Till innehåll på sidan

med anledning av framst. 2004/05:RRS15 Riksrevisionens styrelses framställning angående snabbare asylprövning

Motion 2004/05:Sf19 av Sven Brus m.fl. (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Förslag 2004/05:RRS15
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämning
2005-03-15
Registrering
2005-03-16
Bordläggning
2005-03-16
Hänvisning
2005-03-17

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av ökade resurser till att korta handläggningstiderna för asylsökande.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Migrationsverkets möjlighet till större flexibilitet i användningen av anslagsmedlen.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om högst tre månaders handläggningstid för asylsökande barn.

Tilltron till Socialdemokraternas asylpolitik allt svagare

Tilltron till den socialdemokratiska regeringens asylpolitik är svag. Alltfler ifrågasätter såväl dess humanitet som rättssäkerhet. Trots att den socialdemokratiska regeringen envetet försäkrat att allt står väl till och att politik och praxis är oförändrat human talar dess eget agerande och omvärldens vittnesmål ett annat språk. Den socialdemokratiska regeringen har visat upprepade prov på handlingsförlamning och okänslighet på politikområdet. Under föregående år duggade förslagen tätt om att lägga ansvaret på personalen på flygbolag och rederier att agera som asylprövare, sänka dagersättningen till asylsökande, avskaffa möjligheten till ny ansökan, avskaffa bostadsersättningen för eget boende m.m. Däremot har man varit mer än senfärdig när det gäller införandet av en ny instans- och processordning, trots ett enigt riksdagsbeslut redan 2001. När mer än etthundra apatiska flyktingbarn svävar i uppenbar livsfara i vårt land, hänvisar regeringen till en nationell samordnare som ska se över frågan. Samtidigt uppskattar Rikskriminalens krigsbrottskommission att uppemot 1 500 krigsförbrytare lever i Sverige. Det är oacceptabelt att Sverige skickar ut apatiska flyktingbarn men härbärgerar krigsförbrytare. Ansvaret för de ensamkommande barnen är föremål för årslånga överväganden av regeringen, och det är fortfarande olöst vem som har det. Kristna konvertiter avvisas till länder med sharialagstiftning där de hotas av dödsstraff.

Kritiken mot tillämpningen av svensk asylpolitik är stark från såväl internationella som svenska människorättsorganisationer. FN:s kommitté mot tortyr har uttalat kritik mot Sverige i nio fall där avvisning skett. Sommaren 2004 utsattes svensk asylpolitik dessutom för mycket allvarlig kritik från Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter. FN:s kommitté för barnets rättigheter har i sin rapport i januari i år riktat allvarlig kritik mot barnens situation i den svenska asylpolitiken. Exemplen på ifrågasättanden kan mångfaldigas.

Det fortsatta lappandet och lagandet på en trasig flyktingpolitik drabbar främst utsatta människor, barn och vuxna. Men bristen på konsekvens och helhetssyn hotar också den folkliga legitimitet som är en av flyktingpolitikens viktiga förutsättningar. Främlingsfientliga krafter ligger alltid på lur och måste motverkas. Det sker bäst genom ett konsekvent, humant och rättssäkert flyktingmottagande. På detta väntar många i vårt land som vill känna delaktighet i och stolthet över den förda politiken.

Granskning av handläggningstider visar på allvarliga missförhållanden

Myndigheternas behandling av ansökan om uppehållstillstånd drar ofta ut på tiden. Endast 50 % av ärendena avgörs inom verksamhetsmålet sex månader. Genomsnittstiden för ett asylärende från ansökan till beslut uppgick under 2003 till 224 dagar. Den utdragna processen har orsakat mycket mänskligt lidande som särskilt drabbat barnen. Kristdemokraterna har därför i ett flertal motioner krävt att åtgärder skall vidtas för att korta handläggningstiderna och i vårt budgetalternativ utökat Migrationsverkets anslag. Den socialdemokratiska regeringen har konsekvent avstyrkt våra förslag.

Riksrevisionens granskning av handläggningstider och kvalitet vid prövning av asylärenden visar på graverande missförhållanden och felaktiga bedömningar gjorda av den socialdemokratiska regeringen. Riksrevisionen understryker att regeringens insatser för att korta handläggningstiderna varit otillräckliga och utgått från en felaktig bedömning av orsaken till missförhållandet. Vi delar Riksrevisionens bedömning och vill att riksdagen bifaller revisionens förslag.

