Beredskapsflygplatser i alla län

Skriftlig fråga 2022/23:77 av Mikael Larsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-11-23
Överlämnad
2022-11-23
Anmäld
2022-11-24
Svarsdatum
2022-11-30
Sista svarsdatum
2022-11-30
Besvarad
2022-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Flyget är viktigt för att hålla ihop Sverige men också för att man ska kunna ta sig ut i världen. Lika viktigt är flyget för att klara av viktiga samhällsfunktioner inom sjukvård, räddningstjänst, polis, försvar med mera.

Sedan pandemin slog till har antalet beredskapsflygplatser utökats i Sverige, och i dag saknar endast ett fåtal län en egen beredskapsflygplats. Innan pandemin fanns cirka tio beredskapsflygplatser i Sverige. Under pandemin utökades antalet till 27, alltså 17 fler, genom att Trafikverket skrev ettårsavtal med respektive flygplats om att också kunna vara beredskapsflygplats.

De senaste åren med skogsbränder och pandemin, och nu med oroligheterna i omvärlden, är beredskapsfrågorna och då självklart kopplingen till flyget oerhört viktiga. Sverige håller på att stärka och bygga upp det civila försvaret igen, och där kommer även frågan om ett beredskapsflyg i hela landet in.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

Avser statsrådet att verka för att det ska finnas minst en beredskapsflygplats i varje län?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:77 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

I2022/02124 Infrastrukturdepartementet Infrastruktur- och bostadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:77 av Mikael Larsson (C)
Beredskapsflygplatser i alla län

Mikael Larsson har frågat mig om jag avser att verka för att det ska finnas minst en beredskapsflygplats i varje län.

Det är viktigt att det finns beredskapsflygplatser som kan tillgodose olika behov av samhällsviktig luftfart i hela Sverige, bl.a. för hälso- och sjukvård, ambulansflyg, räddningstjänst, brandflyg, kustbevakningsflyg och totalförsvar. I budgetpropositionen för 2023 föreslår regeringen en varaktig satsning på 60,5 miljoner kronor per år för att bibehålla den nuvarande nivån av systemet med beredskapsflygplatser. Tillsammans med redan befintliga medel innebär det att totalt 70 miljoner kronor per år kan fördelas till berörda beredskapsflygplatser. Beredskapsflygplatserna ska dygnet runt kunna ta emot samhällsviktiga luftfartstransporter.

Frågan om vilka flygplatser som bör vara beredskapsflygplatser från 2023 och framåt bereds för närvarande i Regeringskansliet.

Stockholm den 30 november 2022

Andreas Carlson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.