antisemitism

Skriftlig fråga 2003/04:239 av Enochson, Annelie (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-11-11
Anmäld
2003-11-11
Besvarad
2003-11-19
Svar anmält
2003-11-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 november

Fråga 2003/04:239

av Annelie Enochson (kd) till statsrådet Mona Sahlin om antisemitism

Respekten för människans lika och unika värde samt rätten och tryggheten att utöva sin religion är hotad i dagens Sverige.

De säkerhetsansvariga i de judiska församlingarna vittnar om en markant ökning av trakasserier av judar. Många av de svenska judarna har hemliga telefonnummer av säkerhetsskäl. Förra året rapporterade säpo om 131 antisemitiska brott.

Antisemitismen breder ut sig i våra storstäders förorter. Lärare vittnar om hat och fientlighet mot judarna bland skolelever med islamisk eller arabisk bakgrund. På Internet finns ett antal svenskspråkiga hemsidor som sprider grov antisemitisk propaganda. Diskussionen om antisemitism bland elever med islamisk eller arabisk bakgrund får dock inte leda till felaktiga generaliseringar om araber och muslimer eller om islam som religion. Islamfobi ska också bekämpas.

Med anledning av det ovan anförda vill jag ställa följande fråga till statsrådet Mona Sahlin:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att stävja den ökande antisemitismen i dagens Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:239 besvarad av

den 18 november

Svar på fråga 2003/04:239 om antisemitism

Statsrådet Mona Sahlin

Annelie Enochson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stävja den ökade antisemitismen i dagens Sverige.

I rapporten "Det förnekade hatet" som nyligen lagts fram av Svenska Kommittén Mot Antisemitism görs bedömningen att ett mönster av antisemitism och judehat, som spridit sig bland grupper av araber och muslimer i Europa, nu också finns i Sverige, till exempel hos elever i skolor i storstädernas förorter.

Man är i rapporten mycket noggrann med att understryka att man inte vill peka ut alla araber och muslimer i Sverige, som ju själva många gånger utsätts för fördomar och diskriminering. Man påminner också om att antisemitism i dag inte finns specifikt hos araber eller muslimer. Det bör vidare noteras att rapportens avsnitt om skolor bygger på intervjuer med bara ett tiotal personer.

Även om vi alltså inte med säkerhet vet vare sig hur stor omfattning denna antisemitism har eller vilka orsaker som kan finnas bakom den, vill jag för min egen del med all kraft fördöma de uttryck för antisemitism som beskrivs i rapporten. Inga historiska, religiösa, politiska eller andra skäl får någonsin tas som intäkt för hat, förakt eller hot mot människor bara för att de tillhör en etnisk eller religiös grupp.

Denna antisemitism är, som det påpekas i rapporten, ett problem inte bara för Sveriges judar utan för hela det svenska samhället genom att det hotar att underminera de grundläggande demokratiska och humanistiska värderingar som utgör grunden för samhällsbygget.

Men jag hoppas att det är fel när det i rapporten påstås att denna antisemitism möts med tystnad och acceptans av skolledningar, politiker och journalister och att problemet bagatelliseras eller förnekas. Konflikträdsla får aldrig hindra oss från att ta tag i allvarliga samhällsproblem. Rasism och andra uttryck för intolerans är lika oacceptabla hos vem eller vilka de än finns.

För min egen @ och för regeringens @ del kan jag utan reservation säga: Allt som behövs för att förebygga och motverka antisemitism ska göras. Det är en självklar del av en av regeringens allra viktigaste uppgifter, nämligen att verka för att alla människor behandlas lika, oavsett etnisk, kulturell eller religiös bakgrund. Att arbeta mot alla former av antisemitism är givetvis lika avgörande viktigt som att arbeta mot alla former av islamofobi.

Skolan har givetvis en viktig roll i sammanhanget genom sitt värdegrundsarbete. Den nyligen inrättade myndigheten Forum för levande historia har en viktig roll att sprida kunskaper om Förintelsen och andra brott mot mänskligheten och för att utveckla och sprida nya pedagogiska metoder inom området.

Stora delar av det generella arbetet mot rasism, främlingsfientlighet och diskriminering är tillämpliga också på företeelser som antisemitism. En effektiv lagstiftning utgör därför, tillsammans med det arbete som utförs av Integrationsverket och Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, en viktig grund för arbetet att förebygga och motverka antisemitism. Också det nyligen inrättade Centrum mot rasism bör komma att få betydelse för arbetet mot antisemitism.

Jag vill också påminna om att företrädare för muslimer i Sverige har förklarat sig se det som en viktig uppgift också för muslimer att ta ett eget ansvar i detta arbete mot antisemitism.

Jag är övertygad om att vi genom det arbete jag kortfattat beskrivit har goda förutsättningar att lyckas i det långsiktiga och brett upplagda arbete som är en förutsättning för framgång i kampen mot sådan intolerans som antisemitismen är ett exempel på.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.