Tjuvfisket i Öresund

Motion 2005/06:MJ348 av Peter Danielsson m.fl. (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2005-10-05
Hänvisning
2005-10-13
Bordläggning
2005-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skärpa straffen för tjuvfiske.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att öka Kustbevakningens möjligheter att beslagta och förverka redskap, exempelvis trålar och båtar, som används vid tjuvfiske.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Kustbevakningens befogenhet att bedriva förundersökning när det gäller tjuvfiske.1

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om information i realtid från fartygsövervakningssystemet VMS.1

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om samarbete mellan inblandade myndigheter på båda sidor om Sundet.

1 Yrkandena 3 och 4 hänvisade till FöU.

Motivering

Sedan 1932 är allt trålfiske förbjudet i Öresund. Enda undantaget är i den så kallade kilen i norra Öresund. Trots det sker omfattande tjuvfiske med trål i Öresund så gott som dagligen under fiskesäsongen. Det kan såväl Kustbevakningen som Marinens sjöbevakningscentral i Malmö vittna om.

Det är skandal att detta får fortsätta år ut och år in utan att någon kraftfullt agerar för att få stopp på tjuvfisket. För oss är det viktigt att trygga fiskbeståndet långsiktigt i Öresund. Vi kan inte acceptera det olagliga rovfisket som hotar att utplåna fisken och den biologiska mångfalden i Sundet.

Trots att det är allmänt känt att flera trålare bedriver illegal fiskverksamhet i Öresund har myndigheterna hittills haft svårt att komma åt tjuvfiskarna. Det beror dels på att samarbetet mellan inblandade myndigheter på båda sidor om Sundet inte fungerar tillfredställande, dels på att det i princip krävs att tjuvfiskarna tas på bar gärning för att de skall kunna fällas i domstol. I de sällsynta fall där dom väl faller är straffen ofta skrattretande låga.

Det illegala fisket har pågått alltför länge, och uppenbarligen hjälper inte de insatser som myndigheterna i Danmark och Sverige hittills har satt in. Det är dags att ta i med hårdhandskarna och vidta en rad åtgärder som tillsammans kan bidra till att få stopp på tjuvfisket.

För det första måste straffen för tjuvfiske höjas. I dag skrattar ofta tjuvfiskarna åt de pinsamt låga böter som de tilldöms av svenska domstolar. En natts fångst kan generera 100 000–150 000 kr och enligt uppgift betalar fiskarna en del av den summan till en fond som sedan står för eventuella böter. För att straffen skall ge avskräckande effekt och förhindra framtida tjuvfiske måste straffen skärpas rejält.

För det andra bör möjligheterna att beslagta och förverka redskap, exempelvis trålar och båtar, som används för att tjuvfiska öka. Det har visat sig vara en framgångsrik strategi exempelvis i Tyskland, främst eftersom det orsakar brottslingarna stor ekonomisk skada och gör det svårt för dem att fortsätta verksamheten. Det har hänt att fiskare som fått sin trål beslagtagen i Sundet senare har kunnat köpa tillbaka den av staten för en spottstyver.

För det tredje bör Kustbevakningens befogenheter utökas. I dag har Kustbevakningen befogenhet att inleda och bedriva förundersökning i samband med utsläppsbrott till havs. På liknande sätt borde Kustbevakningen även ha befogenhet att bedriva förundersökning när det gäller tjuvfiske. Kustbevakningen har rätt kompetens för uppgiften, är oftast först på plats och har absolut bäst förutsättningar för att utföra jobbet. Dessutom behöver polisen all avlastning den kan få.

För det fjärde bör Fiskeriverket ge Kustbevakningen och marinen den information från fartygsövervakningssystemet VMS som de efterfrågar för att enklare kunna övervaka fiskeverksamheten. I dag vägrar Fiskeriverket att lämna ut sådan information i realtid. I sammanhanget vill vi påpeka vikten av att strikt sekretess beaktas från Kustbevakningens och marinens sida eftersom uppgifterna i fel händer kan röja fiskarnas yrkeshemligheter.

För det femte bör krafttag tas för att säkerställa att samarbetet mellan Fiskeriverket, Kustbevakningen, Polisen och marinen samt deras motsvarigheter på den danska sidan förbättras och utvecklas i syfte att angripa tjuvfiskeproblematiken samlat och effektivt.

Kanske är detta inte det största nationella problemet Sverige har, men för oss skåningar är det vårt vatten, vår fauna och vår gamla fisketradition som står på spel.

Stockholm den 29 september 2005

Peter Danielsson (m)

Tobias Billström (m)

Maud Ekendahl (m)

Cristina Husmark Pehrsson (m)

Lars Lindblad (m)

Anne-Marie Pålsson (m)

Margareta Pålsson (m)

Carl-Axel Roslund (m)

Ewa Thalén Finné (m)

Yrkanden (5)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skärpa straffen för tjuvfiske.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att öka Kustbevakningens möjligheter att beslagta och förverka redskap, exempelvis trålar och båtar, som används vid tjuvfiske.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Kustbevakningens befogenhet att bedriva förundersökning när det gäller tjuvfiske.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 4
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om information i realtid från fartygsövervakningssystemet VMS.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 5
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om samarbete mellan inblandade myndigheter på båda sidor om Sundet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.