bistånd till Eritrea

Skriftlig fråga 2000/01:374 av Johansson, Eva (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-12-07
Anmäld
2000-12-12
Besvarad
2000-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 december

Fråga 2000/01:374

av Eva Johansson (s) till statsrådet Maj-Inger Klingvall om bistånd till Eritrea

Sverige och Eritrea har ett långsiktigt samarbetsavtal som löper ut vid årsskiftet. Nytt avtal har inte tecknats, delvis motiverat med konflikten med Etiopien som förra året ledde till en etiopisk invasion av Eritrea. Mycket snart kommer Eritrea och Etiopien att underteckna ett fredsavtal och FN:s fredsbevarande styrka är på plats. Det borde snarast leda till att Sverige inleder samtal med Eritrea om ett långsiktigt samarbetsavtal.

Det som också talar för ett intensifierat samarbete med Eritrea är den inledda demokratiutveckling som nu sker i landet. Regeringen har utlyst demokratiska val till ett nationellt parlament till december 2001. Det är första gången i Eritreas historia. Det finns anledning att överväga hur vi kan stödja en positiv demokratisk utveckling.

Konflikten med Etiopien, och inte minst den etiopiska invasionen av stora eritreanska områden tidigare i år, har skapat en mycket svår försörjningssituation i Eritrea. I stora delar av landet förhindrade striderna människorna att bruka jorden, vilket betyder att stora delar av årets skörd uteblir.

Många människor lever nu som flyktingar i Eritrea eller dess grannländer. Det skärper den akuta försörjningssituationen och det försvårar landets möjligheter att på sikt klara sin försörjning. Också dessa förhållanden talar för att Sverige omedelbart inleder kontakter med Eritrea om ett långsiktigt samarbetsavtal.

Mot den här bakgrunden vill jag fråga vilka initiativ statsrådet kommer att ta för att snarast inleda kontakter med Eritrea om ett långsiktigt samarbetsavtal och ett ökat bistånd.

Svar på skriftlig fråga 2000/01:374 besvarad av

den 13 december

Svar på fråga 2000/01:374 om bistånd till Eritrea

Statsrådet Maj-Inger Klingvall

Eva Johansson har frågat mig vilka initiativ jag kommer att ta för att snarast inleda kontakter med Eritrea om ett långsiktigt samarbetsavtal och ökat bistånd till Eritrea.

Låt mig inleda med att konstatera att det är mycket glädjande att Eritrea och Etiopien den 12 december skrivit under ett fredsavtal. Avtalet innebär ett formaliserat slut på fientligheterna mellan länderna samt en överenskommelse om hur parterna ska gå vidare med de komplicerade frågor som ännu är utestående; framför allt demarkering av den gemensamma gränsen, kompensation för krigsskador samt en utredning av konfliktens orsaker. Avtalet innebär att de bägge länderna visat att det finns förutsättningar för en bestående fred.

Låt mig vidare förtydliga att biståndet till Eritrea, och även till Etiopien, har fortgått under konfliktens gång, om än under tydliga begränsningar. I december 1999 halverades landramarna till både Eritrea och Etiopien dels på grund av den osäkerhet konflikten innebar för det fortsatta utvecklingssamarbetet, dels på grund av stora reservationer av biståndsmedel. De nya landramarna för år 2000 fastställdes till 10 miljoner kronor för Eritrea och 70 miljoner kronor för Etiopien. Inriktningen har hittills varit att inte göra några nya åtaganden i avvaktan på framsteg i fredsprocessen. Gällande samarbetsavtal med Eritrea, såväl som med Etiopien, löper ut den 31 december 2000.

I det regleringsbrev till Sida som regeringen kommer att fastställa inom kort bemyndigas Sida att förlänga samarbetsavtalen med både Eritrea och med Etiopien med ett år. Förlängningen av samarbetsavtalen innebär, under förutsättning att fredsprocessen fortsätter i positiv riktning, att pågående biståndsinsatser ska fortsätta och även tillföras nya resurser. Nya eller tidigare planerade insatser för stöd till återuppbyggnad, demokrati och mänskliga rättigheter samt regionalt förtroendeskapande ska också kunna genomföras.

Innan ställning tas till frågan om utformningen av det framtida långsiktiga utvecklingssamarbetet är det nödvändigt att göra en grundlig analys av både Etiopien och Eritrea. Därför ska ett s.k. landstrategiarbete för utvecklingssamarbetet med bägge länder påbörjas under år 2001. Detta arbete sker i nära samarbete mellan regering, myndigheter och civila samhället i berörda länder.

Slutligen vill jag nämna att Sverige ger ett direkt stöd till fredsprocessen, bl.a. genom bidrag till FN:s fredsbevarande mission, och ger ett omfattande stöd till humanitära insatser i både Eritrea och Etiopien. Det humanitära biståndet dikteras av bästa tillgängliga bedömningar om humanitära behov. Hittills i år har Sverige bidragit med nära 80 miljoner kronor i humanitärt bistånd till de krigs- och torkdrabbade befolkningarna i Eritrea och Etiopien.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.