Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2008/09:153 Språk för alla – Förslag till språklag

Motion 2008/09:Kr4 av Siv Holma m.fl. (v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2008/09:153
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämning
2009-03-26
Bordläggning
2009-03-31
Hänvisning
2009-04-01

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

1Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen beslutar om ändring i förslaget till språklag 13 § så att den får följande lydelse: Svenskan är Sveriges officiella språk i internationella sammanhang. Svenskans ställning som officiellt språk i Europeiska unionen ska värnas. Den som företräder Sverige i Europeiska unionen ska använda svenska när tolkning erbjuds, om det inte av särskilda skäl är lämpligare att använda ett annat språk.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att frågan om punktskriftens ställning bör utredas vidare.

2Svenska språkets ställning i EU

Europeiska unionen är grundad på principen om enhet i mångfald – en mångfald av kulturer, traditioner och övertygelser – och en mångfald av olika språk. Så beskriver EU-kommissionen unionens inställning till språkmångfalden inom unionen. För att vi ska kunna leva upp till detta krävs att inte bara EU utan också de enskilda länderna tar sitt ansvar. När regeringen nu presenterar ett förslag till språklag är det därför mycket märkligt att man väljer att inte tydliggöra vikten av att svenska används i så många sammanhang som möjligt inom unionen.

Det är uppenbart, vilket också de flesta är överens om, att nyanser riskerar att gå förlorade vid förhandlingar eller liknande om språket som används inte är det vanligen talade språket. Detta till trots väljer Sverige många gånger bort möjligheten till tolkning inom EU. Vänsterpartiet tycker, i likhet med utredningen som ligger till grund för den föreslagna lagen och flera remissinstanser, att en uttrycklig regel bör införas som pekar på behovet av att använda tolkning i så stor utsträckning som möjligt inom ramen för EU-samarbetet. Detta är också en fråga för att skapa så bra insyn som möjligt. I den mån det går att följa förhandlingar inom unionen ska också personer med svenska som modersmål kunna göra så.

Vi anser därför att riksdagen bör besluta om att 13 § i den föreslagna språklagen bör ha följande lydelse: Svenskan är Sveriges officiella språk i internationella sammanhang. Svenskans ställning som officiellt språk i Europeiska unionen ska värnas. Den som företräder Sverige i Europeiska unionen ska använda svenska när tolkning erbjuds, om det inte av särskilda skäl är lämpligare att använda ett annat språk.

Detta ska ges regeringen till känna.

3Punktskrift

Enligt propositionen har det allmänna ett särskilt ansvar för att svenskan används och utvecklas. Detta måste gälla såväl talat språk som skrivet språk. Vi anser därför, i likhet med bl.a. Handikappombudsmannen och Myndigheten för handikappolitisk samordning, att den svenska punktskriften borde ingå som en del av detta ansvar. Regeringen bör återkomma med förslag till reglering i enlighet med detta. Detta ska ges regeringen till känna.

4Svenska språket i forskning och högre utbildning

Svenska språkets ställning inom forskning och högre utbildning är en fråga som behandlas mycket styvmoderligt i denna proposition. Om regeringen verkligen menar allvar med att förstärka och bevara det svenska språket kan man inte avfärda behovet av att språket används även inom högre utbildning genom att hänvisa till den fria forskningen.

Eftersom språklagen är subsidiär i förhållande till andra lagar och förordningar ser vi inte något behov av att reglera frågan i detta sammanhang men oroas över den avfärdande ton som regeringen använder. Vänsterpartiet avser att återkomma till frågan i annat sammanhang.

Stockholm den 25 mars 2009

Siv Holma (v)

Amineh Kakabaveh (v)

Elina Linna (v)

Eva Olofsson (v)

Lena Olsson (v)

Torbjörn Björlund (v)

Rossana Dinamarca (v)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen beslutar om ändring i förslaget till språklag 13 § så att den får följande lydelse: Svenska är Sveriges officiella språk i internationella sammanhang. Svenskans ställning som officiellt språk i Europeiska unionen ska värnas. Den som företräder Sverige i Europeiska unionen ska använda svenska när tolkning erbjuds, om det inte av särskilda skäl är lämpligare att använda ett annat språk.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att frågan om punktskriftens ställning bör utredas vidare.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.