Arbetslösa som inte får jobba i Danmark

Skriftlig fråga 2006/07:1302 av Astudillo, Luciano (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-06-01
Anmäld
2007-06-01
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-06-08
Svar anmält
2007-06-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 juni

Fråga

2006/07:1302 Arbetslösa som inte får jobba i Danmark

av Luciano Astudillo (s)

till statsrådet Cecilia Malmström (fp)

Öresundsregionen är en av Europas tillväxtregioner. Villkoren på arbetsmarknaden mellan Sverige och Danmark, det vill säga i den gemensamma arbetsmarknadsregionen, måste harmoniseras. I dag finns många arbetslösa i Malmö som gärna skulle ta ett arbete i Danmark. Det gäller bland annat utländska medborgare som fått permanent uppehållstillstånd men som saknar jobb. Tillgången på jobb är för närvarande stor i Danmark, men regelverket tillåter inte utländska medborgare med uppehållstillstånd i Sverige att jobba i Danmark.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att påverka den danska regeringen att inom ramen för det europeiska samarbetet gör det möjligt för alla i Sverige att fritt kunna söka och ta arbete i Danmark?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1302 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 8 juni

Svar på fråga

2006/07:1302 Arbetslösa som inte får jobba i Danmark

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Luciano Astudillo har frågat statsrådet Cecilia Malmström vilka åtgärder hon avser att vidta för att påverka den danska regeringen att inom ramen för det europeiska samarbetet göra det möjligt för alla i Sverige att fritt kunna söka och ta arbete i Danmark. Frågan har överlämnats till mig för besvarande.

Enligt överenskommelsen om den gemensamma nordiska arbetsmarknaden som trädde i kraft den 1 augusti 1983 – som ersatte en tidigare överenskommelse från 1954 – är det en grundläggande rättighet för medborgare i de nordiska länderna att fritt kunna ta arbete och bosätta sig i ett annat nordiskt land. Även i länderna inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) är fri rörlighet för arbetstagare en grundläggande rättighet som möjliggör arbete i ett annat EES-land. Detta förutsätter emellertid medborgarskap i ett EU- eller EES-land.

Rådets direktiv 2003/109/EG om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning, som antogs 2003, syftar till att tredjelandsmedborgare ska kunna åtnjuta möjlighet till fri rörlighet inom EU på liknande sätt som unionsmedborgare. Direktivet genomfördes i svensk rätt genom lagändringar som trädde i kraft den 30 april 2006. Enligt huvudregeln ska en tredjelandsmedborgare som har haft permanent uppehållstillstånd i Sverige i fem år kunna beviljas ställning som varaktigt bosatt och med denna ställning under vissa förutsättningar kunna flytta och ta ett arbete i ett annat EU-land. Danmark omfattas emellertid inte av direktivet.

Nyligen undertecknades dock en deklaration om integration i Öresundsregionen av den svenska respektive den danska arbetsmarknadsministern vid Öresundstinget, som arrangerades i samband med det svenska statsbesöket i Danmark. Jag vill framhålla att ministrarna i deklarationen uttrycker sitt stöd för visionen två länder en arbetsmarknad och framhåller främjandet av rörligheten på arbetsmarknaden samt vikten av att undersöka alla möjligheter att underlätta och ta bort hinder för utbyte och ekonomisk integration över Öresund. En särskild arbetsgrupp för detta ändamål ska inrättas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.