Till innehåll på sidan

Redovisning av sjukfrånvaro i verksamhetsberättelser

Motion 2001/02:L316 av Siw Wittgren-Ahl och Sven Hulterström (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Lagutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om obligatorisk redovisning av sjukfrånvaro i verksamhetsberättelser.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att bestämmelser bör utarbetas vad gäller redovisning av sjukfrånvaro även för myndigheter och andra organisationer.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att Bokföringsnämnden bör få i uppgift att utfärda riktlinjer för beräkning av sjukfrånvaron.

Motivering

Att komma till rätta med sjukfrånvaron är en viktig angelägenhet för oss alla. Att människor drabbas av sjukdom skapar mycket mänskligt lidande och är till nackdel för hela samhället.

Sjukförsäkringsutredningen föreslog att arbetsgivare skulle åläggas en redovisningsskyldighet avseende anställdas sjukfrånvaro. Utredningen anser att information om anställdas sjukfrånvaro i enskilda företag och organisationer är av stort värde och viktig vid bedömningen av ett företag/organisation. Inte minst för potentiella arbetstagare men även för en mera allmän värdering av före­taget/organisationen.

Utredningen finner det därför angeläget att företag, organisationer och myndigheter åläggs en redovisnings­skyldighet avseende anställdas sjukfrånvaro. En sådan redovisning bör göras enligt en given basstandard som gör det möjligt att jäm­föra företag i olika branscher, offentliga företag, organisationer och myndigheter osv.

Uppgift om sjukfrånvaron i årsredovisningen är av intresse för dem som är anställda i företaget eller kanske överväger att bli det. Det är också av intresse för det allmänna. Uppgiften bör också vara av intresse för ägarnas bedömning av effektiviteten i ledningens förvaltning av företaget.Genom upplysningsskyldigheten lyfts sjukfrånvaron fram som en viktig fråga både i den allmänna debatten och därigenom också för ledningen av företaget.

Eftersom uppgiften skall lämnas i årsredovisningen omfattas bara de företag som enligt årsredovisningslagen är skyldiga att upprätta årsredovisning, d.v.s. företag med mer än tio anställda eller en balansomslutning större än 24 miljoner kronor. Av praktiska skäl bör uppgift om sjukfrånvaron inte upptas i koncernredovisningen. En sammanställning av sjukfrånvaron i internationella koncerner är av mindre intresse eftersom utgångspunkten för upplysningskravet är utvecklingen av sjukfrånvaron i Sverige.

Att införa ett upplysningskrav för den svenska delen av koncernen torde dessutom vara praktiskt olämpligt. Det pågår ett europeiskt harmoniseringsarbete avseende noterade bolags koncernredovisning. Det är därför tveksamt om det är möjligt att införa särregler för koncernredovisningen i svenska noterade koncerner. Upplysningskravet bör bara avse koncernbolagens årsredovisningar, inte koncernredovisningen.

Vi anser att det bör finnas en obligatorisk redovisning av sjukfrånvaro i företags, kommuners, landstings, organisationers och myndigheters verksamhetsberättelser. Uppgift skall lämnas om medelantalet under räkenskapsåret anställda personer med uppgift om fördelningen mellan kvinnor och män samt genomsnittlig sjukfrånvaro.

Om företaget har anställda i flera länder bör medelantalet anställda och fördelningen mellan kvinnor och män i varje land anges. Vi föreslår vidare att Bokföringsnämnden ges i uppdrag att utfärda riktlinjer för beräkningen av sjukfrånvaron.

Vi föreslår också att ett förslag till ändringar i årsredovisningslagen bör tas fram och att motsvarande ändringar görs i de regler som gäller för myndigheter och andra organisationer som inte omfattas av årsredovisningslagen.

Stockholm den 3 oktober 2001

Siw Wittgren-Ahl (s)

Sven Hulterström (s)


Yrkanden (3)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om obligatorisk redovisning av sjukfrånvaro i verksamhetsberättelser.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att bestämmelser bör utarbetas vad gäller redovisning av sjukfrånvaro även för myndigheter och andra organisationer.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att Bokföringsnämnden bör få i uppgift att utfärda riktlinjer för beräkning av sjukfrånvaron.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.