Tillväxtsatsningar i Stockholms och Gotlands län
Motion 2014/15:31 av Nina Lundström (FP)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Trafikutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2014-10-02
- Granskad
- 2014-10-04
- Hänvisad
- 2014-11-12
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om fortsatta infrastruktursatsningar för att främja utvecklingen av Stockholms län och Gotland.
- Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Gotlandstrafikens villkor och Visby hamn.
- Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om företagandets betydelse för att främja utvecklingen av Stockholms län och Gotland.
- Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om bredbandsutbyggnad.
- Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om cykling.
Motivering
Det är en angelägen utgångspunkt att människor ska kunna bo där de själva vill. För detta behövs en grundläggande god infrastruktur som möjliggör utveckling av samhällen i form av arbetsplatser, utbildning, näringsverksamhet och service.
En viktig förutsättning för tillväxt och välfärd är att tillgängligheten till regionen och inom regionen förbättras. Detta gäller både boende och besökare. Möjligheten att säkert och bekvämt nå sin arbetsplats, sina vänner, kulturevenemang och andra fritidsaktiviteter i både den egna regionen och andra regioner inom och utom Sveriges gränser är avgörande för en hög livskvalitet. Ett fungerande transportsystem är därför mycket viktigt.
Stockholms län och Gotland har många gemensamma utmaningar och möjligheter. En av de stora utmaningarna är infrastruktur på land, hav, järnväg och genom kabel. Väg 73 från Stockholm till Nynäshamn är inte bara viktig för hela Stockholmsregionen utan även för kommunikationer till och från Gotland. Upprustningen av järnvägen till Nynäshamn är viktig och dubbelspårig järnväg är en viktig satsning. Nynäshamn är porten mot delar av Östersjön, däribland Gotland och Baltikum.
En bättre kollektivtrafik påverkar både bostadsbyggande och företagsutbyggnad. Det behövs tvärförbindelser som klarar tung trafik mellan bland annat Nynäshamn och kommunerna utmed E4, såsom Huddinge, Södertälje, Salem och Botkyrka. Lastbilstransporterna förutsätter anpassade och bättre vägar. Vägar som är del av transportsystemet behöver ses om en del av helheten. Detta gäller även mindre vägar såsom väg 225. Då kan nuvarande vägar även möjliggöra säkrare och mer tillgängliga stråk för cyklister. Samt säkra passager för boende efter stråken. Genom nya bättre tvärförbindelser kommer även andra delar av länet knyta samman regionen såsom genom Förbifart Stockholm.
Vad som här har sagts om infrastruktursatsningar för att främja utvecklingen i Stockholms och Gotlands län, bör ges regeringen tillkänna.
Utan fungerande kommunikationer kan aldrig hela Sverige få en positiv utveckling. Detta är en grundbult också för utvecklingen i Stockholms län och Gotland. En väg som inte får glömmas bort är färjekommunikationerna till och från Gotland. Här bär staten huvudansvaret för att en god trafik kan upprätthållas. Det handlar inte enbart om pris och tillgänglighet utan även om långsiktighet och stabilitet. Gotlands kommunikationer med omvärlden är grunden för livskraft och utveckling och en förutsättning för en levande ö. Boende och besökare är beroende av ett långsiktigt, säkert, tillgängligt och effektivt system för rese- och transportförsörjning.
Nynäshamn bör fortfarande vara en av minst två fastlandshamnar för Gotlandstrafiken. Villkoren i Gotlandstrafiken ska vara långsiktiga. Färjetrafiken bör bedrivas med snabbgående färjor med tillräcklig kapacitet för gods- och persontrafiken. Kryssningarna kommer sannolikt att öka starkt i Östersjön under de kommande decennierna. Kryssningstrafiken karakteriseras av allt större fartyg, och hamnförhållandena påverkar i vilken utsträckning en ort kan locka som destination. Idag är detta en negativ faktor för Visby hamn och där behövs förbättringar. Möjligheten för etablering av frihamn, och omlastning för containerhantering, bör utredas.
Vad som här har sagts om Gotlandstrafikens villkor och Visby hamn bör ges regeringen tillkänna.
Gotlands unika geografiska läge som Centrum i Östersjön är viktigt både för besöksnäringen och för relationen till andra länder i Östersjöregionen. Modern informationsteknik är en viktig förutsättning för Gotlands utveckling liksom för de glesare delarna av Stockholms län, exempelvis skärgården. Man ska kunna surfa både i vågorna och på stranden eller i hängmattan. Kvaliteten på bredband liksom det mobila nätet måste vara hög. Så är det inte överallt idag. Det kan finnas skäl för staten att i något läge möjliggöra en bredbandsutbyggnad i sådana delar av landet där utbyggnaden tycks ha svårt att ta fart. Detta bör ges regeringen till känna.
Den bästa förutsättningen för att skapa fler jobb i hela Sverige är att hela politiken läggs om i en riktning som underlättar företagande. Det måste bli mindre krångligt att starta och driva företag. Småföretagen har ofta en stor betydelse för att skapa livskraft i en bygd. Småföretagen ger också en mer varierad arbetsmarknad jämfört med när orten domineras av ett stort företag. Turistnäringen är en bransch som har mycket stor betydelse för både Stockholms län och Gotland. Den ger nya möjligheter till arbete och företagande och är en del av en hållbar tillväxt. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Länsvägarna spelar stor roll för kommunikationerna på Gotland. Genom att utöka cykelvägnätet parallellt med ökande av säkerheten på länsvägarna skulle cykelturismen kunna få ett kraftfullt uppsving och stärka Gotlands ställning som cykeldestination. Gotland är en fantastisk destination för cyklister och med en gemensam satsning tillsammans med Stockholms län skulle cykelturismen kunna locka till sig fler nationella och internationella besökare.
Vad som här har sagts om cykling bör ges regeringen tillkänna.
.
Nina Lundström (FP) |
|
Yrkanden (5)
- 1.Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om fortsatta infrastruktursatsningar för att främja utvecklingen av Stockholms län och Gotland.
- Behandlas i
- Trafikutskottet
Betänkande 2014/15:TU9 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
- 2.Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Gotlandstrafikens villkor och Visby hamn.
- Behandlas i
- Trafikutskottet
Betänkande 2014/15:TU13 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
- 3.Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om företagandets betydelse för att främja utvecklingen av Stockholms län och Gotland.
- Behandlas i
- Näringsutskottet
Betänkande 2014/15:NU7 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
- 4.Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om bredbandsutbyggnad.
- Behandlas i
- Trafikutskottet
Betänkande 2014/15:TU6 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
- 5.Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om cykling.
- Behandlas i
- Trafikutskottet
Betänkande 2014/15:TU5 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
Behandlas i betänkande (5)
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.