Till innehåll på sidan

åtgärder för ett jämställt offentligt rum

Skriftlig fråga 2004/05:349 av Lundström, Sten (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-11-15
Anmäld
2004-11-15
Besvarad
2004-11-24
Svar anmält
2004-11-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 november

Fråga 2004/05:349

av Sten Lundström (v) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin om åtgärder för ett jämställt offentligt rum

Fortfarande i dag förekommer inte någon fri rörlighet i vår gemensamma utemiljö för kvinnor under kvällar och nätter. Forskning från Lunds universitet visar att trots de ambitiösa jämställdhetsmål som finns så är okunskapen stor bland dem som planerar dessa miljöer.

Många kvinnor känner olust och rädsla för att vistas i det offentliga rummet, och väljer ofta bort att passera till exempel en gångtunnel kvällstid. En annan strategi för att våga färdas i våra gemensamma utemiljöer är att ha sällskap eller att anpassa klädseln för att minska risken för överfall.

När det gäller framtidens planeringsarbete finns således mycket att göra för att nå en vision om ett jämställt offentligt rum. Några exempel på sådana åtgärder är att bygga broar i stället för tunnlar och att vara mer observant på kvinnors situation vid planerandet av parkeringsmöjligheter, cykelvägars sträckning och busshållplatsers placering.

Jag vill fråga samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin:

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att skapa tryggare utemiljöer och ett jämställt offentligt rum?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:349 besvarad av

den 24 november

Svar på fråga 2004/05:349 om åtgärder för ett jämställt offentligt rum

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin

Sten Lundström har frågat vilka åtgärder jag avser att vidta för att skapa tryggare utemiljöer och ett jämställt offentligt rum. Frågan är ställd mot bakgrund av att många kvinnor känner olust och rädsla för att vistas i det offentliga rummet.

Det är en mycket viktig fråga som Sten Lundström tar upp och jag delar hans uppfattning att det finns mycket att göra för att nå en vision om ett offentligt rum som upplevs som tryggt och tillgängligt för såväl kvinnor som män. De insatser som krävs berör alla nivåer i samhället. Samtidigt finns det flera nu pågående processer som syftar till att åstadkomma mera jämställda och trygga miljöer. Några av dessa processer berör samhällsbyggnadsområdet.

Enligt plan- och bygglagen är det kommunerna som har ansvar för den fysiska planeringen och byggandet. Länsstyrelserna har tillsyn över plan- och byggnadsväsendet i länet och ska samverka med kommunerna i deras planläggning. Länsstyrelserna ska härvid särskilt ta till vara och samordna statens intressen och ge råd om de allmänna intressen som bör beaktas. Det gäller bland annat att bidra till att planläggningen främjar en från social synpunkt god livsmiljö och de boendes och övrigas hälsa.

En omsorgsfull planering kan skapa förutsättningar för bland annat goda sociala miljöer och en bebyggelsemiljö som bidrar till att främja målen om en god hälsa och trygghet för både kvinnor och män. Detta ligger helt i linje med den nationella strategin för hållbar utveckling. Regeringen har därför i direktiven till den kommitté som har att se över plan- och bygglagstiftningen (dir. 2002:97) bland annat gett kommittén i uppdrag att dels analysera vad strategin innebär för att skapa sunda och säkra miljöer, dels redovisa vilka förändringar i plan- och bygglagstiftningen som kan behövas för att genomföra strategin. Kommittén ska avlämna sitt slutbetänkande senast den 30 juni 2005. I den svenska strategin för hållbar utveckling framhålls vidare angelägenheten av att på nationell nivå skapa en plattform för en svensk politik för hållbar stadsutveckling. Inom ramen för arbetet med en sådan plattform anser jag att frågor om trygghet för både kvinnor och män utgör självklara grundförutsättningar.

I detta sammanhang vill jag nämna att regeringen i regleringsbreven till länsstyrelserna föreskrivit att länsstyrelserna i all sin verksamhet ska belysa, analysera och beakta kvinnors och mäns villkor i förhållande till de jämställdhetspolitiska målen. Särskilt fokus ska enligt regleringsbreven bland annat läggas på hållbar samhällsplanering och byggande. Flera länsstyrelser arbetar mycket aktivt inom detta område. De har bland annat utarbetat checklistor för bedömning av kommunala översiktsplaner och detaljplaner ur ett jämställdhetsperspektiv. Flera av dessa checklistor behandlar frågor om trygghetsaspekter i planeringen. Återkoppling till kommunerna sker på flera olika sätt. Jag följer detta arbete med stort intresse.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.