EU och Sverige en skyldighet att se till att sådana varor inte åtnjuter tullfrihet under associeringsavtalet mellan EU och Israel. Här finns klara regler och riktlinjer, som regelbundet följs upp av EU. Som en följd av det brittiska initiativet kommer ytterligare översyn att ske inom EU, för att se till att de efterlevs på ett tillfredsställande sätt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.