Ambassad i Vitryssland

Skriftlig fråga 2005/06:1238 av Carlsson, Gunilla i Tyresö (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-20
Anmäld
2006-03-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-03-31
Svar anmält
2006-04-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 mars

Fråga 2005/06:1238 av Gunilla Carlsson i Tyresö (m) till utrikesminister Laila Freivalds (s)

Ambassad i Vitryssland

Den svenska regeringen har sedan länge utlovat att man skulle öppna en ambassad i Vitryssland. Trots detta har det fortfarande inte blivit aktuellt att öppna en ambassad. Om Sverige mer aktivt ska kunna vara med och driva på en demokratisk förändring i Vitryssland så måste vi också ha rätt nivå på vår representation.

Hur avser utrikesministern att agera för att säkerställa att Sverige kan öppna en ambassad i Vitryssland?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1238 besvarad av

den 31 mars

Svar på fråga 2005/06:1238 om ambassad i Vitryssland

Utrikesminister Carin Jämtin

Gunilla Carlsson har frågat hur utrikesministern avser att agera för att säkerställa att Sverige kan öppna en ambassad i Vitryssland.

Förändringar är en del av utrikesförvaltningens vardag och kräver ständiga omprövningar inom givna resurser. Under de senaste åren har det inom Regeringskansliets resursramar blivit möjligt att förstärka den svenska närvaron i den östeuropeiska närregionen, så även i Minsk.

Sedan 2003 leds det svenska sektionskontoret i Minsk av en diplomat på hög nivå, numera en minister, som kompletterar Moskvaambassadens insatser. Till sektionskontorets hjälp finns även lokalanställda som aktivt bidrar till Sveriges strävan att hålla en hög profil i Minsk. Sektionskontoret följer den politiska utvecklingen i landet, handlägger bilaterala besök samt sköter kontakter på platsen med vitryska myndigheter, med andra ambassader, OSSE-missionen samt med den politiska oppositionen och det civila samhället.

Ett honorärkonsulat finns sedan tidigare i Minsk och gör det möjligt med en omfattande viseringsverksamhet på plats. Konsulatet bidrar till det löpande kulturutbytet och sköter kontakterna med svenskt näringsliv.

Sektionskontoret följer och stöder även insatserna inom utvecklingssamarbetet. Det svenska utvecklingssamarbetet, vilket pågått i mer än tio år, uppgick förra året till ca 40 miljoner kronor. Detta gör Sverige till en av de tre största bilaterala biståndsgivarna. Sektionskontoret bidrar aktivt i genomförandet av utvecklingssamarbetet.

Ett omfattande stöd har bland annat getts till det civila samhället och stora satsningar har gjorts på utbildning av journalister från såväl oberoende som statlig press. Öppen barn- och ungdomsvård, miljö, lantmäteri, insatser mot människohandel, drogupplysning och utveckling av lokalt självstyre är ytterligare exempel på samarbetsområden som visar på bredden i det svenska utvecklingssamarbetet. Regeringens målsättning är att ytterligare bredda och utveckla detta samarbete.

Det är ännu så länge vår ambassadör i Moskva som har det yttersta ansvaret för verksamheten i Minsk. Målsättningen är att upprätta en fullvärdig ambassad så snart resursläget medger. Regeringen undersöker sedan en tid vilka åtgärder som kan vidtas på kort sikt för att vi ska kunna ytterligare förstärka vår närvaro i Minsk.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.