Unga kvinnors arbetsvillkor

Motion 2002/03:A347 av Siw Wittgren-Ahl m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2002-10-23
Hänvisning
2002-10-30
Bordläggning
2002-10-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stärka unga kvinnors villkor på arbetsmarknaden och att förändringar bör ske i de lagar som rör anställningsskydd, föräldraledighet och jämställdhet.

Motivering

Under de senaste åren har det skett en anmärkningsvärd ökning av antalet unga kvinnor som råkat ut för problem i arbetslivet i samband med graviditet eller föräldraskap.

Varje år tar JämO emot ca 125 anmälningar om diskriminering. Av dessa har andelen som berör graviditet och föräldraskap ökat från ungefär 4 till närmare 20 procent under perioden mars 2000–september 2001. Det handlar om arbetssökande som är gravida eller kvinnor som vid anställningsintervjuer svarar ja på frågor om de planerar barn och därför gallras bort, kvinnor vars tidsbegränsade anställningar (vikariat, projekt eller prov) avbryts eller inte förlängs när de blir gravida.

Kvinnor med tillsvidareanställning som blir gravida/föräldralediga råkar ut för att förväntad befordran eller löneförhöjning uteblir, och efter föräldraledigheten kan de omplaceras till mindre kvalificerade arbetsuppgifter.

De av riksdagen tidigare beslutade undantagen från turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd har, precis som s-kvinnorna varnade för, drabbat gravida eller föräldralediga kvinnor. De blir uppsagda – med arbetsbrist som formell orsak. Enligt Handelstjänstemannaförbundets avdelning i Stockholm har ca 140 medlemmar som är småbarnsföräldrar förlorat sitt arbete de senaste 1,5 åren. Utvecklingen för främst unga kvinnor riskerar att leda till betydande ojämlikhet mellan mäns och kvinnors villkor i yrkeslivet. Kvinnors och mäns möjlighet att kombinera familjeliv och barn med förvärvsarbete riskerar därmed att försämras så kraftfullt att framförallt unga kvinnor tvingas välja antingen barn och familj eller att utvecklas i sitt yrke. Samhället måste kraftfullt ställa sig på de unga kvinnornas sida för ett mer jämlikt och barnvänligare samhälle. Det måste gå att kombinera både barn, familj och förvärvsarbete. Det är oacceptabelt att en ung kvinna som väljer att bli förälder riskerar avsked, avbruten provanställning, försämrad löneutveckling eller försämringar av andra anställningsvillkor.

Unga kvinnors villkor på arbetsmarknaden måste stärkas. Hålen i lagstiftningen måste täppas till. Det gäller lagen om anställningsskydd, undantagen i turordningsreglerna och arbetsgivarens möjlighet att visstidsanställa under långa tider; det gäller lagen om föräldraledighet och det gäller lagen om jämställdhet i arbetslivet.

Stockholm den 22 oktober 2002

Siw Wittgren-Ahl (s)

Lena Sandlin-Hedman (s)

Inger Segelström (s)

Eva Arvidsson (s)

Christin Nilsson (s)

Anne Ludvigsson (s)

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Carina Ohlsson (s)

Ulla Wester (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stärka unga kvinnors villkor på arbetsmarknaden och att förändringar bör ske i de lagar som rör anställningsskydd, föräldraledighet och jämställdhet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag, Bifall, Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.