Till innehåll på sidan

Bostadsanpassningsbidrag för brandskyddsåtgärder

Skriftlig fråga 2021/22:441 av Johan Hultberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-01
Överlämnad
2021-12-02
Anmäld
2021-12-07
Svarsdatum
2021-12-08
Sista svarsdatum
2021-12-08
Besvarad
2021-12-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

På senare år har frågan om bristande brandskydd för äldre och personer med nedsatta fysiska eller kognitiva förmågor uppmärksammats alltmer. Inte minst har räddningstjänsterna runt om i landet slagit larm om att brandskyddet riskerar att försämras i takt med att allt fler äldre bor kvar hemma och det allt längre. I det egna hemmet är det nämligen den enskilde som har ansvaret för brandskyddet. I praktiken fungerar detta ofta dåligt för personer som har en eller flera nedsatta förmågor. Många personer klarar exempelvis inte att i händelse av brand själva ta sig ut från sin bostad på grund av olika funktionsnedsättningar, fysiska eller kognitiva, i kombination med avsaknad av bostadsanpassningar. Och många med kognitiva funktionsnedsättningar förmår inte att ta ansvar för att vidta erforderliga brandskyddsåtgärder.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har också visat att dödsbränder i småhus och flerbostadshus framför allt drabbar personer med kognitiv funktionsnedsättning. Såväl Boverket som MSB har därför föreslagit att det ska vara möjligt att bevilja bostadsanpassningsbidrag för vissa brandskyddsåtgärder. Moderaterna har, tillsammans med Kristdemokraterna, drivit på för att inkludera ett individanpassat brandskydd i bostadsanpassningsbidraget, men dessvärre har regeringen hittills avfärdat förslaget. Undertecknad hoppas att regeringen är beredd att ompröva sitt ställningstagande.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren: 

 

Avser ministern att ta initiativ till att inkludera ett individanpassat brandskydd i bostadsanpassningsbidraget?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:441 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/0771 1 S2012/07712 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22: 440 av Johan Hultberg (M) Brandskyddet för äldre och funktionsnedsatta och fråga 2021/22:441 av Johan Hultberg (M) Bostadsanpassningsbidrag för brandskyddsåtgärder

Johan Hultberg har frågat mig om jag avser vidta några åtgärder eller ta några initiativ för att förbättra det individuella brandskyddet för särskilt riskutsatta personer, exempelvis personer med funktionsnedsättning. Vidare frågar Johan Hultberg om jag avser att ta initiativ till att inkludera ett individanpassat brandskydd i bostadsanpassningsbidraget.

Brandskyddsåtgärder i form av montering av spisvakt och spistimer är en av de vanligaste åtgärderna för vilket kommuner idag lämnar bostadsanpassningsbidrag. År 2014 föreslog Boverket i en rapport att bidraget också skulle kunna användas till ett anpassat brandskydd i form av t.ex. lätt monterbara automatiska släcksystem med egen vattentank. Syftet med förslaget var att personer med olika riskbeteenden, t.ex. till följd av kognitiva funktionsnedsättningar, skulle kunna få ett mer anpassat brandskydd. Vid remitteringen fick emellertid förslagen kritik av kommunerna, särskilt vad gällde möjligheten att fånga upp just den målgruppen. Eftersom bostadsanpassningsbidrag alltid måste sökas av den enskilde fanns risken att de som är i störst behov av åtgärden skulle missa eller avhålla sig från att söka den. Kommunerna lyfte även utmaningar i ansvarsfrågan.

Mot den bakgrunden har regeringen istället arbetat med frågan på ett annat sätt. År 2021 skärptes därför istället Lagen om skydd mot olyckor (LSO) bland annat avseende det nationella målet för den brand- och olycksförebyggande verksamheten. Skärpningen innebär att den förebyggande verksamhet som staten och kommunen ansvarar för ska planeras och organiseras så att de effektivt bidrar till att förebygga bränder och andra olyckor samt förhindrar eller begränsar skador till följd av sådant. Särskild vikt ska läggas vid att förhindra människors död och andra allvarliga skador. Enligt LSO ska kommunerna ha handlingsprogram både för den förebyggande verksamheten och för räddningstjänst.

Visionen för den svenska nationella strategin för ett stärkt brandskydd som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Boverket, Socialstyrelsen m.fl. tagit fram är att ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand. MSB publicerade en rapport i vilken inriktningen av den nationella strategin beskrivs och ett antal åtgärdsområden presenteras. MSB pekar ut att ett systematiskt arbete med stärkt brandskydd för de målgrupper som är mest drabbade av brand, kan minska antalet som omkommer i bostadsbrand och skapa bättre förutsättningar för en trygg vård i hemmiljö. MSB anger i rapporten att kommunerna och regionerna i högre utsträckning kan behöva arbeta systematiskt med att anpassa brandskyddet för denna grupp. Det är också viktigt med samverkan mellan aktörer på kommunal nivå såsom den kommunala räddningstjänsten, socialtjänsten och i förekommande fall den kommunala hälso- och sjukvården. Vidare är ett exempel på en konkret åtgärd att identifiera personer med behov av ett förstärkt brandskydd på grund av ökat riskbeteende eller begränsad förmåga att reagera och agera i samband med en brand. MSB och Socialstyrelsen har tillsammans tagit fram vägledningen Brandsäker bostad för alla: Stärkt brandskydd för särskilt riskutsatta individer som ett stöd till kommunerna. Vägledningen reviderades i slutet av 2020.

Stockholm den 8 december 2021

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.