Till innehåll på sidan

med anledning av skr. 1997/98:122 Afrika i förändring - En förnyad svensk Afrikapolitik inför 2000-talet

Motion 1997/98:U34 av Marianne Andersson och Erik Arthur Egervärn (c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
-
Motionsgrund
Regeringsskrivelse 1997/98:122
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämning
1998-03-25
Bordläggning
1998-03-26
Hänvisning
1998-03-27

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Partnerskap med Afrika

Relationerna med Afrika i ett nytt partnerskap får inte begränsas till att vara mellan regeringar och statliga organ. Det är av stor vikt att de regionala och lokala organen liksom företagen kan ha kontakter för utbyte och investeringar. Det finns en stor potential i den afrikanska marknaden på regionalt plan.

Framväxten av demokrati i afrikanska länder måste ske utifrån det egna landets villkor och förutsättningar med brett stöd hos folket. Kunskap om demokrati måste förmedlas via skolor, organisationer och andra lokala institutioner för att på så sätt komma individerna nära.

Sveriges samarbete och utvecklingsarbete med Afrika bör vara mindre centraliserat och i högre grad ske genom olika institutioner, organisationer och lokala organ. Människors grundläggande sociala och miljömässiga behov samt arbete för att stärka deras förmåga att lösa sina lokala problem bör prioriteras.

Många afrikanska länder är mycket beroende av omvärlden genom skuld­börda och bistånd. Sverige bör ta aktivare roll i arbetet för att lindra de fattiga ländernas skuldbörda.

Handel med Afrika

De förhandlingar som pågår om MAI, Multilateral Agreement on Invest­ments i OECD ska skapa ett internationellt regelverk för företags internationella investeringar. Sverige deltar i den processen.

Ett globalt regelverk för handel och investeringar med Afrika är välkommet. Det regelverket måste i sin utformning ta hänsyn till i första hand medborgarnas men också regeringarnas rättigheter, likaväl som till investerarnas. Frihandel och avregleringar är i grunden positivt men leder inte själklart till att de fattiga länderna får det bättre. Ett djupare ansvar måste tas när avtalet formas. De fattiga länderna ska hjälpas inom internationell handel, inte stjälpas.

Avtalets mål, förutom frihandel, är oklart och måste specificeras. Reglerna ska utgå från folkrätten med hänsyn till äganderätt, miljö och arbetsrätt. En bättre demokratisk förankring av avtalets utforming än vad hittills skett i processen måste till. Det innebär behov av anpassning av förhandlingarnas tidtabell och en öppnare process för möjlighet till påverkan från de afrikanska parterna.

I arbetet med avtalet måste analyser göras om regeringarnas möjlighet att reglera investeringsflödet för gynnsam utveckling i landet gentemot investerarnas intressen. Möjligheten för landets regering att välja en inhemsk produktion före en investering från ett internationellt bolag får inte urholkas genom hot om stämning från investerarens sida.

För att förbättra lantbrukarnas situation och möjligheten att bruka jorden bör böndernas äganderätt till mark för odling och livsmedelsproduktion stärkas. Bönderna måste få rimlig betalning för sina produkter.

Småföretag

Goda möjligheter till etablering av små företag i de afrikanska länderna är en nyckel till fortsatt marknadsekonomisk utveckling och möjligheter till arbete. Internationella regelverk får inte ställa hinder i vägen för uppkomst och fortlevnad av små och medelstora företag. Kvinnorna har i många afrikanska länder en stark position som familjens stöttepelare och är samhällets drivkraft. Hos dem finns ofta både viljan och potentialen till bildande av enskilda och kooperativa företag. Kvinnors företagande är mycket betydelsefullt för den lokala utvecklingen i länderna och bör stödjas.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om handel med Afrika.

Stockholm den 25 mars 1998

Marianne Andersson (c)

Erik Arthur Egervärn (c)


Yrkanden (2)

  • 1
    att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om handel med Afrika.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 1
    att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om handel med Afrika.
    Behandlas i

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.