arbetsmiljö vid trafikolycksplatser

Skriftlig fråga 2002/03:1374 av Bargholtz, Helena (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-09-15
Anmäld
2003-09-16
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2003-09-26
Svar anmält
2003-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 september

Fråga 2002/03:1374

av Helena Bargholtz (fp) till statsrådet Ulrica Messing om arbetsmiljö vid trafikolycksplatser

Den plats på vilken en allvarlig trafikolycka inträffat är i allmänhet en mycket farlig arbetsmiljö. Polisen, räddningspersonalen och de drabbade trafikanterna utsätts ofta för livsfara när de utför sitt arbete. Många bilister bryr sig inte om att sakta ned farten vid olycksplatsen utan kan köra förbi i över 100 km/h.

En möjlighet, som bör övervägas, för att komma till rätta med detta är utformningen av skyltningen vid olycksplatsen. Skylten/tältet/trafikanvisningen "Olycka" borde med automatik innebära sänkt hastighet till max 30 km/h. Hastighetsbegränsningen ska gälla mellan skyltsättningarna.

På vilket sätt kommer statsrådet att verka för en säkrare arbetsmiljö vid trafikolycksplatser?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1374 besvarad av

den 26 september

Svar på fråga 2002/03:1374 om arbetsmiljö vid trafikolycksplatser

Statsrådet Ulrica Messing

Helena Bargholtz har frågat mig på vilket sätt jag kommer att verka för en säkrare arbetsmiljö vid trafikolycksplatser. Helena Bargholtz nämner särskilt problemet med höga hastigheter vid trafikolycksplatser och behovet av att skylta för sänkt hastighet. Ett förslag som framförs i frågan är att koppla en hastighetsgräns om 30 kilometer per timme till trafikanvisningen "olycka".

Enligt gällande bestämmelser ska föraren hålla en med hänsyn till förhållandena tillräckligt låg hastighet vid bland annat en olyckplats (3 kap. 15 § trafikförordningen 1998:1276). Polismyndigheten har möjlighet att med stöd av 10 kap. 14 § trafikförordningen begränsa hastigheten i samband med trafikolyckor.

Förhållandena vid en trafikolycksplats kan variera så mycket att det är ytterst svårt att generellt ange en högsta hastighet vid en sådan plats. Om man skulle koppla en hastighetsgräns om 30 kilometer per timme till trafikanvisningen "olycka" skulle det sannolikt begränsa användningen av anvisningen till olycksplatser där förhållandena är sådana att en så låg hastighet är motiverad. I andra fall skulle anvisningen knappast kunna användas om man vill behålla trafikanternas förtroende och respekt för den. För sådana andra fall skulle i så fall en ny anvisning behövas. Enligt min uppfattning är dagens system bättre då det kan anpassas till förhållandena vid olycksplatsen. Det innebär att polismyndigheten har möjlighet att besluta om hastigheten, som då ska märkas ut, vilket ger den flexibilitet som rimligen måste finnas.

Mot bakgrund av det nu anförda ser jag för närvarande inga behov av att ta några vidare initiativ för en säkrare arbetsmiljö vid trafikolycksplatser.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.