Regionalpolitik

Motion 2009/10:N230 av Kristina Zakrisson m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-01
Numrering
2009-10-05

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om regionalpolitik.

Motivering

Förutsättningarna att bo och arbeta i Sverige varierar kraftigt mellan landets olika delar. De tre storstadsregionerna och regionala centrum utgör nav för ekonomi och näringsliv. För att ett nav ska ha betydelse och kunna skapa ännu mer kraft måste det också finnas något runt det. För att stärka utvecklingen i övriga delar av landet behövs åtgärder både på kort och på lång sikt.

I sin första budgetproposition slog regeringen fast målet för regional utveckling genom att hänvisa till riksdagsbeslutet i samband med den socialdemokratiska regeringens regionalpolitiska proposition. I den mån målet behövde förändras skulle regeringen återkomma till det vid senare tillfälle. Några nya mål har inte tillkommit, däremot har regeringen fattat en lång rad beslut som direkt har motverkat utvecklingen i Norrbotten och övriga Norrland.

Småföretagen i Norrbotten har fått höjda arbetsgivaravgifter, inte sänkta som utlovades i förra valrörelsen. Koncentration av statliga myndigheters verksamhet till ett fåtal kommuner efter kusten har gjort det svårare att starta och driva företag samt att anställa personal. Svårigheterna med kontanthantering, dålig mobiltäckning och dåligt utbyggt bredbandsnät är andra hinder för inlandsföretagare.

Nedläggning av statliga myndigheter som Arbetsmiljöverket samt en kraftig minskning av exempelvis tullens verksamhet innebär att viktiga arbetstillfällen försvinner på orter med en traditionell och smal arbetsmarknad. Nedläggning av Arbetsmiljöverket innebär dessutom att det förebyggande arbetsmiljöarbetet försvåras.

Ändrade regler för arbetslöshetsersättning gör det svårare för människor att vara säsongsanställda och byta mellan olika arbeten för att kunna ha sysselsättning året om. Många har tvingats flytta, vilket i innebär minskade inkomster för hemkommunen och leder till att de mindre kommunerna får allt svårare att klara sin verksamhet.

Regeringens skattesänkningar innebär att regeringen har valt att styra de gemensamma resurserna till grupper som bor i de tre storstadsregionerna och till den tiondel av befolkning som tjänar mest. För Norrlands del innebär det att avsevärda samhällsresurser har försvunnit från regionen, vilket försvårar den fortsatta utvecklingen i Norrbotten.

Sedan början av förra århundradet har Norrbotten i mycket stor utsträckning bidragit till utvecklingen i vårt land. Skogen, malmen och vattnet utgör fortfarande basen i svensk välfärd genom omfattande exportinkomster. För att kunna fortsätta att bidra till en positiv utveckling i hela landet måste Norrbotten ha likvärdiga villkor och förutsättningar för samhällsservice och näringsliv som i övriga landet.

Goda flygförbindelser, utbyggt och kapacitetsstarkt bredbandsnät och fungerande telefoni i hela länet är viktiga faktorer. Länets vägnät är i stort behov av upprustning, vilket är av stor betydelse inte minst för besöksnäringen. De regionala högskolorna är viktiga tillväxtmotorer, det behövs fler utbildningsplatser och tillräckliga resurser till forskning. En annan mycket viktig faktor är byggandet av Norrbotniabanan. Den är nödvändig för att de tunga transporterna ska kunna ske effektivt och miljövänligt.

Det är hög tid att regeringen tar regionalpolitiken på allvar så att hela landet kan leva.

Stockholm den 28 september 2009

Kristina Zakrisson (s)

Fredrik Lundh (s)

Lars U Granberg (s)

Leif Pettersson (s)

Maria Stenberg (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om regionalpolitik.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.