äldre kvinnors möjlighet till en bra sjukvård

Skriftlig fråga 2003/04:492 av Olsson, Rolf (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-12-17
Anmäld
2003-12-17
Besvarad
2004-01-14
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2004-01-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 december

Fråga 2003/04:492

av Rolf Olsson (v) till socialminister Lars Engqvist om äldre kvinnors möjlighet till en bra sjukvård

Vi blir alla äldre om vi får ha hälsan och leva. Kvinnor lever längre än män. Men kvinnor har fler krämpor och mår sämre än männen i motsvarande ålder och situation. En del sjukdomar som ökar med stigande ålder är könsbundna, till exempel prostatacancer hos män och osteoporos främst hos kvinnor.

Vi vet att vi självfallet aldrig kan gradera och jämföra människors lidande och målsättningen inom hälso- och sjukvården måste vara att det görs individuella bedömningar och behandlingar. Men vi kan inte blunda för att det råder skillnader i behandling av sjukdomar som främst drabbar kvinnor. Trots att vi hunnit en bit in 2000-talet så diskrimineras kvinnor fortfarande. Det gäller utbudet av behandlingar, satsning på sjukdomar som främst drabbar kvinnor och där är osteoporos ett ypperligt exempel.

Min fråga till socialminister Lars Engqvist är:

Avser socialministern att vidta några åtgärder för att minska diskrimineringen av äldre kvinnor i hälso- och sjukvården?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:492 besvarad av

den 14 januari

Svar på fråga 2003/04:492 om äldre kvinnors möjlighet till en bra sjukvård

Socialminister Lars Engqvist

Rolf Olsson har frågat om jag avser att vidta åtgärder för att minska diskrimineringen av äldre kvinnor i hälso- och sjukvården.

Jag vill inledningsvis klargöra att de generella kunskaper vi har i dag om kvinnors och mäns skilda förutsättningar visar att särskild vikt måste läggas vid jämställdhetsperspektivet för att målet om att hela befolkningen ska ha tillgång till en god hälso- och sjukvård på lika villkor ska kunna uppnås. Utifrån denna utgångspunkt har regeringen uppdragit åt Socialstyrelsen att i samverkan med huvudmännen och berörda myndigheter följa upp, analysera och redovisa könsskillnader inom hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens verksamhetsområden. Där styrelsen finner behov ska förslag till åtgärder lämnas som kan bidra till ökad jämställdhet inom respektive verksamhetsområde. Slutredovisning av uppdraget ska ske senast den 31 mars 2004.

Det är viktigt att framhålla behovet av forskning som genererar könsspecifika kunskaper om vårdbehov och effekter av olika vårdåtgärder. I regleringsbreven till Vetenskapsrådet och Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap slås bland annat fast att råden aktivt ska arbeta för jämställdhet samt nå en jämnare könsfördelning inom den egna beredningsorganisationen och vid fördelningen av forskningsstöd.

Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) presenterade under hösten 2003 rapporten Osteoporos @ prevention, diagnostik och behandling. I rapporten klargörs bland annat att var tredje kvinna i åldern 70@79 år konstateras ha osteoporos vid bentäthetsmätning i höften. Konsekvenserna av osteoporos är frakturer som kan inträffa efter obetydlig påfrestning. Några åtgärder som enligt SBU har visats ha betydelse för att minska antalet fall är individuellt anpassad muskelstyrke- och balansträning, åtgärder mot fallrisker i hemmet, kombination av träning och modifiering av fallrisker inklusive nedtrappning av medicinering.

Jag vill avslutningsvis framhålla vikten av att sjukvårdshuvudmännen ser till att kunskaperna om kvinnors och mäns förutsättningar, exempelvis avseende könsbundna sjukdomar såsom osteoporos, tas till vara i den praktiska verksamheten. Jämställdhetsperspektiv måste integreras i den gemensamma värdegrunden. Jag kommer därför noggrant följa Socialstyrelsens uppdrag och verka för att de åtgärder som därmed kan bli aktuella genomförs.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.