Norra Irak/irakiska Kurdistan

Motion 2003/04:U301 av Lars Ohly m.fl. (v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

1 Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige understödjer kravet på att norra Irak/irakiska Kurdistan bör ingå i en federation med övriga Irak.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige bör stödja kravet på en folkomröstning i norra Irak/irakiska Kurdistan när det gäller områdets framtida federala styrelseskick och graden av regionalt självstyre.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige stödjer demokratiseringsprocessen i norra Irak/irakiska Kurdistan genom bistånd till utbildning, olika jämställdhetsprojekt, pedagogisk verksamhet och modernisering av polisväsendet.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige i FN och andra internationella organisationer verkar för att grannländerna respekterar norra Irak/irakiska Kurdistans integritet.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige bör medverka till att röja minerade områden i norra Irak/irakiska Kurdistan.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att Sverige som ett första steg i knytandet av förbindelser med ett icke-ockuperat Irak, med en statsapparat och regering som är politiskt självständig och har egen kontroll över sitt territorium, upprättar ett representationskontor som också har vissa konsulära uppgifter.

2 Motivering

Under allmänna motionstiden förra året väckte Vänsterpartiet dels en motion om Irak, dels en annan motion som behandlade norra Irak/irakiska Kurdistan. Sedan dess har situationen i området förändrats på ett avgörande sätt till följd av USA:s och dess allierades angreppskrig mot Irak och fördrivningen av Saddam Hussein. I större delen av Irak råder sedan dess kaotiska förhållanden. Ett styrande råd har tillsatts av USA och dess allierade. Hur representativt detta råd är för det irakiska folket är svårt att säga. En sak är dock säker: Det har en oerhört svår uppgift framför sig beroende på dels Saddam Husseins brutala och destruktiva politik, FN-blockaden som slog hårt mot det irakiska folket utan att för den skull påverka regimen, dels USA:s och dess bundsförvanters oförmåga att skapa säkerhet för de irakiska medborgarna. Vad det handlar om i dagens Irak är att skapa en helt ny statsapparat från grunden.

Bäst förberedda på att klara en övergång från Saddam Husseins välde till en mer human och demokratisk ordning var befolkningen i de kurdiska delarna av Irak, som till följd av de s.k. flygförbudszonerna till stora delar varit fredat från Saddam Husseins välde.

I tidigare motioner, bl.a. i den motion om norra Irak/irakiska Kurdistan som vänsterpartiet lade förra året understödde vi partiernas i norra Irak/irakiska Kurdistan krav om att området skulle ingå i en federation med övriga Irak. Vänsterpartiet anser att detta krav bör stödjas av Sverige.

Detta vill vi att riksdagen skall ge regeringen till känna.

Vänsterpartiet anser att Sverige bör stödja genomförandet av en folkomröstning i norra Irak/irakiska Kurdistan när det gäller områdets framtida federala styrelseskick och graden av regionalt självstyre.

Detta vill vi att riksdagen skall ge regeringen till känna.

Under de mångåriga sanktionerna mot Irak gjordes vissa lättnader i sanktionerna. Det s.k. oil-for-foodprogrammet infördes, som gav landet vissa intäkter. En del av dessa intäkter (13 procent av vad oil-for-foodprogrammet angav) var enligt FN:s resolution 986 avsedda för norra Irak/irakiska Kurdistan. I dag har en viktig del av dessa intäkter, 4 miljarder dollar, inte kommit norra Irak/irakiska Kurdistan till del. Ekonomin i norra Irak/irakiska Kurdistan är i dag ytterst ansträngd och den kurdiska befolkningen behöver allt den kan få för att försörjningssituationen skall kunna klaras. Kurderna skall inte bestraffas med att berövas det som rätteligen skall komma dem till del därför att FN fungerar byråkratiskt eller har samarbetssvårigheter med de styrande i Bagdad.

Sverige bör verka för att de 4 miljarder dollar som tillkommer norra Irak/irakiska Kurdistan enligt oil-for-foodprogrammet snarast överförs till det regionala styret i området.

I norra Irak/irakiska Kurdistan är man beroende av alla former av stöd för att utveckla ett demokratiskt samhälle. För detta krävs såväl materiellt ekonomiskt stöd som stöd i form av olika kompetenser inom förvaltning, rättsväsende, vård och utbildning.

I dag lever många kurder i exil i Sverige. Många av dessa har för avsikt att återvända till norra Irak/irakiska Kurdistan. Dessa personer utgör en värdefull resurs i den demokratiska återuppbyggnaden som kompetensutvecklare på en rad områden. För dessa bör arbetsplaner utarbetas. Ekonomiskt stöd bör erbjudas dem så att dessa arbetsplaner skall kunna förverkligas. (Se särskild motion från Vänsterpartiet.)

Men Sverige bör även stödja demokratiseringsprocessen i norra Irak/irakiska Kurdistan genom bistånd till utbildning, olika jämställdhetsprojekt, pedagogisk verksamhet och modernisering av polisväsendet.

Detta vill vi att riksdagen skall ge regeringen till känna.

Efter USA:s och dess allierades krig mot Irak har grannländerna på olika sätt försökt att blanda sig i Iraks inre angelägenheter, framför allt i de kurdiska delarna av landet. Samtliga grannländer har egna planer när det gäller norra Irak/irakiska Kurdistans framtid och ogillar det regionala självstyret i norra Irak/irakiska Kurdistan. Så har t.ex. turkiska soldater sökt ta sig in i Mosul och Kirkukområdet. Sådana ambitioner från grannländernas sida och försök till militära ingripanden i norra Irak/irakiska Kurdistans och övriga Iraks angelägenheter skapar ingen stabilitet i området.

Irakiska Kurdistan är i dag ett härjat land, där infrastrukturen till stora delar är förstörd. Det är också farligt så tillvida att stora områden är fulla av minor. Därför bör Sverige medverka till att röja de minerade områdena.

Detta vill vi att riksdagen skall ge regeringen till känna.

För att ovan nämnda stöd och insatser skall kunna genomföras på ett praktiskt och smidigt sätt bör Sverige som ett första steg i att knyta förbindelser med ett icke‑ockuperat Irak, där det finns en statsapparat och regering som är politiskt självständiga och har egen kontroll över sitt territorium, upprätta ett representationskontor som även kan ha vissa konsulära uppgifter.

Stockholm den 2 oktober 2003

Lars Ohly (v)

Berit Jóhannesson (v)

Gudrun Schyman (v)

Karin Thorborg (v)

Sermin Özürküt (v)

Ulla Hoffmann (v)


Yrkanden (6)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige bör understöda kravet på att norra Irak/irakiska Kurdistan bör ingå i en federation med övriga Irak.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige bör stödja kravet på en folkomröstning i norra Irak/irakiska Kurdistan när det gäller områdets framtida federala styrelseskick och graden av regionalt självstyre.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige bör stödja demokratiseringsprocessen i norra Irak/irakiska Kurdistan genom bistånd till utbildning, olika jämställdhetsprojekt, pedagogisk verksamhet och modernisering av polisväsendet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 4
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige i FN och andra internationella organisationer bör verka för att grannländerna respekterar norra Irak/irakiska Kurdistans integritet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 5
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige bör medverka till att röja minerade områden i norra Irak/irakiska Kurdistan.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 6
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige som ett första steg i knytandet av förbindelser med ett icke-ockuperat Irak, med en statsapparat och regering som är politiskt självständig och har egen kontroll över sitt territorium, upprättar ett representationskontor som också har vissa konsulära uppgifter.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.