Bankägande av företag

Skriftlig fråga 2008/09:339 av Eriksson, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-12-03
Anmäld
2008-12-03
Besvarad
2008-12-10
Svar anmält
2008-12-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 december

Fråga

2008/09:339 Bankägande av företag

av Birgitta Eriksson (s)

till finansminister Anders Borg (m)

Riskkapitalbolag är företag som förmedlar riskkapital från privata investerare (ibland även från fonder) för nystartade företag som behöver finansiering.

Problemen hopar sig nu för riskkapitalbolagen och för de mindre, onoterade bolagen i riskkapitalbolagens portföljer. Flera av dem har varslat personal och i värsta fall kan ägarna tvingas skjuta till nytt rörelsekapital. Om det börjar gå ännu sämre kan riskkapitalbolagen snabbt få problem att betala räntor och amorteringar. Då kan en omförhandling av krediterna påbörjas. I värsta fall kan bankerna kräva att ta över panten för lånet, det vill säga det köpta bolaget. De svenska riskkapitalägda bolagen omsatte 2006 runt 300 miljarder kronor, eller knappt 11 procent av Sveriges bnp och hade då 170 000 anställda i Sverige. Ofta används samlingsbegreppet ”riskkapitalbolag” synonymt med private equity, men riskkapital är egentligen ett bredare begrepp för investeringar i andra bolags egna kapital. Private equity utgörs av de riskkapitalinvesteringar som sker i onoterade företag med ett tidsbegränsat engagemang. Private equity-bolagens affärsidé bygger på att köpa bolag med delvis lånade pengar, utveckla dem under ett par år och därefter sälja dem vidare med god förtjänst. Men säljsidan i den strategin är nu förlamad. Bara de riskkapitalbolag som är verkligt pressade säljer nu eftersom kreditkrisen lett till underpriser.

Avser statsrådet att ta några initiativ för att motverka att banker i kreditkrisens spår blir storägare av onoterade företag som tidigare ägts av riskkapitalbolag?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:339 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 10 december

Svar på fråga

2008/09:339 Bankägande av företag

Statsrådet Mats Odell

Birgitta Eriksson har frågat finansministern om han avser att ta några initiativ för att motverka att banker i kreditkrisens spår blir storägare av onoterade företag som tidigare ägts av riskkapitalbolag. Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Den finansiella krisen och dess återverkningar på den reala ekonomin medför påfrestningar för en lång rad företag, inklusive företag som ägs av riskkapitalbolagen. De problem som frågeställaren berör kan uppstå om företagen i fråga får problem att uppfylla villkoren för fortsatt bankfinansiering.

De krediter som i förlängningen kan leda till att bankerna ser sig föranlåtna att överta panten för lånen och därmed ikläda sig rollen som företagens ägare, finns redan i bankernas böcker. Bankernas kapitaltäckning bör alltså inte utgöra skäl att omvärdera just dessa krediter. De åtgärder som regeringen, i samverkan med Riksbanken och Riksgäldskontoret, har vidtagit för att trygga bankernas finansiering innebär att bankerna inte heller av likviditetsskäl har anledning att ompröva eller avbryta ingångna finansieringsavtal.

Regeringen har genom en rad åtgärder demonstrerat en tydlig beslutsamhet att upprätthålla kreditförmedlingen till hushåll och företag. Det sker bland annat genom ett omfattande garantiprogram riktat till banker och kreditinstitut. Regeringen driver också på EU-nivå frågan om att möjligheterna för att stödja bankerna ska utvidgas, såväl genom nya åtgärder som inom existerande program.

I tillägg till åtgärder som riktar sig till bankerna och det finansiella systemet har regeringen också föreslagit åtgärder för att stödja sysselsättningen och därmed begränsa finanskrisens återverkningar på den reala ekonomin. Till detta syftar också Riksbankens sänkning av reporäntan till 2 procent. Genom ett fortsatt oförtrutet arbete för att trygga den finansiella stabiliteten och motverka negativa konjunkturimpulser från omvärlden kan regeringen verksamt stödja livskraftiga och växande företag och deras finansiärer.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.