Kontroller av etnisk diskriminering

Motion 2003/04:A210 av Luciano Astudillo (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen verkar för att göra det tillåtet att genomföra s.k. practice testing (praktikprövning) när man vill studera och bevisa förekomsten av etnisk diskriminering.

Motivering

Etnisk diskriminering är ett faktum i vårt samhälle. Den finns överallt. Den finns i form av direkt negativ särbehandling mot den som avviker, den finns i gamla strukturer och system. Ur ett tillväxtperspektiv är diskrimineringen hämmande. Kvalificerad arbetskraft kommer inte vilja flytta till ett land där hans familj riskerar att bli kränkt på grund av annorlunda hudfärg eller för att man har en religion. Kommun/företag kommer inte att kunna rekrytera de bäst lämpade om de redan innan begränsar sin rekryteringsbas.

Diskriminering är ett mycket utbrett och allvarligt problem. Kan inte ett samhälle garantera att alla behandlas lika ökar misstron och avståndet mellan människor. Lyckas vi inte synliggöra och komma åt diskrimineringen äventyrar det alla övriga integrationsinsatser och ansträngningar som görs i Sverige. Den som diskrimineras blir dessutom fråntagen sitt människovärde. Häri ligger egentligen diskrimineringens allvarligaste konsekvens.

Hösten 2000 tillsattes en utredning vars uppgift var att beskriva och analysera fördelningen av makt och inflytande inom olika delar av det svenska samhället ur ett integrationspolitisk perspektiv. Ytterligare en utredning vars uppgift kommer att vara att sammanställa och synliggöra de kunskaper som finns om förekomsten av strukturella diskrimineringen på viktiga samhällsområden såsom exempelvis bostadsmarknaden, utbildnings- och rättsväsende har tillsatts.

Dessa utredningar kommer att ge oss en unik kunskapsbank kring förekomsten av diskriminering. Det är bra. Men tyvärr begränsas dessa utredningar samt forskare i övrigt att bevisa förekomsten av etnisk diskriminering på grund av rådande regelverk.

Idag är det i Sverige inte tillåtet att genomföra s.k. practice testing (praktikprövning) när man studerar förekomsten av diskriminering. Praktikprövning går ut på att en person eller organisation, utan sin vetskap ställs inför ett prov där det blir möjligt att bevisa om de diskriminerar. Hur långtgående dessa metoder ska tillåtas kan diskuteras, men att de skulle kunna utgöra viktiga verktyg för att få bättre kunskap om diskrimineringens omfattning står utom allt tvivel. Metoden skulle kunna användas dels för att stärka bevisningen i de fall där misstanke finns om lagbrott, dels för att göra stickprovskontroller i vissa samhällssektorer där man misstänker att diskriminering förekommer.

I den senaste landrapporten från ECRI, Europarådets kommission mot etnisk diskriminering, rekommenderas Sverige att använda sig av de möjligheter praktikprövning ger för att bevisa diskrimineringens omfattning och utbredning.

Stockholm den 25 september 2003

Luciano Astudillo (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen verkar för göra det tillåtet att genomföra s.k. practice testing (praktikprövning) när man vill studera och bevisa förekomsten av etnisk diskriminering.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.