Lättare att bilda energigemenskaper
Motion 2023/24:895 av Jan Riise m.fl. (MP)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Näringsutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2023-10-03
- Granskad
- 2023-10-03
- Hänvisad
- 2023-10-17
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skyndsamt utreda och föreslå hur EU:s elmarknadsdirektiv ska kunna implementeras och kompletteras med förutsättningar som gynnar en fortsatt utveckling av energigemenskaper över hela landet, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Motivering
Det finns ett snabbt växande intresse för s k energigemenskaper i Sverige. En energigemenskap innebär vanligtvis att ett antal intressenter delar på en solcellsanläggning, formellt sett exempelvis i form av en ekonomisk förening, men andra lösningar är möjliga. Energigemenskaper bidrar till lokal produktion av el och avlastar därmed det nationella nätet, genom att gemenskapens produktion kopplas samman med existerande nät.
Lagstiftning och regler har emellertid inte anpassats till de delvis nya förutsättningar som genom teknik- och prisutveckling gör sådant lokalt samarbete både ekonomiskt intressant och som ett bidrag till övergång till förnyelsebar och hållbar energiproduktion.
EU antog 2019 EU Electricity Market Directive ((EU) 2019/944) där bland annat citizen energy communities framhålls som en intressant modell för utveckling, men direktivet har ännu inte införlivats i svensk lagstiftning.
Energigemenskaper som företeelse har därmed ännu inte kunnat definieras på ett mer detaljerat sätt i Sverige, vilket måste ske för att lagstiftning ska kunna genomföras och eventuella stödordningar kan utvecklas.
Nordiska rådet har nyligen (augusti 2023) publicerat en sammanställning över status och arbete i de nordiska länderna. Där konstateras att Sverige är på efterkälken; medan Danmark och Finland redan har lagstiftningen på plats så arbetar vi fortfarande med anpassning till existerande förutsättningar, till exempel vad gäller nätägares monopol.
I Sverige finns några exempel på energigemenskaper av lite olika karaktär, bland annat på Gotland, i Örebro län och Hammarby sjöstad. Intresse har visats även på andra håll, bland annat i Halland.
Det nuvarande läget där bestämmelser och föreskrifter inte kan utvecklas för att lagstiftningsarbetet inte går framåt försvårar etableringen av en angelägen möjlighet att bidra till elsystemets kapacitet.
Miljöpartiet föreslår därför att regeringen skyndsamt undersöker vilka hindren är för en snabb implementering av elmarknadsdirektivet och därefter lika skyndsamt ger relevanta myndigheter i uppdrag att snarast färdigställa informationsmaterial och engagera lokala energirådgivare och andra för att stödja fortsatt utveckling.
Jan Riise (MP) |
|
Linus Lakso (MP) |
Jacob Risberg (MP) |
Yrkanden (1)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skyndsamt utreda och föreslå hur EU:s elmarknadsdirektiv ska kunna implementeras och kompletteras med förutsättningar som gynnar en fortsatt utveckling av energigemenskaper över hela landet, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
- Behandlas i
- Näringsutskottet
Betänkande 2023/24:NU9 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
Behandlas i betänkande (1)
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.