Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2019/20:105 Komvux för stärkt kompetensförsörjning

Motion 2019/20:3551 av Gudrun Brunegård m.fl. (KD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2019/20:105
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämnad
2020-04-01
Bordlagd
2020-04-02
Granskad
2020-04-02
Hänvisad
2020-04-03

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en uppföljning och utvärdering av sammanslagningen av särvux och komvux och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att begränsa rätten att läsa en utbildning i en annan kommun och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om de ekonomiska riskerna för små kommuner när rätten att studera i en annan kommun utvidgas till att även inkludera komvux som särskild utbildning på gymnasial nivå och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Propositionen innehåller förslag till ändringar i skollagen som syftar till att kommunal vuxenutbildning (komvux) i högre grad ska bidra till arbetslivets behov av kompetens och bättre möta vuxnas behov av utbildning i olika skeden av livet. De övergripande målen med utbildningen ska kompletteras så att det framgår att utbildningen även ska utgöra en bas för den nationella och regionala kompetensförsörjningen till arbetslivet och ge en god grund för elevernas fortsatta utbildning. Vidare ska prioriteringsregeln inom komvux ändras så att de med störst behov av utbildning prioriteras.

Regeringen föreslår också att en förenklad betygsskala införs för delar av komvux och att särskild utbildning för vuxna (särvux) ska ingå i skolformen komvux.

Kristdemokraterna anser att mycket av innehållet i propositionen är bra och välkom­met. Samhället står inför stora utmaningar, med stor kompetensbrist inom en rad områ­den, parallellt med stora grupper invånare som står långt från arbetsmarknaden. Kom­vux har och kommer att ha stor betydelse för att lösa denna ekvation. Kristdemokraterna välkomnar därför många av de förändringar som regeringen föreslår i föreliggande pro­position.

Kristdemokraterna delar bedömningen att prioriteringsregeln behöver ändras, så att både de med minst utbildning och arbetslösa och vuxna i behov av yrkesväxling ska prioriteras till vuxenutbildning.               Likaså biträder vi förslaget att förenkla betygsskalan inom delar av komvux.

Kristdemokraterna har också förståelse för förslaget att särskild utbildning för vuxna med utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada (särvux) ska ingå i komvux. Det finns dock en överhängande risk att en redan utsatt grupp ska marginaliseras. Vi vill särskilt framhålla den särskilda kompetens som behövs bland lärare och annan personal, såsom studie- och yrkesvägledare, för att möta denna grupps särskilda behov. Vi yrkar därför att frågan följs noga och utvärderas två år efter ikraftträdandet.

Den kommunala vuxenutbildningen (komvux) ska tillhandahållas på grundläggande nivå, gymnasial nivå samt som svenska för invandrare (sfi). Hemkommunen ansvarar för att de som har rätt att delta i utbildning i kommunal vuxenutbildning på grundläg­gande och gymnasial nivå och önskar det, också får det. Om en ansökan avser en utbild­ning som anordnas av en annan kommun ska hemkommunen sända ansökan vidare. Den huvudman som anordnar en utbildning beslutar om den sökande ska tas emot till utbild­ningen.

Det är rimligt att man, oavsett i vilken kommun man bor, har möjlighet att läsa in de olika nationella program som finns inom gymnasieskolan, eller yrkesvuxutbildningar som erbjuds i andra kommuner. Om en kommun inte tillhandahåller ett visst program bör den kommuninvånare som vill läsa just det programmet kunna få göra det i en annan kommun. Kommuner bör vidare kunna skriva samarbetsavtal med varandra så att exempelvis mindre kommuner kan tillhandahålla några gymnasieprogram per kommun, i stället för att alla kommuner nödvändigtvis ska ha beredskap för precis alla utbild­ningar. Att däremot tillåta komvuxelever att läsa sådana utbildningar på annan ort som redan erbjuds i kommunen kan leda till omotiverade kostnader, särskilt för små kommu­ner. Kristdemokraterna menar att rätten att läsa i annan kommun bör begränsas till att gälla utbildningar som inte erbjuds i hemkommunen eller samarbetsområdet.

I fall då en kommun inte erbjuder den komvuxutbildning som studenten behöver för sin etablering på arbetsmarknaden eller för vidare studier, kan det alltså vara rimligt att studenten kan gå en sådan utbildning i annan kommun. Vid sådana fall uppstår dock en betydande interkommunal kostnad för kommunen, som kan spräcka hela komvuxbudge­ten, i synnerhet som detta främst drabbar mindre kommuner med begränsade ekono­miska resurser. När särvux inom kort kommer att ingå i komvux kommer det sannolikt att kunna bli fler sådana fall. Detta är något som särskilt bör följas upp och som man eventuellt bör åtgärda för att lindra effekterna av.

 

 

Gudrun Brunegård (KD)

 

Acko Ankarberg Johansson (KD)

Pia Steensland (KD)

Cecilia Engström (KD)

 

 

Yrkanden (3)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en uppföljning och utvärdering av sammanslagningen av särvux och komvux och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Utbildningsutskottet
    Betänkande 2019/20:UbU22
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att begränsa rätten att läsa en utbildning i en annan kommun och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Utbildningsutskottet
    Betänkande 2019/20:UbU22
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om de ekonomiska riskerna för små kommuner när rätten att studera i en annan kommun utvidgas till att även inkludera komvux som särskild utbildning på gymnasial nivå och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Utbildningsutskottet
    Betänkande 2019/20:UbU22
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (2)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.