Avstannande bostadsbyggande

Skriftlig fråga 2008/09:123 av Moberg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-10-21
Anmäld
2008-10-21
Besvarad
2008-10-28
Svar anmält
2008-10-28
Besvarad
2008-10-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 oktober

Fråga

2008/09:123 Avstannande bostadsbyggande

av Carina Moberg (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

I dag presenterade Boverket sina senaste analyser av bostadsbyggandet. Det vi sett under en längre tid – att bostadsbyggandet faller – bekräftas nu av regeringens egen myndighet Boverket. Bostadsbyggandet minskar kraftigt, från en redan tidigare alltför låg nivå. Antalet påbörjade bostäder bedöms fram till år 2009 minska med hela 40 procent eller 16 000 bostäder jämfört med de faktiska byggstarterna år 2006 och större delen av minskningen sker redan i år. Allvarligast är situationen på hyresmarknaden. Men nu ser vi också att marknaden för bostadsrätter och äganderätt tappar fart i snabb takt. Trycket från dem som står utanför bostadsmarknaden, inte minst ungdomar ökar för var dag. Alarmerande bedömningar pekar på att bostadsbyggandet kommer att halveras under nästa år. Detta är oacceptabelt. Samhället har ett ansvar för att människor finner en lämplig bostad, staten måste vidta åtgärder nu.

Sedan den borgerliga regeringen tillträdde har bostadspolitiken helt upphört att fungera. Stödet för bostadsbyggande är borttaget och ansvaret överlåtet till en marknad som nu bevisar sitt misslyckande. Nu ser vi tydligare än någonsin resultatet av den förda politiken.

Min fråga till statsrådet är:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka bostadsbyggandet och i synnerhet produktionen av hyreslägenheter?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:123 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 28 oktober

Svar på frågorna

2008/09:123 Avstannande bostadsbyggande

2008/09:129 Åtgärder mot nedgången i bostadsproduktionen

Statsrådet Mats Odell

Carina Moberg och Ameer Sachet har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att öka bostadsbyggandet och i synnerhet produktionen av hyreslägenheter.

Jag väljer att besvara dessa två frågor i ett sammanhang.

I det läge vi befinner oss i nu, med en internationell finansmarknadsoro och osäkerhet om konjunkturutveckling framöver, är det inte förvånande att bostadsbyggandet avtar. Men den utveckling vi nu ser beror inte främst på avskaffandet av de tidigare statliga stöden till bostadsbyggande, som frågeställarna gör gällande. Den starka negativa utvecklingen förklaras av en vikande konjunktur, ränteutvecklingen och kostandsutvecklingen inom byggsektorn.

Jag vill påminna Carina Moberg och Ameer Sachet om att den tidigare regeringen lät genomföra en genomlysning av det dåvarande systemet för bostadsfinansiering, bostadssubventioner och bostadsmarknadens kapitalförsörjning. Resultaten presenterades i rapporten Bostadsfinansiering (Ds 2005:39), där konstaterades att bostadspriser och bostadsbyggandet styrs av makroekonomiska förhållanden. Tillväxt, disponibla inkomster, inflation och räntor är med andra ord avgörande för utvecklingen inom bostadssektorn.

I mitten av september började de svenska finansmarknaderna påtagligt påverkas av den internationella finansmarknadsoron. Den så kallade TED-spreaden, det vill säga skillnaden mellan interbankräntan och statsskuldsväxlar steg kraftigt. Även bolånespreadarna, skillnaden mellan bostads- och statsobligationer, ökade kraftigt under andra halvan av september. Skillnaden mellan en femårig bostadsobligation och en motsvarande statsobligation låg i början av oktober på runt 180 räntepunkter, långt över genomsnittet för 2000-talet som ligger på 40 räntepunkter. Riskpremierna på den svenska marknaden har inte varit så höga sedan hösten/vintern 1992/93.

Regeringen har agerat kraftfullt för att skapa stabilitet på de finansiella marknaderna. Regeringen har utarbetat en plan med åtgärder för att säkerställa den finansiella stabiliteten och hantera effekterna av den internationella finansiella krisen. Den föreslagna stabilitetsplanen ger regeringen mandat att under förutsägbara former bland annat hantera problem med bristande likviditet eller eventuella framtida solvensproblem där skattebetalarnas intressen värnas.

Jag tror att minskningen av byggstarter för hyresrätter till stor del beror på att byggpriserna har ökat snabbt under senare år. I några projekt som SABO har undersökt skulle hyreskostnaden ha ökat med ca 500 kronor kvadratmetern om projekten genomförts år 2008 jämfört med år 2005. Ökade byggpriser anges svara för hälften av kostnadsökningen, medan borttagna stöd och ökade räntekostnader vardera står för cirka en fjärdedel. Sänkta byggkostnader är nyckeln till att bostadsbyggandet åter ska öka.

Konsekvenserna av finanskrisen och konjunkturnedgången på bostadsbyggandet är än så länge svåra att överblicka. Det kan visa sig att Boverkets prognos är för optimistisk. Men står sig prognosen är 26 500 bostäder i år och 25 500 bostäder 2009 ett starkt bostadsbyggande givet rådande konjunkturläge. Detta är i nivå med bostadsbyggandet 2003 och 2004 då vi hade ett betydligt högre konjunkturläge.

Avslutningsvis vill jag poängtera att tidigare regeringar har blundat för de grundläggande problem som hyresrätten står inför. Konsekvensen har blivit att hyresrättens ställning har försvagats under en lång följd av år. Detta måste nu åtgärdas, det måste bli mer attraktivt att investera i hyresrätter, därför krävs nya gynnsamma villkor för att bygga, äga och förvalta hyresbostäder. Regeringen avser därför att överväga under vilka förutsättningar de kommunala bostadsföretagen ska bedrivas i framtiden samt hur hyressättningssystemet kan förändras så att regeringens ambition om en bättre fungerade hyresbostadsmarknad uppnås.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.