Nationella museer

Motion 2001/02:Kr239 av Peter Pedersen m.fl. (v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen begär att regeringen utreder behovet av ytterligare nationella museer med statlig finansiering för att lyfta fram ytterligare viktiga samlingsområden av nationellt intresse där samlingar i dag saknas eller är ofullständiga.

  2. Riksdagen begär att regeringen utvärderar konsekvenserna av de principiella ställningstaganden avseende inrättandet av nya centrala museer som föreslagits av kulturutskottet och beslutats av Sveriges riksdag.

Motivering

Det finns en rad olika museer runt om i landet. Det finns nationella museer med statlig finansiering, länsmuseer med betydande statlig finansiering, men också en rad lokala museer som drivs med varierande finansiering, t.ex. med kommunala eller privata medel. Detta finmaskiga nätverk av museer spelar en avgörande roll för bevarandet av och tillgängligheten till vårt gemensamma och värdefulla kulturarv från olika tider och skilda sociala miljöer.

År efter år inkommer förslag till inrättande av nya museer inom vitt skilda områden där statlig finansiering, helt eller delvis, föreslås. Alla sådana förslag avstyrks konsekvent med hänvisning till det principiella ställningstagande som Kulturutskottet gjort rörande museifrågor.

Principerna innebär i korthet:

  • att det i princip ”för närvarande” inte bör inrättas fler centrala museer, dvs. statliga museer eller med dem jämställda museer,

  • att det i allmänhet inte finns skäl för riksdagen att göra en klassificering av museerna i landet eller att bedöma om ett museum har större eller mindre riksintresse,

  • att länsmuseerna i viss utsträckning kan avlasta de statliga museernas dokumentationsuppgifter genom att inom speciella ämnesområden ta ansvar för en i hela riket omfattande insamling,

  • att, i den mån insatser behöver göras på ett insamlingsområde som inte i tillräcklig grad uppmärksammats eller helt förbisetts, detta i första hand får ske inom den rådande museiorganisationens ram, exempelvis genom riktade insatser,

  • att det ankommer på regionala eller lokala intressenter att inrätta avdelningar inom ett länsmuseum och att inrätta lokala museer.

Kulturutskottet har dessutom uttalat att när initiativ till nya museer m.m. tas är det initiativtagarnas ansvar att investeringar och drift kan finansieras (bet. 1995/96:KrU1, sid. 19).

Dessa olika principer innebär att redan etablerade museer, oftast placerade i Stockholm, samt redan etablerade samlingsområden gynnas, medan nya museer och nya intressanta samlingsområden missgynnas, åtminstone på nationell nivå. Vi har t.ex. fortfarande inget ”riksidrottsmuseum”.

Den första att-satsen innehåller ”för närvarande” och har gällt i flera år. När kan det då uppstå behov av nya centrala museer?

Den andra att-satsen är märklig! Det är självklart att riksdagen värderar om ett museum och ett samlingsområde skall bedömas vara av nationellt intresse eller inte. Vem skall annars göra det? Det har dessutom stor betydelse vad gäller finansieringen av verksamheten.

Den fjärde att-satsen, som gör det möjligt att utveckla nya samlingsområden inom den befintliga museiorganisationens ram, utnyttjas i alltför begränsad omfattning.

Det är viktigt att befintliga centrala museer utvecklas, men det är också av stor vikt att nya centrala museer och nya samlingsområden tillåts växa fram. De nu gällande principiella ställningstagandena, som redovisas ovan, riskerar få effekten att redan befintliga museer och traditionella samlingsområden gynnas, medan nya samlingsområden av nationellt intresse konsekvent missgynnas. En sådan konserverande funktion, som alltid gynnar det befintliga och traditionella, är vare sig till gagn för utvecklingen inom museiverksamheten eller för en kunskapstörstande allmänhet.

Riksdagen bör därför ge regeringen i uppdrag att utreda behovet av ytterligare nationella museer med statlig finansiering för att lyfta fram ytterligare viktiga samlingsområden av nationellt intresse, som i dag saknas eller är ofullständiga.

Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att utreda konsekvenserna av de principiella ställningstaganden avseende inrättandet av nya centrala museer, som antagits i kulturutskottet och i Sveriges riksdag.

Stockholm den 29 september 2001

Peter Pedersen (v)

Charlotta L Bjälkebring (v)

Mats Einarsson (v)

Kenneth Kvist (v)

Tanja Linderborg (v)

Tasso Stafilidis (v)

Willy Söderdahl (v)


Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen begär att regeringen utreder behovet av ytterligare nationella museer med statlig finansiering för att lyfta fram ytterligare viktiga samlingsområden av nationellt intresse där samlingar i dag saknas eller är ofullständiga.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 2
    Riksdagen begär att regeringen utvärderar konsekvenserna av de principiella ställningstaganden avseende inrättandet av nya centrala museer som föreslagits av kulturutskottet och beslutats av Sveriges riksdag.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.