Till innehåll på sidan

Skatteregler för enskilda näringsidkare

Motion 2015/16:1984 av Per-Ingvar Johnsson och Solveig Zander (båda C)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämnad
2015-10-06
Hänvisad
2015-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om genomförande av Skatteförenklingsutredningens förslag enligt nedan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vi anser att huvuddragen i dagens skattesystem för företag är bra. Men reglerna, speciellt med hänsyn till småföretagarna, är alltför komplicerade. Varje förändring i riktning mot ett enklare system är därför positiv.

 

I oktober 2014 överlämnade Skatteförenklingsutredningen sitt betänkande Förenklade skatteregler för enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i handelsbolag. Den största delen av förslagen i betänkandet gäller de enskilda näringsidkarna. Vi anser att förslagen generellt medför stora förenklingsvinster. Framförallt förslagen gällande ett kapitalunderlag istället för två, slopad negativ räntefördelning och införandet av förenklad räntefördelning bedöms medföra betydande förenklingsvinster.

 

Det är mycket viktigt att skattereglerna för den stora gruppen av landets mindre företag, de enskilda näringsidkarna, görs så enkla som möjligt. Därför bör de ovan behandlade förenklingarna genomföras.

 

Av stor vikt är att förutsättningarna för näringslivet inte försämras. Några av inslagen i det föreslagna systemet ger så negativa konsekvenser för de enskilda näringsidkarna att de bör ändras eller inte genomföras.

 

Förslag som bör ändras är:

 

Slopandet av skogskonto, skogsskadekonto och upphovsmannakonto

Det saknas en tillräcklig konsekvensutredning för hur berörda grupper småföretagare påverkas av förslagen. Skogsägare med 70 – 100 år från plantering till avverkning kan ofta bara göra avverkningar med flera års mellanrum. De behöver kunna fördela sina inkomster genom insättningar och uttag från skogskonton. Vi befarar att avverkningar, om skogskonton avskaffas, kan bli styrda mer av skattemässiga skäl i stället för av vad som är bäst skogsproduktions- och miljömässigt. Vidare finns risk för en för skogsägare ohanterlig beskattning vid extraordinära inkomster till följd av naturkatastrofer.

.

Reglerna om företagsfond

Avsättningsnivån för företagsfonden måste höjas så att det blir möjligt att låta hela företagets vinst verka i detta. Vidare är det motiverat med ett kapitalunderlag för att inte främja privat konsumtion på bekostnad av investeringar i företag. För att kunna nå en avsättningsnivå på 100 % bör utredas alternativ med tidsspärr och bolagsskatt. Den föreslagna räntebeläggningen ger en räntenivå som är 2 - 3 gånger så hög som motsvarande ränta för periodiseringsfond i bolagsskattesystemet. Detta behöver ändras.

 

Övergångsregler

När det gäller expansionsfond föreslås en ganska hög avskattning utan att den inbetalda expansionsfondsskatten tillgodoräknas företagaren. Detta gör att vi inte kan ställa oss bakom dessa övergångsregler. En möjlighet som bör prövas är att införa en bolagsskatt för företagsfonden så att befintliga expansionsfonder kan överföras till den nya fonden. Detta skulle också möjliggöra en högre avsättningsnivå.

 

 

Per-Ingvar Johnsson (C)

Solveig Zander (C)

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om genomförande av Skatteförenklingsutredningens förslag enligt nedan och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Skatteutskottet
    Betänkande 2015/16:SkU29
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (2)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.