Alkoholreklamen
Skriftlig fråga 2014/15:630 av Larry Söder (KD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-06-04
- Överlämnad
- 2015-06-04
- Anmäld
- 2015-06-05
- Svarsdatum
- 2015-06-17
- Sista svarsdatum
- 2015-06-17
- Besvarad
- 2015-06-17
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Gabriel Wikström (S)
Omfattande forskning visar att marknadsföring av alkohol ökar ungas alkoholkonsumtion och sänker debutåldern. Från 2010 till 2014 ökade investeringarna i alkoholreklam från 659 miljoner kronor till ca 1 376 miljoner kronor. Alkohol marknadsförs genom allt fler kommunikationskanaler. Detta resulterar i en normalisering av alkohol som i sin tur leder till ett ökat vardagsdrickande.
Man ska heller inte bortse från att om etableringen av alkoholreklam får ett större fäste försvårar det nödvändiga begränsningar. Därför är det angeläget att reglerna för marknadsföring av alkohol blir mer restriktiva.
Konsumentverket anmälde i december 2014 programföretagen Viasat och SBS till EU-kommissionen för att de brutit mot svensk marknadsföringslag gällande alkohol- och sponsringsreklam. I februari aviserade Konsumentverket att anmälan drogs tillbaka för kompletteringar.
Statsrådet har vid tidigare tillfälle meddelat att regeringen ämnar se över reglerna kring marknadsföring av alkohol.
Mina frågor till statsrådet Gabriel Wikström är således:
- När kan en utredning för att se över reglerna kring alkoholreklam tillsättas?
- Har statsrådet informerats om huruvida Konsumentverket kommer att skicka in en ny anmälan till EU-kommissionen?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:630 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)
Dnr S2015/4208/FST | ||
Socialdepartementet |
Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:630 av Larry Söder (KD) Alkoholreklam
Larry Söder har frågat mig när en utredning för att se över reglerna kring alkoholreklam kan tillsättas och om jag informerats om huruvida Konsumentverket kommer att skicka en ny anmälan till EU-kommissionen?
Under perioden 2012-2014 tillsattes två utredningen som har bäring på alkoholreklam. Utredningen En väg till ökad tillsyn: marknadsföring av och e-handel med alkoholdrycker m.m. (SOU 2013:50) har lämnat förslag på åtgärder som kan bidra till en effektivare tillsyn av marknadsföring av alkoholdrycker. Alkoholleverensutredningen (SOU 2014:28) har i sitt slutbetänkande lämnat förslag på åtgärder när det gäller e-handel av alkohol.
Eftersom utredningarna är näraliggande har regeringen för avsikt att behandla förslagen i båda utredningarna vid ett och samma tillfälle. Regeringen inväntar emellertid först ett förhandsavgörande från EU-domstolen rörande ett mål om det finska alkoholsystemet. Domen kan komma att ge vägledning för hur en restriktivare alkohollagstiftning än den som föreslås i Alkoholleveransutredningen kan utformas.
Jag har fått information om att Konsumentverket och Myndigheten för radio och tv har för avsikt att fullfölja begäran till EU-kommissionen att avgöra om det är förenligt med EU-rätten eller inte att kommersiella kanalerna sänder alkoholreklam i Sverige via Storbritannien. För närvarande pågår ett arbete med att utveckla frågeställningarna och problembeskrivningen och myndigheterna kommer att skicka en kompletterad begäran till EU-kommissionen tidigt i höst.
Stockholm den 17 juni 2015
Gabriel Wikström
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.