Till innehåll på sidan

Återlämnande av naturreservats skog till markägare

Skriftlig fråga 2023/24:907 av Mikael Larsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2024-05-14
Överlämnad
2024-05-15
Anmäld
2024-05-16
Besvarad
2024-05-22
Sista svarsdatum
2024-05-22
Svarsdatum
2024-05-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Antalet naturreservat i Sverige har ökat kraftigt de senaste åren, även om det inte alltid funnits tillräckligt med medel för att kunna sköta dessa på ett bra sätt.

Efter att regeringen nu kraftigt sänkt anslaget till att sköta naturreservaten runt om i landet blir skötseln ännu mer eftersatt, och angrepp av exempelvis barkborre ökar kraftigt.

Att få sin skog tagen av staten för att den ska bli naturreservat är ett stort ingrepp för den privata äganderätten. De privata skogsägarna, som är cirka 300 000 till antalet i Sverige, lägger ned stor energi och kraft på att sköta sin skog på ett bra och ändamålsenligt sätt.

När nu anslaget så kraftigt sänkts och skötseln av naturreservaten runt om i landet blir ännu sämre bör ju staten kunna återlämna tagen skog till de privata markägarna så att de åter kan brukas och skötas på ett bra sätt.

Min fråga till statsrådet Romina Pourmokhtari blir därför:

 

Avser statsrådet att verka för att naturreservats skog och mark som inte kan skötas på ett bra sätt återlämnas till de markägare som blivit av med denna en gång i tiden?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:907 besvarad av Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

Svar på fråga 2023/24:907 Återlämnande av naturreservats skog till markägare

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Svar på fråga 2023/24:907 av Mikael Larsson (C)
Återlämnande av naturreservats skog till markägare

Mikael Larsson har frågat mig om jag avser att verka för att naturreservats skog och mark som inte kan skötas på ett bra sätt återlämnas till de markägare som blivit av med denna en gång i tiden.

Låt mig först klargöra att fr.o.m. 2022 gäller markägarens frivillighet som en grundläggande utgångspunkt i regeringens inriktning för bildande av naturreservat eller annat formellt skydd.

Det är tydligt reglerat i lagstiftningen att fastighetsägaren har rätt till ersättning om inrättande av naturreservat innebär att mark tas i anspråk eller att pågående markanvändning inom berörd del av en fastighet avsevärt försvåras. Fastighetsägaren ersätts då med fastighetens marknadsvärdesminskning och ett påslag med 25 procent, dvs fastighetsägaren erhåller 125 procent av värdeminskningen i ersättning. Om de begränsningar som följer av inrättandet av naturreservatet innebär synnerliga olägenheter vid pågående användning av fastigheten har fastighetsägaren rätt att få fastigheten inlöst till marknadsvärdet i stället för att få ersättning.

Regeringen delar Mikael Larssons oro för omfattande angrepp av granbarkborre. Även om angreppen halverades för andra året i rad förra året är angreppen i vissa delar av landet fortsatt relativt omfattande. Skogsstyrelsen är samordnande myndighet för skogssektorns arbete med bekämpning av granbarkborrar och har fått medel för arbete med skogsskador. En stor majoritet av de granskogar där det kan ske angrepp från granbarkborre är belägna utanför naturreservat och andra formellt skyddade områden. Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket redovisar att i Götaland är ca 97 procent av sådana skogar belägna utanför naturreservat och andra formellt skyddade områden. I Svealand är motsvarande siffra ca 90 procent. Staten har ett ansvar för att minska spridningen av granbarkborrar inom naturreservat och andra formellt skyddade områden. Naturvårdsverket har utarbetat en vägledning om vilka åtgärder som bör vidtas vid omfattande angrepp av granbarkborre i formellt skyddade områden. Det finns ett väl utvecklat samarbete mellan länsstyrelserna, Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket när det gäller angrepp av granbarkborre i formellt skyddade skogar. Det är också viktigt att påpeka att även om ett naturreservat drabbas av angrepp av granbarkborre och granar dör så behåller området ändå en stor del av sina befintliga naturvärden samtidigt som andra värden tillkommer med den döda veden.

Jag vill slutligen framhålla att regeringen i år satsar totalt nästan tre miljarder kronor på skydd och skötsel av värdefull natur och ytterligare drygt en miljard på åtgärder för havs- och vattenmiljön. Regeringen föreslår dessutom i vårändringsbudgeten att skötsel av värdefull natur ska stärkas med 30 miljoner kronor. Arbetet med att bevara och återställa värdefull natur och ekosystem, samt att göra värdefull natur tillgänglig för var och en, behöver fortsätta.

Stockholm den 22 maj 2024

 

 

 

Romina Pourmokhtari

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.