arbetsmarknaden i Munkfors och Hagfors

Skriftlig fråga 2004/05:898 av Engström, Marie (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-02-08
Anmäld
2005-02-08
Besvarad
2005-02-16
Svar anmält
2005-02-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 februari

Fråga 2004/05:898

av Marie Engström (v) till näringsminister Thomas Östros om arbetsmarknaden i Munkfors och Hagfors

Arbetsmarknadsläget i Värmland är nu i fokus till följd av försvarsomställningen, vilken i första hand drabbat Karlstad och Kristinehamn. Utlokalisering av myndigheter diskuterades vid näringsministerns besök i Värmland i början av februari. Näringsministern var mycket bestämd att utlokaliseringarna ska genomföras.

Samtidigt som dessa frågor får stor uppmärksamhet finns det andra delar av Värmland som just nu drabbats hårt av varsel, nämligen Munkfors och Hagfors. Över 200 arbetstagare riskerar att förlora sina jobb. Det handlar i första hand om unga människor, många är kvinnor. Uteblivna arbetstillfällen kommer att påverka dessa kommuners ekonomi negativt samtidigt som möjligheten att ta till vara kompetens minskar.

I den situation som uppstått bör bland annat ökade möjligheter till arbetspendling prövas, till exempel genom ökade möjligheter till avdrag för dubbelt boende. Naturligtvis kan även andra åtgärder bli nödvändiga.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga näringsministern:

Vilka åtgärder är ministern beredd att vidta för att förbättra läget på arbetsmarknaden i Munkfors och Hagfors?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:898 besvarad av

den 16 februari

Svar på fråga 2004/05:898 om arbetsmarknaden i Munkfors och Hagfors

Statsrådet Ulrica Messing

Marie Engström har frågat näringsminister Thomas Östros vilka insatser ministern avser att göra för att förbättra läget på arbetsmarknaden i Hagfors och Munkfors.

Bakgrunden till frågan är att 200 anställda är varslade i Hagfors och Munkfors kommun.

Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag vill börja med att säga att jag liksom Marie Engström, känner medkänsla med dem som berörs av varsel. Det är nu viktigt att alla berörda aktörer, på olika nivåer, deltar i arbete med att mildra de negativa effekterna.

Arbetsmarknadspolitiken har en central uppgift i detta arbete. Arbetsmarknadsstyrelsen har regeringens uppdrag att säkerställa att nödvändiga resurser och kompetens för arbetsmarknadspolitiska insatser styrs till de områden där de bäst behövs. Resurserna ska fördelas utifrån regionala förutsättningar och kan vid behov omfördelas under pågående budgetår.

Regeringen bedriver en aktiv politik för att ta till vara olika tillväxtmöjligheter som finns i hela landet, däribland i Värmland. Detta gör vi i linje med den regionala utvecklingspolitik som beslutades av riksdagen hösten 2001. Ett viktigt instrument för lokal och regional näringslivsutveckling inom den regionala utvecklingspolitiken är de regionala tillväxtprogrammen.

Regeringen har för innevarande år anslagit 77,6 miljoner kronor till Länsstyrelsen i Värmland för allmänna regionalpolitiska åtgärder.

I Värmland arbetar man inom ramen för de regionala tillväxtprogrammen med att stärka ekonomins långsiktiga utvecklingskraft som i sin tur bygger på att stärka humankapitalet. Regionen strävar efter ökad hållbar tillväxt i Värmland och efter att förstora de lokala arbetsmarknadsregionerna för kvinnor och män i Värmland.

Det är viktigt att Hagfors och Munkfors kommun fortsätter och intensifierar sitt framåtsyftande arbete med att utveckla näringslivet. I detta sammanhang vill jag särskilt nämna det processarbete som Tillväxtdelegationen hjälpt Hagfors och Munkfors kommun med. Processen måste ägas och drivas av kommunen och involvera företrädare för det lokala näringslivet, fackföreningar, samt andra intressenter som i kommunens utveckling.

Jag vill också nämna att regeringen tillsatt en utredning för översyn av reglerna om avdrag för ökade levnadskostnader vid dubbel bosättning. Utredaren ska lämna förslag till förändringar i avdragsmöjligheterna som bedöms leda till en ökad rörlighet på arbetsmarknaden, som kan förstärka den regionala utvecklingspolitiken. Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars 2005.

Jag avser att även framöver arbeta för att skapa goda förutsättningar för tillväxt och utveckling på lokal och regional nivå i hela landet, så även i Munkfors och Hagfors kommun och jag kommer noga att följa utvecklingen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.