Alkotester vid färjeterminaler

Skriftlig fråga 2007/08:226 av Persson i Simrishamn, Göran (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-11-07
Anmäld
2007-11-12
Besvarad
2007-11-14
Svar anmält
2007-11-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 november

Fråga

2007/08:226 Alkotester vid färjeterminaler

av Göran Persson i Simrishamn (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Debatten om rattfulla chaufförer startade på allvar efter olyckan på E 65 utanför Svedala för tre år sedan, då en kraftigt berusad lastbilschaufför körde ihjäl flera personer. I våras började bevakningsföretaget Högestad Security göra alkotester vid färjeterminalen i Ystad. Det var det kommunala hamnbolaget som anlitade väktarna efter önskemål från lokala politiker. Ungefär 20 000 resenärer har kontrollerats av väktarna i Ystad sedan i maj. 127 av dem har lämnats över till den lokala polisen för att de varit berusade. Men nu kan det snart vara slut med vaktbolagens alkotester. Rikspolisstyrelsen, som fick reda på alkotesterna i Ystad genom en tidningsartikel, hävdar att alkotesterna är olämpliga och kanske till och med olagliga eftersom bara poliser får utföra alkotester. Det strider mot de regler som gäller för sådana här företag, man får inte utföra sådan verksamhet, säger man. Vaktbolaget hävdar att testerna är frivilliga och att de därför har rätt att utföra dem. Nu ska Länsstyrelsen i Skåne pröva om vaktbolaget ska få fortsätta med alkotesterna i Ystad. Beslutsfattaren på länsstyrelsen säger att alkotesterna inte kommer att tillåtas om Rikspolisstyrelsen motsätter sig testerna i sitt remissvar.

– Det är tråkigt, för vi gör ett bra jobb här och det behövs eftersom resurserna inte räcker hos polismyndigheten. Eftersom vi under en månad tog 40 rattfyllor, så känner jag att vi verkligen gör nytta, säger Steve Hansen, vd för Högestad Security. Den lokala polisen i Ystad tycker allting är okej med testerna.

Min fråga till justitieminister Beatrice Ask är:

Vilka initiativ avser justitieministern att ta för att slå vakt om möjligheterna att stoppa berusade chaufförer som ska in på de svenska vägarna?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:226 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 14 november

Svar på frågorna

2007/08:223 Alkoholtester vid färjeterminalen i Ystad

2007/08:226 Alkotester vid färjeterminaler

2007/08:232 Nykterhetskontroll vid gränserna

2007/08:233 Alkotester i färjeterminalerna

2007/08:236 Alkoholtester vid färjeterminalerna i Ystad

Justitieminister Beatrice Ask

Christer Nylander har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att tillse att alkotesterna vid Ystads färjeterminal kan fortsätta.

Göran Persson har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att slå vakt om möjligheterna till att stoppa berusade chaufförer som ska in på de svenska vägarna.

Hans Olsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att nykterhetskontrollen av inte minst lastbilschaufförer vid våra gränser upprätthålls.

Annelie Enochson har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att alkotester kan återupptas vid hamnen i Ystad och startas vid flera färjeterminaler med stora mängder yrkestrafik.

Ronny Olander har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att alkoholtesterna vid färjeterminalen i Ystad ska få fortsätta.

Samtliga frågor är ställda mot bakgrund av de nykterhetskontroller av resenärer som utförts av ett bevakningsföretag vid Ystads hamn. Jag har därför valt att besvara frågorna i ett sammanhang.

Det är viktigt att vi alla bidrar till att skapa en så trafiksäker miljö som möjligt i vårt land. Regeringen anser att kampen mot rattfylleri är en betydelsefull del i arbetet för att nå den av riksdagen beslutade nollvisionen för trafiksäkerhetsarbetet. Ett viktigt instrument i det arbetet är polisens alkoholutandningsprover. Jag har med tillfredsställelse noterat hur de har ökat på senare år: från drygt 1,1 miljoner 2001 till 2,3 miljoner 2006. Regeringen satsar på polisen. Genom kraftigt ökade anslag skapas goda förutsättningar för polisen att göra ett ännu bättre arbete med att bekämpa rattfylleribrotten.

Den verksamhet med alkoholutandningsprover som har bedrivits av ett bevakningsföretag vid Ystads hamn är för närvarande föremål för tillsyn hos Länsstyrelsen i Skåne län. Jag har ingen möjlighet att uttala mig om detta enskilda ärende. Jag kommer att ta del av resultatet av länsstyrelsens prövning med stort intresse.

I sammanhanget vill jag nämna att det inom Regeringskansliet pågår en beredning av Rattfylleriutredningens slutbetänkande, Ökade möjligheter till trafiknykterhetskontroller vid gränserna (SOU 2006:47). I betänkandet har bland annat föreslagits att tjänstemän vid Kustbevakningen och Tullverket ska ges befogenhet att ta alkoholutandningsprov enligt lagen (1976:1090) om alkoholutandningsprov och utföra ögonundersökningar enligt lagen (1999:216) om ögonundersökning vid vissa brott i trafiken.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.