Nationellt stöd för turism i hela landet

Motion 2009/10:N456 av Marie Nordén m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-06
Numrering
2009-10-08

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa ett nationellt stöd för utvecklingen av turistnäringen i hela landet.

Motivering

Besöksnäringen är en av Sveriges snabbast växande näringar. Turistnäringen har stor utvecklingspotential och kan ses som en framtidssektor för hela regionen. Med genomtänkta aktiviteter kan konkurrenskraften ökas, och därigenom kan turistbranschen öka hållbarheten och sysselsättningen, stärka hela länets ekonomi samt förbättra serviceutbudet och miljötänkandet. Turistnäringens möjligheter att skapa tillväxt och arbete är beroende av riktade insatser som bygger på behovet av nya lösningar för att möta en hårdare konkurrens inom besöksnäringen och hårdare krav på produkter och tjänster inom turism.

Från EU-håll har man vid ett flertal tillfällen poängterat turismens potential att skapa sysselsättning och tillväxt. I ett meddelande från kommissionen – ”En ny turistpolitik för EU: Mot ett stärkt partnerskap för turismen i Europa” – framhåller man turismen som en verksamhet vilken kan ha stor betydelse för att uppnå målen i tillväxt- och sysselsättningsstrategin. Den totala turistkonsumtionen i Sverige ökade under 2007 med drygt 4 procent. Turistnäringens exportvärde, det vill säga vad utländska besökare spenderar i Sverige, ökade med drygt 12 procent och är därmed större är både järn och stål (77,3 miljarder) och personbilsexporten (69,7 miljarder).

Sysselsättningen inom många traditionella basnäringar ökar inte i samma takt som inom turistnäringen, som bidragit med nästan 28 000 nya heltidsarbeten mellan åren 2000 och 2007. Under samma period har antalet arbetade timmar inom till exempel jordbruk, skogsbruk och yrkesfiske minskat med drygt 16 procent.

Sysselsättningen inom turistnäringen har ökat med drygt 32 procent sedan 2000. Mätt i medeltal sysselsatta har Sveriges totala sysselsättning under motsvarande period ökat med cirka 5,1 procent.

Turismens andel av Sveriges totala BNP har under perioden pendlat mellan 2,65 och 2,87 procent.

Sveriges utveckling går i linje med utvecklingen i världen och i Europa. År 2007 ökade det internationella resandet i världen med 6,6 procent och i Europa med 4,8 procent. Tittar vi på näringen i form av besökare per invånare så ligger Sverige över snittet i Europa. Ser vi däremot till turistnäringens storlek av BNP så ligger Sverige inte längre lika högt. Här ligger länder som man traditionellt förknippar med turism i topp t.ex. Spanien där turismen utgör 11 procent av BNP.

Detta visar på potentialen med turismnäringen. I ett skede där sysselsättningen i Sverige och västvärlden varit relativt problematisk så har turismbranschen de senaste åren kontinuerligt ökat sin sysselsättning.

Turismen har särskilt stor betydelse för glesbygden, och inte minst landets norra delar. Det finns möjligheter till fiske, jakt, skidåkning och andra typer av fritidsaktiviteter och naturupplevelser året om. Därutöver finns det gott om kulturupplevelser, tillgång till ren och lokalt tillverkad mat, för att ta ytterligare ett par exempel. Turismen spelar därför en viktig roll för landets glest bebodda delar som jobbskapare och tillväxtmotor. Statistiken visar att näringen långt ifrån har nått sin fulla potential.

Nu ligger utmaningen att ta vara på denna positiva trend och fortsätta att utveckla näringen.

För att detta ska vara möjligt krävs det ett långsiktigt aktivt engagemang från statens sida. Detta kan ske i form av följande fyra insatser:

  • Att staten tydligt stödjer det arbete med en nationell strategi för besöksnäringen som näringen själv nu påbörjat under ledning av SHR.

  • Att ambitionsnivån höjs för den internationella marknadsföringen via Visit Sweden, något som också skulle vara till fördel för besöksnäringen i de nordliga delarna av landet.

  • Att det nationella stödet till förbättrad tillgänglighet förstärks genom utbyggnad av infrastrukturen, vägar, flyg och tåg. Fungerande kommunikationer är avgörande för att besökarna ska kunna ta sig fram till besöksmålen.

  • Att stimulera ökade insatser inom utbildning och kompetenshöjande åtgärder. Det kan handla om allt från ökade språkkunskaper hos enskilda aktörer till forskning och utveckling inom området.

Stockholm den 2 oktober 2009

Marie Nordén (s)

Berit Högman (s)

Hans Unander ()

Helén Pettersson i Umeå (s)

Jasenko Omanovic (s)

Maria Stenberg (s)

Per Svedberg (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa ett nationellt stöd för utvecklingen av turistnäringen i hela landet.
    Behandlas i
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.