bilstödet till handikappade

Skriftlig fråga 1998/99:263 av Gunnarsson, Rolf (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-01-20
Anmäld
1999-01-26
Besvarad
1999-01-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:263 av Rolf Gunnarsson (m) till statsrådet Maj-Inger Klingvall om bilstödet till handikappade

den 20 januari

Ett förbättrat bilstöd till handikappade infördes den 1 oktober 1988. Då trädde lagen (1988:360) om handläggning av ärenden om bilstöd till handikappade och förordningen (1988:890) om bilstöd till handikappade i kraft. Samtidigt fördes administrationen av bilstödet över från länsarbetsnämnderna till de allmänna försäkringskassorna med Riksförsäkringverket som tillsynsmyndighet över verksamheten.

Stödet har hjälpt många handikappade. Men nu har kassorna i landet tolkat lagen så att exempelvis personer som är över 50 år och dessutom förtidspensionärer, inte omfattas av nämnda möjligheter till bidrag för att exempelvis inköpa bil/moped. Så kan väl knappast tankarna varit, att människor som fyllt 50 och dessutom är förtidspensionärer inte skall kunna få hjälp.

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta så att en handikappad förtidspensionär över 50 år omfattas av möjligheterna till nämnt stöd?

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:263 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:263 om bilstödet till handikappade
    Socialminister Lars Engqvist

Rolf Gunnarsson har ställt en fråga till socialförsäkringsminister Maj-Inger Klingvall om bilstödet till handikappade. Frågan har överlämnats till mig att besvara. Enligt den arbetsfördelning, som gjorts mellan socialförsäkringsministern och mig, ligger bilstödet inom mitt ansvarsområde.

Bilstödet till funktionshindrade i nuvarande form infördes, som frågeställaren nämner, den 1 oktober 1988. Stödet regleras i lagen (1988:360) om handläggning av ärenden om bilstöd till handikappade. Även förordningen (1988:890) om bilstöd till handikappade trädde i kraft den 1 oktober 1988.

Som frågeställaren mycket riktigt påpekar har reformen med ett förbättrat bilstöd haft stor betydelse för personer med funktionshinder. Tidigare hade förutsättningarna för att få del av bilstöd varit att personen var beroende av bil för att kunna ta sig till arbetet eller för att skaffa sig yrkesutbildning.

I och med de nya bilstödsreglerna infördes även andra kriterier för rätt att söka bilstöd. T.ex. fick föräldrar till barn med funktionshinder och handikappade föräldrar med barn under 18 år rätt att söka bilstöd.

Bilstöd lämnas i form av bidrag för inköp och anpassning av motorfordon. Enligt förordningen om bilstöd kan en person få bidrag enligt följande kriterier:

Om personen är under 65 år och beroende av bil för att försörja sig eller för att genomgå yrkesinriktad utbildning eller genomgå rehabilitering med utbildningsbidrag

Om en person som är under 65 år och, efter att ha beviljats bidrag enligt ovan, har lämnat arbetsmarknaden med förtidspension eller har beviljats sjukbidrag enligt lagen om allmän försäkring. Bilstöd kan också lämnas till annan funktionshindrad person än som avses ovan och som fyllt 18 år men inte 50 år.

Som framgår av reglerna är det alltså inte försäkringskassornas tolkningar utan vad förordningen föreskriver som frågeställaren har synpunkter på. Jag kan instämma i att även förtidspensionerade personer över 50 år kan ha stor nytta och glädje av en egen bil.

En översyn av bilstödet pågår för närvarande och skall rapporteras senare i vår. Därefter kommer regeringen kunna ta ställning till om en förändring av bilstödet behöver göras.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.