barnkonvention

Skriftlig fråga 2002/03:422 av Engström, Marie (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-01-23
Anmäld
2003-01-23
Svar anmält
2003-01-29
Besvarad
2003-01-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 januari

Fråga 2002/03:422

av Marie Engström (v) till statsminister Göran Persson om barnkonvention

"Vid alla åtgärder som rör barn vare sig de vidtas av offentliga eller privata sociala välfärdsinstitutioner, domstolar, administrativa myndigheter eller lagstiftande organ, skall barnets bästa komma i främsta rummet."

Så lyder kap. 3 i FN:s barnkonvention.

I samband med internationella Barndagen har statsministern sagt att alla beslut i fortsättningen ska granskas ur ett barnperspektiv. Det innebär att en barnkonsekvensanalys ska göras inför beslut om till exempel utvisning.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsminister Göran Persson:

Vilka åtgärder är statsministern beredd att vidta för att hänsyn ska tas till barnperspektivet, som det uttrycks i FN:s barnkonvention, till exempel inför beslut om utvisning?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:422 besvarad av

den 29 januari

Svar på fråga 2002/03:422 om barnkonvention

Statsrådet Berit Andnor

Marie Engström har frågat statsministern vilka åtgärder han är beredd att vidta för att hänsyn ska tas till barnperspektivet, som det uttrycks i FN:s barnkonvention, till exempel inför beslut om utvisning.

Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Det unika med barnkonventionen är att barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla åtgärder som rör barn. I och med att artikel 3 inte är begränsad till ett visst område måste utrymme lämnas för viss flexibilitet. Barnets bästa kan inte vara ensamt utslagsgivande i alla situationer. Det måste alltså vara möjligt att i vissa situationer väga barnets intresse mot andra intressen. Stöd för detta resonemang kan hittas i förarbetena till konventionstexten.

Barnkonventionen måste alltid tas i beaktande vid beslut som rör barn. Ett rimligt krav att ställa vid beslutssituationer som rör barn är att myndigheter och domstolar liksom kommuner och landsting visar att barnets situation och konsekvenserna för barnet har beaktats i beslutsfattandet. Barnombudsmannen har det angelägna uppdraget att stödja och utveckla berörda beslutsfattares arbete med att integrera ett barnperspektiv i sina verksamheter.

Avslutningsvis vill jag framhålla att jag utgår från att en analys av barnets situation görs varje gång ett barn är inblandat i beslut om avvisning. Det innebär att även konsekvenserna för barnet ska vara en del av beslutsunderlaget. Det innebär dock inte att familjen eller barnet automatiskt ska få stanna i Sverige.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.