Sänkt dagersättning på felaktig grund

Riksrevisionen påpekar att den socialdemokratiska regeringen inriktat sina insatser för att korta handläggningstiderna från en felaktig bedömning av orsaken till missförhållandet. I proposition 2003/04:50 föreslog regeringen att dagersättningen skall sättas ned för de asylsökande som inte medverkar till att klarlägga sin identitet. Som argument angavs att detta skulle korta de långa handläggningstiderna. Kristdemokraterna motsatte sig förslaget och förklaringen till förslaget. Vi hänvisade till Amnesty som menar att "Enbart i ett mycket litet antal asylärenden har vi sett att tiden fram till beslut påverkats av att de sökande inte kunnat bevisa sin identitet." Vi hänvisade även till Riksdagens revisorers rapport 1 i vilken man konstaterat att den dominerande orsaken till lång handläggningstid består av den passiva tiden, dvs. som inte kan förklaras av någon aktivitet i ärenden. Enligt Riksdagens revisorer var bakgrunden till detta en bristande arbetskapacitet hos de berörda myndigheterna. På så sätt tedde sig utgångspunkten för regeringens förslag omotiverad. Riksrevisionen har i sin framställning understrukit detta faktum.

Dag- och bostadsersättningen är till för att man skall kunna klara sitt uppehälle i Sverige under den tid då asylansökan behandlas. Dagersättningen är lägre än de normer som tillämpas för försörjningsstöd. Mot bakgrund av detta är förslaget om att sänka en redan låg ersättning direkt stötande. Dessutom drabbar en sänkning inte bara den vuxne i en barnfamilj utan givetvis även barnen. Detta är enligt vår och flera remissinstansers mening helt orimligt. Regeringens argument är att det är den "vuxnes ansvar att inte försvåra utredningen" och på så sätt frånsäger sig regeringen ansvar för att förslaget skulle drabba barnen.

En satsad krona på kortare handläggningstid ger fyra åter

Idag läggs stora pengar på långa förläggningstider och sjukvård. Inte minst gäller det vård för att ta hand om depressioner och annan psykisk ohälsa som drabbar de asylsökande bland annat på grund av långa väntetider. Från psykiatrin hörs ofta protester över ett myndighetsförfarande som drabbar människor som redan haft svåra upplevelser. Om resurserna i stället sattes in i ett tidigt skede av processen skulle handläggningstiderna bli kortare. Snabbare handläggning innebär även att resurser som idag till stor del läggs på sjukvård och boende skulle kunna frigöras och i sin tur kunna läggas på en snabbare handläggning. Riksrevisionens styrelse menar att en satsad krona på kortare handläggningstid innebär fyra åter, året därpå. Kristdemokraterna har i flera år avsatt ytterligare resurser till Migrationsverket för att korta handläggningstiderna. I det senaste budgetalternativet avsatte vi drygt 100 miljoner kronor ytterligare. Den socialdemokratiska regeringen avstyrkte dock vårt förslag.

Större flexibilitet i användningen av medlen

Riksrevisionens redovisning och förslag visar på det ohållbara med en anslagsstruktur som hämmar Migrationsverkets möjligheter och kreativitet när det gäller att arbeta med att korta handläggningstiderna. Det är uppenbart att anslagsstrukturen måste vara mycket mer flexibel så att det även kan fungera om t.ex. antalet asylsökande ökar.

Högst tre månaders handläggningstid för asylsökande barn

I Sverige söker ca 500 ensamkommande barn asyl varje år. Dessa barn befinner sig i en mycket utsatt situation och de bär ofta med sig svåra upplevelser. Kristdemokraterna har framfört kravet om att tidsfristen för handläggning av ensamma barns ärenden sätts till tre månader. Under förra året gick regeringen oss till mötes på denna punkt genom att skriva in tidsfristen i Migrationsverkets regleringsbrev. Redan då varnade vi dock för att det riskerade att bli en symbolhandling om verket inte fick resurser för att leva upp till målet. Våra farhågor har dessvärre besannats. Under 2003 avgjordes endast 19 procent av alla ansökningar om asyl från ensamkommande barn inom tre månader. Trots att målet inte funnits under en längre tid är det givetvis djupt beklagligt att effekten varit så liten. Kristdemokraterna förstärkte Migrationsverkets anslag i vårt budgetalternativ för att handläggningstiden avsevärt skulle kunna förkortas. Den Socialdemokratiska regeringen sa nej till detta. Vårt krav kvarstår dock och Riksrevisionens kritik visar att mycket mer skulle kunna göras för att uppnå målet om tre månaders handläggningstid. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 15 mars 2005

Sven Brus (kd)

Inger Davidson (kd)

Chatrine Pålsson (kd)

Ulrik Lindgren (kd)

Rosita Runegrund (kd)

Kenneth Lantz (kd)

Torsten Lindström (kd)

Gunilla Tjernberg (kd)

Dan Kihlström (kd)

Olle Sandahl (kd)

[1]

RRV 2001/02:6 Uppehållstillstånd för asylsökande - tidsåtgång, kostnader, reformarbete.

Yrkanden (3)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av ökade resurser till att korta handläggningstiderna för asylsökande.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Migrationsverkets möjlighet till större flexibilitet i användningen av anslagsmedlen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om högst tre månaders handläggningstid för asylsökande barn.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.