Till innehåll på sidan

bildning inom universitet och högskolorna

Skriftlig fråga 2003/04:1031 av Lindström, Torsten (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-04-02
Anmäld
2004-04-02
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-04-15
Svar anmält
2004-04-15
Besvarad
2004-04-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 april

Fråga 2003/04:1031

av Torsten Lindström (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om bildning inom universitet och högskolor

För oss kristdemokrater är bildning viktigt. Den outsläckliga kunskapstörsten är kanske ett av de mest framträdande dragen i den mänskliga naturen. Denna drivkraft efter sanning har resulterat i att människan under historiens lopp har skaffat sig alltmer kunskap om tillvaron, vilket har manifesterats i vetenskapliga landvinningar. Sökandet efter kunskap måste värnas.

En ekonomisk nyttoorientering vinner alltmer terräng inom utbildningspolitiken. Det svenska antagningssystemet till högskolan håller på att förändras i syfte att öka direktövergång från gymnasiet och därmed också effektiviteten i utbildningssystemet. Målet om livslångt lärande får där stå tillbaka för det samhällsekonomiska målet om snabbare genomströmning. SFS har mot bakgrund av detta lanserat en kampanj, kallad "Bildningståget".

Kristdemokraterna menar att svensk högre utbildning måste förändras, både till innehåll och form, för att bättre främja en modern syn på bildning. Det handlar om att bredda utbildningars innehåll, att bidra till studenters personliga utveckling, att fördjupa kopplingar mellan teori och praktik och livserfarenhet och att göra högre utbildning och forskning tillgänglig för fler. Detta har visat sig svårt med nuvarande resurstilldelningssystem.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga ministern:

Vad avser ministern att göra för att införa ett resurstilldelningssystem som bättre stöder bildningsverksamhet i den högre utbildningen?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1031 besvarad av

den 15 april

Svar på fråga 2003/04:1031 om bildning inom universitet och högskolor

Utbildningsminister Thomas Östros

Torsten Lindström har frågat mig vad jag avser att göra för att införa ett resurstilldelningssystem som bättre stöder bildningsverksamheten i den högre utbildningen.

Högskolans uppgift är att ge både bildning och yrkesutbildning. Regeringen har i olika sammanhang uttalat att högskolan måste kunna erbjuda såväl utbildning för olika yrkesområden som utbildning vilken inte styrs av specifika yrkeskrav.

Den högre utbildningen bör utformas så att den bidrar till studenternas personliga utveckling och kopplar teori till praktik. Samtidigt är det angeläget att bredda rekryteringen till högskolan. Jag ser inte att det nuvarande resurstilldelningssystemet hindrar en sådan utveckling.

Sverige står, liksom flera andra europeiska länder, inför en stor demografisk utmaning i form av att allt färre yrkesarbetande förväntas försörja alltfler. Om Sverige som nation ska klara av att befästa och utveckla välfärden måste antalet personer i arbetskraften öka.

Ett sätt att långsiktigt öka arbetskraftsutbudet är att tidigarelägga högskolestuderandes inträde på arbetsmarknaden. Av bland annat detta skäl är det viktigt att öka direktövergången från gymnasieskolan till högskolan och att komma till rätta med den nu så utbredda så kallade konkurrenskompletteringen som sker inom ramen för komvux och som på ett onödigt sätt förlänger ungdomarnas studietider.

En sådan effektivisering av utbildningssystemet står inte på något sätt i motsatsställning till behovet av livslångt lärande. Tvärtom är det angeläget att både uppmuntra barn och ungdomar att skaffa sig en bra utbildning och därefter ge dem möjlighet att lära mer och nytt senare i livet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.