Bredbandsutbyggnaden

Skriftlig fråga 2009/10:615 av Olsson, Hans (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-03-05
Anmäld
2010-03-09
Besvarad
2010-03-10
Svar anmält
2010-03-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 mars

Fråga

2009/10:615 Bredbandsutbyggnaden

av Hans Olsson (s)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Utbyggnaden av bredband torde ännu inte ha slutförts, mycket återstår att göra i mer glesbefolkade delar av landet. Den tidigare regeringen införde en skattereduktion för installation av bredband som existerade under sju år men som avskaffades av statsrådet från och med år 2008. Skattereduktionen gällde för fastighetsägare och näringsidkare och uppgick till maximalt 5 000 kronor. Avdraget var populärt och väl utnyttjat, ca 30 000 privatpersoner och företag fick nära 200 miljoner kronor i skattereduktion för bredbandsinstallation. Bredbandsinstallationerna kan betecknas som en investering i framtiden som gagnade både individerna och samhället.

Genom ROT-avdraget medges avdrag för nedgrävning av ledningar för bredband förutsatt att arbetet utförs på tomten där bostaden är belägen och att bredbandsanslutningen är avsedd att tillföras bostaden. Installation av bredband inne i bostaden ger dock inte rätt till skattereduktion. Kostnad för maskiner räknas inte till arbetskostnad.

Avser statsrådet att ta några initiativ för att stödja och stimulera den fortsatta utvecklingen av bredbandsnätet?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:615 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 10 mars

Svar på fråga

2009/10:615 Bredbandsutbyggnaden

Statsrådet Åsa Torstensson

Hans Olsson har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att stödja och stimulera den fortsatta utvecklingen av bredbandsnätet.

Regeringen har i Bredbandsstrategi för Sverige som presenterades i november 2009 tydliggjort inriktningen för bredbandspolitiken. Här tar vi ett nytt grepp om bredbandspolitiken som är anpassat till dagens situation och utmaningar. Utgångspunkten är att det är en uppgift för marknadens aktörer att driva utvecklingen av elektroniska kommunikationstjänster och göra investeringar i infrastruktur för bredband. Bredband ska i första hand tillhandahållas genom väl fungerande marknader. Statens ansvar är att se till att marknaden fungerar effektivt och att genom lämplig reglering verka för att marknadsaktörerna ges rätt förutsättningar för sin verksamhet.

Det övergripande målet är att Sverige ska ha bredband i världsklass. Det innebär att år 2020 bör 90 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband om minst 100 megabit per sekund. Redan år 2015 bör 40 procent ha tillgång till bredband med den hastigheten. Alla hushåll och företag bör också ha goda möjligheter att använda sig av elektroniska samhällstjänster och service via bredband. Tillgång till en väl utbyggd och fungerande infrastruktur för bredband är en förutsättning för att konsumenter, företag och offentlig sektor ska kunna använda tjänster och service på Internet. Det är också en förutsättning för utvecklingen av nya, smarta tjänster som förenklar vardagen för enskilda och skapar tillväxtmöjligheter för företag.

För att bidra till att målen uppfylls och ge marknaden förutsättningar för att driva verksamhet och investera i bredband i hela landet föreslår regeringen insatser inom flera områden. Satsningarna är utformade för att ta till vara det engagemang och den drivkraft som finns runt om i landet och för att inte störa marknaden. Totalt omfattar satsningarna 625 miljoner kronor under åren 2010–2012.

Det handlar om stöd till att lägga kanalisation när annan infrastruktur byggs, åtgärder för att säkerställa driftssäkra och robusta kommunikationer samt satsningar inom landsbygdsprogrammet som en del av den europeiska ekonomiska återhämtningsplanen.

Syftet med satsningarna inom landsbygdsprogrammet är att med utgångspunkt i lokala behov öka tillgängligheten på bredband i landets glesbefolkade områden så att alla får möjlighet att delta i informationssamhället och få del av kommersiell och offentlig service. Insatserna kompletterar befintliga insatser till exempel inom strukturfonderna.

Vad gäller frågan om skattereduktion vill jag göra en historisk tillbakablick med anledning av att Hans Olsson tar upp den tidigare regeringens skattereduktion för installation av bredband. Jag vill påminna Hans Olsson om att regeringen i Budgetpropositionen för 2007 förlängde möjligheten till bredbandsstöd inklusive skattereduktion till utgången av 2007. I juli 2007 tillsatte regeringen en utredning som bland annat fick i uppdrag att utvärdera det pågående bredbandsstödet. Tvärtemot vad Hans Olsson påstår konstaterar utredningen i sitt betänkande (SOU 2008:40) att intresset för stödet varit lågt och att endast ca 20 procent av den ursprungliga ramen använts. Dessutom anses skälen och motiveringen till stödet vara otillfredsställande.

Som Hans Olsson mycket riktigt pekar på så har regeringen infört möjlighet till skattereduktion för bland annat anläggning av bredbandsnät i anslutning till bostaden. Det huvudsakliga syftet med reformen är att minska svartarbete och öka arbetskraftsutbudet. Men möjligheten till avdrag minskar också kostnaderna och främjar uppgradering av nät för elektronisk kommunikation.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.