Åtgärder för fler företag

Skriftlig fråga 2016/17:1137 av Jörgen Warborn (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-29
Överlämnad
2017-03-29
Anmäld
2017-03-30
Svarsdatum
2017-04-05
Sista svarsdatum
2017-04-05
Besvarad
2017-04-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Ytterligare ett tungt varsel har drabbat Sverige och den här gången handlar det om företaget Skype, världsledande inom internetbaserad kommunikation. Skype grundades ursprungligen av den svenska entreprenören Niklas Zennström och samtliga anställda varslas om uppsägning meddelar Microsoft, som numera äger företaget.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att företag ska utveckla, inte avveckla, sin verksamhet i Sverige? 

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1137 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

Dnr N2017/02429/FF

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1137 av Jörgen Warborn (M) Åtgärder för fler företag

Jörgen Warborn har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att företag ska utveckla, inte avveckla, sin verksamhet i Sverige.

Framgångsrika och växande företag som anställer är helt avgörande för att nå regeringens jobbmål. Regeringen bedriver därför en aktiv närings–politik med fokus på insatser som förbättrar företags och företagares villkor, som ökar Sveriges attraktionskraft för investeringar och stärker incitamenten att starta företag. På så sätt investerar vi i företags möjlig–heter att skapa, växa och exportera.

Regeringen arbetar hårt för att det svenska företagsklimatet ska vara så gynnsamt som möjligt. Digitala globala kunskapsföretag, såsom Microsoft och unga innovativa start-ups, kan välja att bedriva sin verk–samhet varifrån som helst i världen. För att denna typ av företag ska välja Sverige som en av sina etableringsorter måste vi erbjuda en dynamisk och innovativ miljö som stärker dessa företags innovationskraft och kon–kurrenskraft. För att konkurrera på en global marknad behöver Sverige kunna erbjuda kompetens, kapital, samt närhet och samverkan med kunder och partners.

Tack vare stabila offentliga finanser kan vi göra viktiga investeringar i infrastruktur, forskning, bostäder och utbildning, åtgärder som samman–taget bidrar till Sveriges långsiktiga kompetensförsörjning. Satsningar på bland annat bredband, besöksnäring, kommersiell service och livs–medelsnäringarna stärker landsbygdsföretagandet. Regeringen har också tagit fram en strategi för Smart industri, där samverkan mellan unga innovativa företag och globala starka företag är en viktig del, en export–strategi, som stärker möjligheterna att verka på en global marknad med Sverige som bas och stöpt om den statliga kapitalförsörjningen för att stötta företagare och innovatörer i tidiga utvecklingsskeden. Omfattande satsningar har gjorts och görs också för att stärka den gränsöver–skridande samverkan mellan företag av olika storlekar och mellan olika industrier i Sverige, genom t.ex. samverkansprogram och testbäddar. Genom att bättre ta tillvara digitaliseringens möjligheter, med allt fler och bättre digitala tjänster och processer, förenklar vi också för före–tagare att bedriva sin verksamhet.

Regeringen kommer att fortsätta sitt arbete med att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för att Sverige ska behålla sin position som ledande innovationsland och möjliggöra för innovativa företag i hela landet att konkurrera på världsmarknaden med bas i Sverige.

Stockholm den 4 april 2017

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.