Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2001/02:89 Behandling av ofrivillig barnlöshet

Motion 2001/02:So41 av Chris Heister m.fl. (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2001/02:89
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2002-02-07
Numrering
2002-02-08
Hänvisningsförslag
2002-02-08
Utskottsförslag
2002-02-08
Granskning
2002-02-08
Registrering
2002-02-08
Bordläggning
2002-02-08
Hänvisning
2002-02-12

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

1 Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ackreditering av vårdgivare.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inskränkningen till forskningssjukhus för in vitro-fertilisering med donerade ägg tidsbegränsas.

2 Ett efterlängtat förslag

Sedan flera år tillbaka har svenska kvinnor åkt till andra länder för att få möjlighet att genomföra in vitro-fertilisering med ägg från utomstående. Sådan behandling tillåts i Finland, Danmark, Frankrike och Nederländerna för att nämna några. Den ökade risk som funnits och som motiverat tidigare förbud har sedan flera år minimerats varför vi sedan länge förespråkat att äggdonation bör tillåtas också i Sverige.

Det förslag som regeringen nu presenterar är m.a.o. mycket efterlängtat av många med fruktsamhetsproblem. Vi kan emellertid konstatera att regeringen dröjt onödigt länge med förslaget.

3 Ackreditering på lika villkor

Det finns i dag enligt Socialstyrelsen nio kliniker i offentlig drift som utför inseminationer och sex ackrediterade kliniker i alternativ drift som erbjuder sådan behandling. Vi ifrågasätter de förslag till lagtext som medför att tidigare begränsning av in vitro-fertilisering till endast ”allmänna” sjukhus om inte Socialstyrelsen gett särskilt tillstånd blir bestående, även om beteckningen nu föreslås ändrad till offentligt finansierade sjukhus. Med god vilja kan visserligen definitionen ses som att tillståndskraven lättas upp för de privata sjukhusen genom att det enbart är de som inte till övervägande del är offentligt finansierade, som kommer att behöva tillstånd. I dag krävs tillstånd för alla icke allmänna sjukhus. Detta är dock otillräckligt och saknar i dag en bärande motivering.

Det tidigare kravet på tillstånd för privata vårdgivare motiverades utifrån att dåvarande tillsynslag inte var tillräckligt omfattande. I författningskommentaren till den aktuella paragrafen i prop. 1987/88:160 sägs: För att ge Socialstyrelsen bättre möjligheter att övervaka verksamheten krävs dock i fråga om det privata sjukhuset att sjukhuset har Socialstyrelsens tillstånd. Sedan 1997 gäller samma regler för tillsyn oavsett om den avser offentlig eller privat driven sjukvård varför den nämnda författningskommentaren inte längre har någon bärkraft. Det finns därför inget tungt vägande skäl att behandla de olika drifts- och ägandeformerna olika.

Offentlig eller alternativ drift får inte i sig vara ett kriterium för om en verksamhet skall tillåtas eller inte och heller inte vara skäl till särbehandling.

4 Onödiga begränsningar

Ett problem är att regeringen föreslår att in vitro-fertilisering med donerade ägg eller sperma endast skall få utföras på forskningssjukhus där läkarutbildning bedrivs, d.v.s. ett universitetssjukhus. Som skäl anger regeringen behov av närhet till forskning.

Redan i dag står många i kö för utredning av fruktsamhetsproblem och vanlig in vitro-fertilisering. Risken med att begränsa in vitro-fertilisering med donerade ägg till landets få universitetssjukhus kan leda till ytterligare väntetider. Man skall ha klart för sig att de som kan komma i fråga för denna behandling har många år av tidsödande, mentalt påfrestande och ofta även kostsamma utredningar bakom sig. Att låta dem vänta i onödan – trots att behandlingen kan utföras på många kliniker – är i längden oacceptabelt.

Vi kan dock, med tanke på att behandlingen fortfarande måste anses som ny och erfarenhet saknas, acceptera en begränsning enligt regeringens förslag under en tydligt angiven inledningsfas för att säkerställa en god uppföljning och relevant forskning. Efter en utvärdering av verksamheten efter tre år bör även andra utförare komma ifråga.

Stockholm den 7 februari 2002

Chris Heister (m)

Leif Carlson (m)

Hans Hjortzberg-Nordlund (m)

Cristina Husmark Pehrsson (m)

Lars Elinderson (m)

Henrik Westman (m)

Göran Lindblad (m)

Maud Ekendahl (m)

Bertil Persson (m)

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Margareta Cederfelt (m)


Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ackreditering av vårdgivare.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inskränkningen till forskningssjukhus för in vitro-fertilisering med donerade ägg tidsbegränsas.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.