barns uppehållstillstånd

Skriftlig fråga 2000/01:120 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-10-24
Besvarad
2000-11-02
Anmäld
2000-11-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 oktober

Fråga 2000/01:120

av Carina Hägg (s) till statsrådet Maj-Inger Klingvall om barns uppehållstillstånd

I dag ges inte barn uppehållstillstånd i Sverige om de inte varit hemmavarande barn till den förälder som bor i Sverige. Och då har det ingen betydelse för ett positivt svar på ansökan om uppehållstillstånd att föräldern är lämplig vårdnadshavare. Enligt såväl Migrationsverket som Utlänningsnämnden leder dagens lagstiftning till att man i dessa ärenden inte ser sig ha något utrymme för individuella bedömningar. Det enskilda barnets behov och föräldrarnas lämplighet kan inte vägas in. Detta gäller även om barnet, enligt det självt, omgivningen och berörda myndigheter vill leva med den förälder som är bosatt i Sverige. Jag talar här endast om de ärenden där föräldrar och barn är helt ense om vem som ska ha vårdnaden och var barnet ska bo. Jag har mött ärenden där föräldrarna i samförstånd för barnets bästa flyttat vårdnaden till den i Sverige boende föräldern men då barnet aldrig varit hemmavarande barn till vårdnadshavaren så beviljas inte uppehållstillstånd i Sverige. Barn och föräldrar kan ha nära och regelbunden kontakt utan att bo tillsammans. I dag ser familjer olika ut och det borde även påverka vår lagstiftning när det gäller uppehållstillstånd.

Min fråga till statsrådet Maj-Inger Klingvall är om det vidtagits någon åtgärd för att inte ansökan om att uppehållstillstånd för barn som inte varit "hemmavarande" hos den i Sverige bosatta föräldern med automatik ska avslås.

Svar på skriftlig fråga 2000/01:120 besvarad av

den 2 november

Svar på fråga 2000/01:120 om barns uppehållstillstånd

Statsrådet Maj-Inger Klingvall

Carina Hägg har frågat mig om det vidtagits någon åtgärd för att inte ansökningar om uppehållstillstånd för barn som inte varit "hemmavarande" hos den i Sverige bosatta föräldern med automatik ska avslås. Bakgrunden till frågan är att barn, enligt Carina Hägg, inte ges uppehållstillstånd i Sverige om de inte varit hemmavarande till den förälder som bor i Sverige. Frågan avser endast de ärenden där föräldrarna och barn är helt ense om vem som ska ha vårdnaden och var barnet ska bo. Jag uppfattar frågan på så sätt att frågeställaren avser barn under 18 år.

När det gäller reglerna om familjeåterförening vill jag nämna följande. Det är framför allt kärnfamiljen, dvs. make/maka och hemmavarande barn under 18 år som omfattas av rätten till familjeåterförening. Utlänningslagens nuvarande regler om anhöriginvandring gäller sedan 1997. Enligt reglerna kan barn få uppehållstillstånd på flera olika grunder. Grundregeln är att barn som varit hemmavarande till den här bosatte föräldern har en i princip ovillkorlig rätt till uppehållstillstånd om den föräldern också är legal vårdnadshavare. Dessutom ger lagen utrymme för att bevilja uppehållstillstånd till en person som har särskild anknytning till Sverige. Förutom bestämmelserna om anhöriginvandring finns också möjlighet att bevilja uppehållstillstånd av humanitära skäl. Här har den s.k. portalbestämmelsen om hänsynen till barnens bästa betydelse.

Enligt 1 kap. 1 § andra stycket utlänningslagen ska i fall som rör ett barn särskilt beaktas vad hänsynen till barnets hälsa och utveckling samt barnets bästa i övrigt kräver. Förebild för bestämmelsen är artikel 3 i konventionen om barnets rättigheter. Även de avgöranden som träffas i allmän domstol rörande umgängesrätt med barn ska bygga på barnets bästa.

I ett tidigare regeringsbeslut har regeringen uttalat att:

En viktig svensk rättsprincip är således att hänsyn ska tas till barns bästa. Denna hänsyn återspeglas också inom utlänningsrätten. Att ett föräldrapar skiljer sig är inte ovanligt vare sig i svenska eller utländska äktenskap. I görligaste mån bör utlänningslagstiftningen tolkas så att den ordning som gäller för barn som bor i Sverige, och de hänsyn som tas till dem, även ges inflytande över vad som bör gälla för barn som har åtminstone en förälder boende här. Ett synsätt innebärande att barn närmast regelmässigt anses ha det bäst i Sverige, oavsett språklig, kulturell och nationell bakgrund och tillhörighet strider dock mot det synsätt barnkonventionen ger uttryck för.

Svaret på frågan är således att en ansökan om uppehållstillstånd för ett barn som inte varit "hemmavarande" hos den i Sverige bosatta föräldern inte avslås med automatik. Varje ärende är unikt och en bedömning måste göras av de skäl som åberopas i varje enskilt fall. Alla åberopade skäl för uppehållstillstånd vägs in i bedömningen.

Avslutningsvis vill jag informera om att bestämmelserna om anhöriginvandring generellt är föremål för översyn inom en parlamentarisk kommitté som antagit namnet Anhörigkommittén. Uppdraget ska slutredovisas senast den 1 mars 2001.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.