Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2001/02:130 Fordonslag, m.m.

Motion 2001/02:T70 av Johnny Gylling m.fl. (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2001/02:130
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämning
2002-04-04
Bordläggning
2002-04-05
Hänvisning
2002-04-09

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att allmänt underlätta för amatörbyggda och ombyggda fordon.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att i fordonslagen ge Sveriges Fordonsbyggares Riksorganisation status som besiktningsinstans.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om möjligheten att också efter juni 2003 kunna byta ut och modifiera delar, komponenter och system på motorcyklar.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen inom EU bör verka för att ombyggda fordon skall kunna säljas inom hela EU.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ytterligare åtgärder för att underlätta för motorentusiaster.

Inledning

Kristdemokraterna välkomnar en fordonslag vars syfte är att förenkla och modernisera regelverket på fordonsområdet. Propositionen innehåller grundläggande bestämmelser om kontroll av fordon, lastkontroll, vägkontroll av färdskrivare och taxametrar samt besiktningsverksamhet.

I propositionen saknas dock väsentliga delar vad gäller frågor kring entusiastfordon. Ett entusiastfordon kan vara ett amatörbygge, en gammal klenod eller en relativt ny bil eller motorcykel med mycket speciell framtoning. Typiskt för dessa fordon är att de oftast körs korta sträckor och visas upp på mässor och utställningar. De vårdas ömt och förvaras stöldsäkert. De är följaktligen sällan inblandade i trafikolyckor. För att få en s.k. ”entusiast­försäk­ring” ställs omfattande villkor på ägaren.

Det är svårt att bedöma exakt hur många entusiastfordon det finns i Sverige idag. Det finns åtminstone 100 000 bilar med entusiastförsäkring och utöver dessa troligtvis tiotusentals utanför bilregistret samt kanske lika många i objektskick. Det finns även tusentals motorcyklar som kan betecknas som entusiastfordon.

Att intresset för motorkulturen i Sverige är välgrundat visar sådana företeelser som att 1 miljon svenskar beräknas läsa motortidningar regelbundet, att det finns flera tusen bilrelaterade klubbar och att motorträffar anordnas hela säsongen. Sverige är också ett föregångsland för amatörbyggda fordon och världens största motorcykelland sett till invånarantalet.

Vi tror att det finns en stor politisk enighet om vikten av att bevara det djupa kulturella motorintresset. Det fyller en social funktion i samhället, det upprätthåller en svensk hantverkstradition och skapar jobb. Därför behöver de hinder som idag finns, och de som framöver hotar vid implementering av EG-direktiv, undanröjas för att motorentusiasterna ska ha möjlighet att bygga om sina fordon.

De hinder vi vill uppmärksamma har i flera fall tagits upp i remissvar ifrån SMC (Sveriges Motorcyklisters Centralorganisation) samt SFRO (Sveriges Fordonsbyggares Riksorganisation). Dessa båda organisationer gör ett förtjänstfullt arbete för att framhålla trafiksäkerhetstänkandet hos motorcyklister och amatörbyggare.

SFRO:s status

Sveriges Fordonsbyggares Riksorganisation är en ideell organisation som arbetat sedan 1982 med att hjälpa fordonsbyggare att bygga och besiktiga egentillverkade bilar och motorcyklar. SFRO har under lång tid haft ett särskilt bemyndigande att genomföra teknisk besiktning av amatörbyggda fordon, såsom exempelvis bromsprov och bullerprov innan fordonet kunnat registreringsbesiktigas hos Svensk Bilprovning. I september 2001 beslutade Vägverket att upphäva föreskrifterna som gav SFRO detta bemyndigande. Det orsakade stor upprördhet i motorkretsar. Nyligen har Vägverket tillfälligt löst problemet med individuella dispenser för fordonsägarna, och SFRO har återupptagit verksamheten. Kristdemokraterna anser dock att SFRO i fordonslagen skall återfå sin status som besiktningsinstans.

Modifiering av motorcyklar

När det gäller motorcyklar har SMC länge påpekat de problem som kan uppstå efter 17 juni 2003, när särdirektivet om typgodkännande för två- och trehjuliga fordon (97/24/EEG) helt träder i kraft. Svenska tolkningar av direktivet, vilka hittills visat sig vara omotiverat strikta, riskerar då göra det omöjligt för ägare att modifiera sin motorcykel, vilket inte kan ha varit avsikten med direktivet. De flesta motorcyklister förändrar i någon mån sin motorcykel. Det handlar om att byta styre, sadel, fotpinnar eller liknande. I direktivet talas om åtgärder som väsentligt ändrar motorcykelns ”prestanda”. Detta kan enligt vår uppfattning inte vara en beskrivning av ovanstående ingrepp. Enligt den nya lagen ska en ombyggd eller modifierad motorcykel i framtiden kunna godkännas med nationella typgodkännanden. Detta är positivt, men regeringen behöver också verka för att kraven på registreringsbesiktning inte blir oproportionerligt hårda för just motorcyklar. Det måste också efter juni 2003 vara möjligt att byta ut och modifiera vissa delar, komponenter och system utan krav på registreringsbesiktning.

Handel inom EU

Internationell handel med modifierade bilar och motorcyklar försvåras av skiftande regelverk. Regeringen bör inom EU verka för att ombyggda fordon som är godkända i ett EU-land ska kunna säljas i hela unionen. Det avgörande måste vara att fordonen uppfyller de nationella kraven på trafiksäkerhet och miljöhänsyn.

Ytterligare åtgärder

För att stärka motorhobbyns förutsättningar bör regeringen även överväga våra ytterligare förslag till åtgärder som kan underlätta för motorentusiasterna:

  • regeln om maxeffekt (10Kw/100kg) för amatörbyggen tas bort,

  • miljöavgiften för amatörbyggen slopas,

  • det införs en rullande 50-årsgräns för besiktningskrav,

  • det införs tvåårsintervall för besiktning av motorcyklar,

  • registrering av sidvagnar underlättas,

  • det införs en legal definition av entusiastfordon så att bilar och motorcyklar med sådan försäkring kan behandlas som veteranfordon görs idag.

Stockholm den 4 april 2002

Johnny Gylling (kd)

Tuve Skånberg (kd)

Lars Gustafsson (kd)

Magnus Jacobsson (kd)

Caroline Hagström (kd)

Ulf Björklund (kd)

Ulla-Britt Hagström (kd)

Annelie Enochson (kd)

Harald Bergström (kd)

Ester Lindstedt-Staaf (kd)

Mikael Oscarsson (kd)


Yrkanden (5)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att allmänt underlätta för amatörbyggda och ombyggda fordon.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Delvis bifall
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att i fordonslagen ge Sveriges Fordonsbyggares Riksorganisation status som besiktningsinstans.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Delvis bifall
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om möjligheten att också efter juni 2003 kunna byta ut och modifiera delar, komponenter och system på motorcyklar.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Delvis bifall
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 4
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen inom EU bör verka för att ombyggda fordon skall kunna säljas inom hela EU.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Delvis bifall
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 5
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ytterligare åtgärder för att underlätta för motorentusiaster.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Delvis bifall
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.