Abort som en mänsklig rättighet

Skriftlig fråga 2005/06:1719 av Linna, Elina (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-31
Anmäld
2006-05-31
Besvarad
2006-06-07
Svar anmält
2006-06-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 maj

Fråga 2005/06:1719 av Elina Linna (v) till utrikesminister Jan Eliasson (s)

Abort som en mänsklig rättighet

Under de senaste åren har vi kunnat bevittna hur nykonservativa värderingar i allt högre grad präglat debatten om abort. Att abortmotståndet är starkt i länder som USA och Polen är ingen nyhet. Men att samma argument och värderingar börjat prägla även svensk abortdebatt är desto mer alarmerande.

Rätten till abort handlar om kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp. När samhället inskränker rätten till abort är det ett uttryck för samma patriarkala värderingar som omyndigförklarat kvinnor genom hela historien. Kvinnor ses inte som förmögna att fatta egna beslut i viktiga frågor utan samhällspatriarken måste träda in och kontrollera kvinnan ända in i hennes livmoder.

Svensk abortlag är i en internationell jämförelse väldigt bra. Därför är det med stor oro som jag iakttar regeringens tystnad i abortfrågor på den internationella arenan. Om inte länder som Sverige tar debatten med abortmotståndarna, vem ska då göra det? Jag menar att den svenska regeringen med kraft borde försvara kvinnors rätt till sin egen kropp i både EU och FN. Ett krav som man borde lyfta är att abort borde vara en mänsklig rättighet.

Min fråga till utrikesminister Jan Eliasson är därför:

Vad kommer ministern att göra för att lyfta rätten till abort i internationella sammanhang?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1719 besvarad av

den 7 juni

Svar på fråga 2005/06:1719 om abort som en mänsklig rättighet

Utrikesminister Jan Eliasson

Elina Linna har frågat mig vad jag kommer att göra för att lyfta rätten till abort i internationella sammanhang.

Jag delar Elina Linnas uppfattning om att rätten till abort handlar om kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp och sin egen sexualitet. Jag delar också hennes oro över det motstånd som finns mot abort och andra frågor som rör kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter.

Rätten till säker abort är också en utvecklingsfråga och en viktig del i kampen mot fattigdom. Aborter under osäkra förhållanden utgör ett allvarligt hinder för att millennieutvecklingsmål 5 om minskad mödradödlighet ska kunna uppnås. Enligt FN:s befolkningsfond, UNFPA, är bristen på sexuell och reproduktiv hälsa en av de vanligaste dödsorsakerna för kvinnor och flickor mellan 15 och 44 år i utvecklingsländerna. Två tredjedelar av alla världens kvinnor lever i länder där abortlagarna är restriktiva.

Regeringen antog i december 2005 en ny politik för Sveriges internationella arbete med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Tillgång till säker och laglig abort är ett prioriterat och strategiskt område för arbetet. Sveriges regering liksom många andra länder, tolkar och driver aktivt abortfrågan som en rättighetsfråga: alla kvinnor måste ha rätten att bestämma över sin egen kropp och stödjas i att känna till och att kunna utöva denna rätt.

Världssamfundet kunde 2004 enas om att återbekräfta handlingsprogrammet från konferensen om befolkning och utveckling i Kairo 1994. I handlingsprogrammet står tydligt att där abort är lagligt ska det också vara säkert.

Regeringen kommer att fortsatt aktivt driva frågan om tillgång till säker och laglig abort som en rättighetsfråga i internationella sammanhang, inte minst i FN, och i bilaterala politiska dialoger inklusive i vårt utvecklingssamarbete. Sida har i uppdrag att återrapportera om arbetet att förbättra kvinnors och flickors möjlighet till fri, säker och tillgänglig abort i samarbetsländerna.

Det svenska stödet till organisationer som arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter @ exempelvis UNFPA, WHO och Unifem @ har ökat betydligt. Vårt stöd till rätten till abort speglas också i det viktiga stödet vi ger till enskilda organisationer så som exempelvis International Planned Parenthood Federation IPPF, International Women’s Health Coalition och International Concortium for Medical Abortion. Ett stöd till IPPF:s nya särskilda programfond för Global Safe Abortion är under beredning inom Utrikesdepartementet.

Jag kommer att fortsätta följa arbetet med denna fråga mycket noga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.