asylsökande från s.k. säkra länder

Skriftlig fråga 2000/01:471 av Viklund, Margareta (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-12-15
Besvarad
2001-01-11
Anmäld
2001-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 december

Fråga 2000/01:471

av Margareta Viklund (kd) till statsrådet Maj-Inger Klingvall om asylsökande från s.k. säkra länder

Många människor står bildligt i kö för att få komma till vårt land. En del söker visum och andra asyl. Strömmen av flyktingar som flyr för sina liv från olika krishärdar i världen är stor. Men det kommer också människor från andra länder som inte kan kallas krisländer. Människor som av olika anledningar kan vara förföljda eller trakasserade och som därför söker asyl i vårt land.

Människor som är förföljda av polisen är ett stort men inte särskilt uppmärksammat problem i länder som anses vara demokratier. Detta är en situation som bl.a. uppmärksammats av Amnesty International och Human Rights Watch.

Min fråga till statsrådet är:

På vilket sätt säkerställer regeringen att även asylsökande från demokratiska länder med fungerade rättssystem, s.k. säkert land, får en seriös och grundlig utredning av sina fall?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:471 besvarad av

den 11 januari

Svar på fråga 2000/01:471 om asylsökande från s.k. säkra länder

Statsrådet Maj-Inger Klingvall

Margareta Viklund har frågat mig om på vilket sätt jag avser säkerställa att även asylsökande från demokratiska länder med fungerande rättssystem, s.k. säkra tredje länder, får en seriös och grundlig utredning i sina fall. Enligt Margareta Viklund så är problemet med människor som förföljs av polisen ett stort men inte särskilt uppmärksammat problem i länder som anses vara demokratier, något som enligt Margareta Viklund uppmärksammats av bl.a. Amnesty International och Human Rights Watch.

Som jag sade i mitt svar till Ulla Hoffmann i fråga 2000/01:451, om tillämpningen av Genèvekonventionen, så är det givetvis allvarligt om poliser eller andra företrädare för statsmakten i ett land begår brott eller övergrepp. Enligt utlänningslagen ges skyddet som flykting oberoende av om förföljelsen utgår från landets myndigheter eller dessa inte kan antas bereda trygghet mot förföljelse från enskilda. Detta innebär att flyktingskap kan erhållas om t.ex. statsmakten understöder enskilda polismäns övergrepp och andra brott, eller om statsmakterna på grund av bristande vilja eller bristande förmåga inte ingriper eller bereder de förföljda skydd.

Såväl svensk lagstiftning som svensk praxis garanterar att alla som ansöker om asyl i Sverige får sin sak individuellt prövad oberoende av vilket land den asylsökande kommer ifrån.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.