Avfall från massförstörelsevapen

Skriftlig fråga 2009/10:510 av Olsson, Hans (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-02-12
Anmäld
2010-02-12
Besvarad
2010-02-17
Svar anmält
2010-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 februari

Fråga

2009/10:510 Avfall från massförstörelsevapen

av Hans Olsson (s)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Rysk militär misstänks ha dumpat kemiska stridsmedel och radioaktivt avfall i havet utanför Gotland i början av 90-talet, enligt ett magasin i en svensk tv-kanal. Det ska ha kommit från den enorma flottbasen Karosta i den lettiska staden Liepāja i samband med dess utrymning. Dumpningen uppges ha skett över en ”rygg”, en förhöjning, på Östersjöns botten, i svensk ekonomisk zon utanför Gotland. Östersjön är ett känsligt och hotat innanhav. Östersjön är ett stort fiskevatten. På senare år har det blivit centrum för en mängd infrastruktur, inte bara sjöfart utan också kablar och ledningar som dras mellan de olika Östersjöländerna. Gasledningen är tänkt att dras bara några mil från dumpningsplatsen. Just över platsen för dumpningen projekteras dessutom en fiberkabel som ska gå till Kaliningrad. Den ska plöjas ned i havsbotten, arbetet har redan påbörjats.

Vilka åtgärder avser miljöministern att vidta med anledning av de dumpade kemiska stridsmedlen och det radioaktiva avfallet?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:510 besvarad av Försvarsminister Sten Tolgfors

den 17 februari

Svar på fråga

2009/10:510 Avfall från massförstörelsevapen

Försvarsminister Sten Tolgfors

Hans Olsson har frågat miljöminister Andreas Carlgren vilka åtgärder han tänker vidta med anledning av de dumpade kemiska stridsmedlen och det radioaktiva avfallet. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Som Hans Olsson själv konstaterar i sin fråga är de uppgifter om att rysk militär dumpat kemiska stridsmedel och radioaktivt avfall, i början av 1990-talet i havet utanför Gotland, än så länge bara misstankar. Det är viktigt att de berörda personerna i den dåvarande regeringen klargör vilket beslutsunderlag man hade och hur man valde att värdera informationen. Chefsåklagaren vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har inlett en förundersökning om miljöbrott.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.