Till innehåll på sidan

Avvecklat miljöbilsstöd och bilbranschkrisen

Skriftlig fråga 2008/09:573 av Eriksson, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-02-04
Anmäld
2009-02-09
Svar anmält
2009-02-11
Besvarad
2009-02-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 februari

Fråga

2008/09:573 Avvecklat miljöbilsstöd och bilbranschkrisen

av Birgitta Eriksson (s)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Under 2008 registrerades, enligt preliminära siffror från intresseorganisationen Bil Sweden, 253 759 nya personbilar, vilket är en minskning med 17,3 procent jämfört med 2007 års siffra på 306 794. Under enbart december minskade registreringarna med 44,9 procent. Bil Sweden spår en kraftig nedgång av antalet nya personbilar även under detta år, 2009, till 185 000 nya personbilar.

Ett sätt att möta denna kris vore att ompröva de förtida avvecklingarna av miljöbilsstödet och miljöbilsundantaget i trängselskatten liksom att pröva andra för anskaffning av miljöbilar stimulerande åtgärder. Om svensk fordonsindustri och konsumenterna stimulerades till att satsa på miljöbilar så ger det både arbetstillfällen och en bättre miljö. Den svenska fordonsparken måste ändå förr eller senare konverteras.

Avser statsrådet att utifrån nya omständigheter och fakta ompröva sina tidigare ställningstaganden kring förtida avvecklingar av miljöbilspremien och miljöbilsundantaget i trängselskatten?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:573 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 11 februari

Svar på fråga

2008/09:573 Avvecklat miljöbilsstöd och bilbranschkrisen

Miljöminister Andreas Carlgren

Birgitta Eriksson har frågat mig om jag avser att utifrån nya omständigheter och fakta ompröva mina tidigare ställningstaganden kring förtida avvecklingar av miljöbilspremien och miljöbilsundantaget i trängselskatten.

När miljöbilspremien infördes, våren 2007, låg miljöbilsandelen av nybilsförsäljningen på knappt 15 procent. I dag uppgår andelen till drygt 30 procent. Vi leder miljöbilsligan i Europa. Miljöbilspremiens syfte, som har varit att snabbstarta omställningen av den svenska personbilsparken till mer miljöanpassade bilar, har därmed mer än väl uppfyllts. Den stora framgången har också föranlett regeringen att öka anslaget med 565 miljoner kronor utöver de 250 miljoner kronor som först budgeterades för premien.

Det snabbt ökade antalet miljöbilar är också anledningen till beslutet om att i förtid upphöra med miljöbilsundantaget i trängselskatten. Den kraftigt ökande miljöbilsandelen i kombination med undantaget riskerar att motverka trängselskattens huvudsyfte att minska trängseln i Stockholm.

Precis som Birgitta Eriksson skriver är bilbranschen i kris. För att möta denna kris och de svenska fordonstillverkarnas utmaningar överlämnade regeringen i december 2008 till riksdagen proposition 2008/09:85 om ett stödpaket på 28 miljarder kronor till fordonsindustrin. Paketet består av flera delar och syftar till att dels stödja utvecklingen av mer miljöanpassad fordonsteknik, dels trygga kapitaltillgången för företagen.

Vidare pågår för närvarande inom Regeringskansliet ett arbete med att utvärdera för- och nackdelar med olika ekonomiska styrmedel inom trafikområdet. Regeringen avser att återkomma i klimat- och energipropositionen i mars 2009 vad gäller ekonomiska styrmedel inom transportsektorn.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.